Görüş Bildir
Haberler
Erdoğan'ın OHAL Kararı Ardından Yaptığı İlk Açıklamada Öne Çıkan 6 Başlık

etiket Erdoğan'ın OHAL Kararı Ardından Yaptığı İlk Açıklamada Öne Çıkan 6 Başlık

Ulaş
21.07.2016 - 23:55 Son Güncelleme: 22.07.2016 - 10:25

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Eniştemden duyduğum ana kadar darbeyi duymadım; bu bir istihbarat sıkıntısı. Bunu MİT Müsteşarıma da söyledim. Bu bir silahlı darbe teşebbüsüdür, 24 saatte olacak iş değildir' dedi. Erdoğan OHAL ile de ilgili olarak 'gerekirse uzatılabilir' açıklamasında bulundu.

MGK ve Bakanlar Kurulu'nun toplantısıyla ilan edilen üç aylık olağanüstü hal kararının ardından ilk söyleşiyi Reuters'a veren Erdoğan'ın açıklamalarında öne çıkan 6 kritik mesajı sizler için derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. "15 Temmuz'da haberi alınca MİT Müsteşarımızı aradım, ulaşamadım"

1.  "15 Temmuz'da haberi alınca MİT Müsteşarımızı aradım, ulaşamadım"

Erdoğan, darbe girişiminin olduğu gün tatil için gittiği Marmaris'te saat 16:00-16:30 civarında eniştesinden İstanbul'da bazı 'sıkıntılar' olduğuna dair bir telefon aldığını belirterek, 'Tabii bu haberi alınca ben doğrusu inanmadım da ve MİT Müsteşarımızı aradım, ulaşamadım. Genelkurmay Başkanımızı aradım, ulaşamadım. Çünkü telefonlara cevap veremiyorlardı... Sıkıntılı da olsa başbakanımızla irtibata geçtik ve bu süreç saat 20:00'ye kadar devam etti' dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 'Eniştemden duyduğum ana kadar darbeyi duymadım; bu bir istihbarat sıkıntısı. Bunu MİT Müsteşarıma (Hakan Fidan) da söyledim. Bu bir silahlı darbe teşebbüsüdür, 24 saatte olacak iş değildir. Planlamasını, hesabını farklı şekilde yaptık, değerlendirmesini de yapacağız' dedi.

2. "10,410 gözaltı 4,060 tutuklu var"

2. "10,410 gözaltı 4,060 tutuklu var"

Erdoğan, olaylarda 246 kişinin hayatını kaybettiğini, 2,185 kişinin yaralandığını belirterek, 'Şu an itibariyle 10,410 gözaltı; 4,060 tutuklu var. Bu tutukluların 103'ü general, 80'i rütbeli emniyet mensubu' dedi.

3. YAŞ'ın erkene alınması

3. YAŞ'ın erkene alınması

Edoğan, 'YAŞ toplantısının büyük ihtimalle Genelkurmay'ın talebiyle bir hafta öne alınma durumu var. Bir an önce bunun adımını atacağız' dedi ve YAŞ'ın başkanı Başbakan Binali Yıldırım'ın yanı sıra Milli Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı'nın ilgili birimlerle çalışmalarını yürüttüğünü kaydetti.

Erdoğan şöyle devam etti:

'Kısa zaman içinde şu ana kadar yaptıkları hazırlıkları hemen YAŞ'a sunacaklar ve çok kısa zaman içinde yeni yapılanma ortaya çıkmış olacak; yeni yapılanma ile birlikte TSK inanıyorum ki yeni bir kan bulmuş olacaktır.'

4. Yeni kalkışma olabilir mi?

4. Yeni kalkışma olabilir mi?

Darbe girişiminden çok ciddi bir ders alınmış olması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, 'Süreç devam ediyor ama biz asla rehavete düşemeyiz. Rehavet içinde olmayacağız. Bizim nasıl planlarımız varsa belki düşman güçlerin de kendilerine göre planları da olabilir ama biz bu planları yakın takibe alarak bunu sürdürdük sürdüreceğiz' dedi.

Bu sözleri yeni bir darbe girişimi olabileceği anlamında mı söylediği sorusuna Erdoğan, 'Olabilir ama öyle çok kolay olmayacak. Bu defa çünkü çok daha müteyakkız olan bir güç, bir imkan var. Bazı şeyleri geçmişte anlatamadık. Şimdi olay çok daha farklı' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. "Dar kapsamlı bir anayasa değişikliği"

5. "Dar kapsamlı bir anayasa değişikliği"

Darbe girişimi öncesinde kamuoyunda çok tartışılan ve Binali Yıldırım hükümetinin de önceliklerinden olan başkanlık sistemini de içeren anayasa değişikliği adımının yaşanan gelişmelerin ardından halen gündemlerinde olup olmadığı sorusuna Erdoğan, dar kapsamlı bir anayasa değişikliği konusunda siyasi partilerin görüşebileceği karşılığını verdi.

'Bu konuyla ilgili yeni bir anayasa paketi içerisindeki çok geniş maddeler çerçevesinde değil de belki az sayıda bir hazırlık (olabilir). Şu anda parlamentodaki partilerle görüşerek bunun üzerinde durulabilir' diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Eğer parlamentodaki partilerden bu konuda 'Tamam, bunu yapabiliriz; şu kadar değil de şu kadar olsun veya özellikle terör örgütleriyle mücadele, temel hak ve özgürlükler, demokrasi mücadelesi gibi birçok konularda konsensüs sağlanabilirse belki 367'yi parlamentoda yakalama imkanı olamayabilir ama en azından bir halka gitmenin yolu açılabilir. Burada iktidar partisiyle muhalefet partilerine görev düşmektedir.'

6. "OHAL 3 ay bittiğinde, lazım olursa bir uzatma daha yapılabilir"

6. "OHAL 3 ay bittiğinde, lazım olursa bir uzatma daha yapılabilir"

Yaşanan bu gelişmelerin ardından MGK'nın tavsiyesi ile Bakanlar Kurulu'nun dün OHAL ilan edilmesini kararlaştırdığını ve bu kararın bugün TBMM'de kabul edildiğini belirten Erdoğan, üç ay sürecek OHAL döneminde atılacak adımlara ilişkin şunları söyledi:

'Hemen OHAL yasasını çıkardık. Bu karardan sonrada Resmi Gazete'de yayınlandı ve bugün de parlamentodan geçti. Gazi Meclis'imizi bu kararı alarak yeni bir İstiklal mücadelesinin adımını attı. 3 ay içinde çok yoğun bir çalışma yapacağız. Halkımız endişeye kapılmasın. OHAL demokratik kurumlarımızın sağlıklı çalışması içindir. FETÖ üzerinde de ilgili kurumlarımızı rahatça çalışsın diyedir. Eskiden OHAL çıktığında bir telaş herkesi kaplardı. Şimdi millet gece sabaha kadar adeta meydanlar bu sürecin takipçisi konumunda.

Mesela Kanun Hükmünde Kararname süreci vardır ki. Hükümete ne lazımsa çıkarılacaktır. Devletin yeniden yapılanmasının bu çerçeve içinde yapılacaktır. Bütün bakanlıklarımızda işgalleri söz konusuydu. Milleti için çalışmayan bu hainler bunun bedelini ödemeli. 

Şu anda Fransa 3 ay yaptı sonra bir daha uzattı. Bu konuda bir mani yok. 3 ay bittiğinde lazım olduğunda bir uzatma daha yapılabilir. Hedefimiz belli. Nasıl bölücü terör örgütüyle mücadelemiz devam ediyorsa bunlarla da tüm nerde varsa aynı şekilde sürdüreceğiz. Bunlar devlet yapılanmasına kast ettiler. Ülkenin tankını topunu ele geçirmek suretiyle kendi milletinin üzerine böyle bir şey yapılabilir mi? Bunlar bunu yapmışlardır.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
237
130
93
24
19
11
7