Görüş Bildir
Haberler
"Balıkesir'de Ne Yenir?" Sorusunun Cevabı: Balıkesir'e Gidip de Yemeden Dönmemeniz Gereken 17 Yemek

"Balıkesir'de Ne Yenir?" Sorusunun Cevabı: Balıkesir'e Gidip de Yemeden Dönmemeniz Gereken 17 Yemek

luna
19.12.2021 - 19:31

Balıkesir, yol üstü lezzet duraklarının oldukça fazla bulunduğu bir ilimiz. Bunun sebebi ise ismini tüm Türkiye'ye duyurmuş olan Ayvalık tostu, Edremit köftesi gibi lezzetlerinden kaynaklanmaktadır. Durum böyle olunca Balıkesir'in meşhur yemeklerini daha Balıkesir'e gitmeden de yol üzerinde birçok noktada tatma fırsatına erişmek mümkündür. Ancak yol üzerinde lezzetleri tadıp, Balıkesir'e uğramazsanız Bigadiç'in meşhur yemeklerini ya da Edremit'in yöresel yemeklerini tatma fırsatını da kaçırmış olursunuz, bizden söylemesi!

Balıkesir'e bir gezi planlaması yapmaktaysanız özellikle yemeniz gereken Balıkesir'e has bu tatlara göz atmadan planınızı oluşturmamanızı öneririz!

Marmara ve Egeye kıyısı olan iki şehirden biri olan Balıkesir, eşsiz doğası ve antik kentleri gibi tarihi alanlarının yanında yemekleriyle de insanı mest eden bir şehrimizdir. 

Tabii bizler mest olurken şehrin çeşitli et ve sebze yemeklerini yiyip o güzel tatlılarını yemeyi unutabiliyoruz. O nedenle hatırlatma yapmakta fayda var ki Balıkesir'in meşhur tatlılarını tatmadan şehirden ayrılmamanızı tavsiye ederiz!

1. Bigadiç Güveç

1. Bigadiç Güveç

İsmini Balıkesir’in Bigadiç ilçesinden alan güveç, toprak kapların içerisine konulan oğlak eti, domates, biber ve çeşitli sebzeleriyle vitamine doyacağınız oldukça doyurucu bir yemek. Odun ateşinde pişen bu lezzete bayılacaksınız!

2. Tirit

2. Tirit

Doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine ülkemizin birçok yöresinde kendine has tarifleriyle bulabileceğiniz Tirit, Balıkesir'e yolu düşen herkesin tatması gereken bir lezzet. Tiritlik ekmek, et ve tereyağının buluştuğu Balıkesir usulü Tirit'i uzun bir süre unutamayacaksınız!

3. Zerde

3. Zerde

Ülkemizde GaziantepTekirdağŞanlıurfa, İstanbul gibi illerinde de görebileceğimiz Zerde tatlısı özel günlerde sıklıkla yapılan bir tatlıdır. İçerisinde kırık pirinç, gül suyu, karanfil, kızamık şekeri ve tarçın bulunan Zerde, uzun süre damağınızdan ayrılmayacak bir lezzete sahip!

4. Balıkesir Mantısı

4. Balıkesir Mantısı

Balıkesir denilince akla ilk gelen yemeklerden olan Balıkesir mantısı kesinlikle tadı damağınızda kalacak lezzete sahip bir yemek. Çoğu kişinin aklına mantı deyince kıyma gelse de Balıkesir yöresine ait bu mantı tavukla hazırlanıyor ve akıllara durgunluk yaratacak bir lezzete kavuşuyor... Böyle anlatınca da canı çekmeyen kaldı mı ki... 🤤

5. Sakızlı Dondurma

5. Sakızlı Dondurma

Damla sakızı severlerin gözlerinden kalpler çıkaracak bir dondurma olan sakızlı dondurma Balıkesir'e gidildiğinde mutlaka tadılması gereken lezzetlerden! Kokusu ve tadıyla mest ediyor...

6. Edremit Köftesi

6. Edremit Köftesi

Balıkesir'in sembolü olan yemeklerden birisi de hiç kuşkusuz Edremit köftesidir. İsmini Balıkesir'in Edremit ilçesinden alan köfte, Balıkesir'e gelip de tadılması gereken lezzetlerden başlıcasıdır. Bizden söylemesi!

7. Lor Kurabiye

7. Lor Kurabiye

Lor, yumurta, un, şeker, kabartma tozunu harmanlayıp yuvarlak ya da çeşitli şekillere getirilen kurabiyenin fırınlandıktan sonra üzerine şerbet de dökülmesiyle basit ama eşsiz bir lezzete kavuşuyor. Yanında da Balıkesir'in o leziz sakızlı dondurması.. Yemede yanında yat!

8. Sura

8. Sura

Kuzu ya da oğlak etinden hazırlanan Sura'yı bir kere yemek eminiz ki yeterli gelmeyecek! Pirinç, kuş üzümü, çam fıstığı, zeytinyağı ve çeşitli baharatlarla hazırlanarak taş fırında pişirilen Sura, aklınızı başınızdan alacak lezzete sahip bir et yemeği.

9. Susurluk Tostu

9. Susurluk Tostu

Alt tarafı sucuklu, kaşarlı tost deyip geçenler Susurluk tostunu yediklerinde pişman olacak! Yöresel malzemeleriyle hazırlanmasının ardından üzerine sürülen salçasıyla Susurluk tostu boşuna ülke çapında isim almış bir tost değil...

10. Keşkek

10. Keşkek

Ülkemizin hemen her yerinde yeme fırsatı bulabileceğiniz bayramlarda, düğünlerde görmeme imkânınınız olmayacağı keşkek, 2011 yılında UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras'ları arasına giren bir yemektir. İşte tatmak için bir sebep daha!

11. Peynirli Patlıcan

11. Peynirli Patlıcan

Patlıcanın peynirle buluştuğu eşsiz lezzetlerden biri olan peynirli patlıcan oldukça sevilen bir yemektir. İçine konulan Manyas peyniriyle lezzetini arşa taşıyan bu yemek, kızartıldıktan sonra üzerine dökülen sosuyla damağınızdan uzun bir süre ayrılmayacak.

12. Ayvalık Tostu

12. Ayvalık Tostu

Ülkemizin dört bir yanında yapılacak kadar ismini duyurmuş bir tost olan Ayvalık tostu, Balıkesir'den çıkmadan önce yemeden ayrılmamanız gereken bir lezzet. İçerisine konulan tulum peyniri, sucuk, sosis ve domatesin yanında kişiye özel içeriğinin çeşitlenebileceği bu ağız yakan lezzeti Balıkesir'de yemezseniz pişman olursunuz.

13. Saçaklı Mantı

13. Saçaklı Mantı

Saçaklı mantı elde açılarak uzun şeritler halinde kesilen hamurunun fırınlanıp tavuk suyuna batırıldıktan sonra servis tabağına alınmasıyla hazırlanmaktadır. 

Ardından üzerine ince ince ayrılmış tavuk parçaları, yoğurt ve baharatlar eklendiğinde Balıkesir'in en sevilen yemekleri arasında yerini alıyor. Beğeneceğinize eminiz!

14. Höşmerim

14. Höşmerim

Peynir tatlısı ya da Peynir helvası olarak da adlandırılan bu tatlıya, Evliya Çelebi'nin Seyahatname kitabında yazdığına göre Balıkesir'de yaşamaya başlayan ilk Türkmen göçebelerinde rastlanılmış olduğunu anlatmaktadır. Peynirin tatlısı mı olur demeyin ve bu enfes tatlıya bir şans vermeyi unutmayın!

15. Sarımsaklı Bulgur Pilavı

15. Sarımsaklı Bulgur Pilavı

Pilava mükemmel bir katkı Balıkesir'den geliyor. Şu ana kadar yediğiniz pilavlara taş çıkartan sarımsaklı bulgur pilavı yedikçe yemek isteyeceğiniz bir tada sahip. Üzerinde yer alan ayıklanmış tavuk parçaları ve tüm haldeki sarımsaklarla tam bir antibiyotik deposu olan doyurucu bir yemek!

16. Börülce Ekşilemesi

16. Börülce Ekşilemesi

Sıyırma veya sallama olarak da bilinen börülce ekşilemesi, kıyısı hem Marmara hem de Egede bulunan bir ilçe olan Balıkesir'de oldukça sevilen bir sebze yemeği.

Ekşi severlerin bayılacağı bir lezzet olan börülce ekşilemesi, haşlanan börülcelerin zeytinyağı, limon ve sarımsakla hazırlanan bir sosla buluşmasının ardından üzerine dökülen koruk suyuyla birlikte yiyenleri hayran bırakacak bir lezzete kavuşuyor.

17. Karanfil Ekmek

17. Karanfil Ekmek

Bayram sabahı tüm Balıkesir'i saran karanfil kokusunun sebebi bu ekmek! Karanfilin mideyi rahatlatan bir özelliğe sahip olması dolayısıyla Ramazan ayında da sık sık tüketilen bu ekmeği Balıkesir'e yolunuz düşerse tatmayı  unutmayın!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
33
20
9
2
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Sibel tuncel

Balıkesir li olarak tek meshur höşmerimi ve ayvalık tostunu bilirim gerisini ne duydum ne gördüm ha birde tirit 😁

Merwe

15 senedir Edremit'te yaşıyorum. Başta Edremit köftesi olmak üzere çoğu yemeği duymadım, görmedim ne zaman meşhur olmuş acaba çünkü Edremit'te hiçbir restaur... Devamını Gör

ne demek

uydurmuş olabilir misiniz ben beş sene balıkesirde yaşadım ve çoğunu duymadım :D