Görüş Bildir
Haberler
OHAL Tezkeresi Meclis'te Kabul Edildi

OHAL Tezkeresi Meclis'te Kabul Edildi

ATKN
21.07.2016 - 13:37 Son Güncelleme: 21.07.2016 - 17:53

Bakanlar Kurulu tarafından ilan edilen ve Resmi Gazete'de yayımlanan olağanüstü hal kararı ile ilgili Başbakanlık tezkeresi, 115'e karşı 346 oy ile kabul edildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Olağanüstü hal ile ilgili kararlar TBMM İçtüzüğünün 126. maddesinde düzenleniyor.

Buna göre, Bakanlar Kurulu tarafından ilan edilen ve Resmi Gazete'de yayımlanan olağanüstü hal ile ilgili karar, Başbakanlık tezkeresiyle TBMM'nin onayına sunuldu.

OHAL kararı ile ilgili Başbakanlık tezkeresi kabul edildi:

  • Oy sayısı: 461

  • Kabul: 346

  • Ret: 115

Genel Kurul'da, gruplar adına 20'şer dakika, şahıslar adına ise 10'ar dakikalık konuşma yapıldı.

Bozdağ: 'OHAL bir sıkıyönetim değildir, yönetim askerde değil sivil iradede olacaktır'

Bozdağ: 'OHAL bir sıkıyönetim değildir, yönetim askerde değil sivil iradede olacaktır'

Meclis'te ilk konuşmayı Adalet Bakanı Bekir Bozdağ yaptı. Bozdağ'ın açıklamalarının bir bölümü şöyle:

'Hükümetimizin OHAL ilan etmeksizin adımlar atabiliyor olmuş olsaydı, bu adım atılmazdı. Cumhurbaşkanımızın en yakınında duran insanlar, yaverler ve başkaları o kadar titiz incelemelere kadar bilinmiyor. Genelkurmay Başkanının emir subayı koruması, şoförü bütün dikkate rağmen fark edilememiş olması görünmez ama büyük bir tehlike ile karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor. Burada devletimizin yapısı içerisinde yuvalanmış bu yapının devlet aygıtından temizlenmesi için bu gerekli zaruri bir adımdır. Burada sıkıyönetim söz konusu değildir, yönetimin askere devri kesinlikle söz konusu değildir. Valilerin gücü arttırılmaktadır. Bu son derece önemli bir adımdır. OHAL bir sıkıyönetim değildir, yönetim askerde değil sivil iradede olacaktır. Sivil irade daha etkin bir şekilde yönetimi ele geçirecektir. OHAL'in ilan edilmesi olağan halin kalıcılaştırılması için atılan bir adımdır.'

İçeriğin Devamı Aşağıda

MHP'li Akçay: 'OHAL'e olumlu oy vereceğiz'

MHP'li Akçay: 'OHAL'e olumlu oy vereceğiz'

MHP adına konuşan Grup Başkanvekili Erkan Akçay, 15 Temmuz'daki darbe girişimini kınayarak OHAL tezkeresine destek vereceklerini açıkladı. Erkan Akçay şunları söyledi:

'15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrası istihbarat zafiyeti var deniliyor. İstihbarat zafiyeti yönetim zafiyetinden kaynaklanmaktadır. Zamanında yapılan tespitler dikkate alınmamıştır. Ülkemizi bugünlere getiren devlet ve milletin krizidir. Şahsi ve keyfi yönetiminizin getirdiği nokta 15 Temmuz aşamasıdır. Yaşanan hadiselerin arkasında iyi yönetememe sorunu vardır. Yıllarca İşi ehline vermezseniz, ülkeyi kurum ve kurallarıyla yönetmezseniz, şahsi ve keyfi yönetirseniz darbeyi de eniştenizden haber alırsanız. Hani MİT müsteşarı sır küpünüzdü. Bu sır küpü sırları kendine mi saklamış. OHAL'e olumlu oy vereceğiz. Bunun ülkemize huzur getirmesini yürekten diliyorum.'

CHP'li Tezcan: 'OHAL tezkeresine karşı çıktığımızı ve hayır dediğimizi belirtmek isterim'

CHP'li Tezcan: 'OHAL tezkeresine karşı çıktığımızı ve hayır dediğimizi belirtmek isterim'

CHP adına Genel Başkan Yardımcısı ve Aydın Milletvekili Bülent Tezcan konuştu. Tezcan OHAL tezkeresine parti olarak karşı çıktıklarını belirterek, 'Hayır' oyu kullanacaklarını söyledi. OHAL'in darbe girişimine engellemek için sokağa çıkan vatandaşların oluşturduğu ruha zarar vereceğini savunan Tezcan şöyle konuştu:

'OHAL o gece oluşan direniş ruhuna zarar verir. Bu parlamento içinde oluşan birlikte mücadele etme iradesine zarar verir. Bunu yaşatalım. Biz CHP olarak bu darbecilerle bu çeteyle onların devlet içindeki uzantılarıyla vereceğiniz mücadeleye destek verecek. Parlamentoya getireceğiniz bütün düzenlemelere destek vereceğiz. Bunlarla mücadele ederken demokrasiyi kurtarmanın yolu büyütmenin yolu olağan yöntemler kullanarak hukukun içinde mücadele etmektir. Biz CHP olarak OHAL'e gerek olmadığını, parlamentonda dayanışma içinde bu süreci yönetebileceğimizi, TBMM'nin bu süreçte devrede olması gerektiğini, OHAL'in iktidara yaramayacağı, Türkiye'ye faydası olmayacağını bu nedenle OHAL tezkeresine karşı çıktığımızı ve hayır dediğimizi belirtmek isterim.'

HDP'li Beştaş: 'Kesinlikle hayır diyeceğiz'

HDP'li Beştaş: 'Kesinlikle hayır diyeceğiz'
İçeriğin Devamı Aşağıda

HDP'li Meral Danış Beştaş, OHAL tezkeresine destek veremeyeceklerini söyledi. 

OHAL tezkeresine ilişkin HDP adına konuşan Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, şu ifadeleri kullandı:

'Olağanüstü hal kararına kesinlikle 'Hayır' diyeceğiz. Çünkü olağanüstü hal demek vatandaşların hak ve özgürlüklerinin askıya alınması, yaşam alanlarının daraltılması demektir. Biz darbeye ve anti demokratik yönetimlere karşıyız. Bunun için biz demokrasiyi tercih edeceğiz.'

Kanun Hükmünde Kararnameler

Kanun Hükmünde Kararnameler

Olağanüstü hal süresince, Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, olağanüstü halin gerekli kıldığı konularda kanun hükmünde kararnameler çıkarabiliyor. Bu kararnameler, Resmi Gazetede yayımlanıp aynı gün TBMM'nin onayına sunuluyor. 

TBMM'ye sunulan kanun hükmünde kararnameler, Anayasanın ve İçtüzüğün kanun tasarı ve tekliflerinin görüşülmesi için koyduğu kurallara göre ancak, komisyonlarda ve Genel Kurulda diğer kanun hükmünde kararnamelerle, kanun tasarı ve tekliflerinden önce, ivedilikle en geç 30 gün içinde görüşülüp ve karara bağlanıyor.

Komisyonlarda en geç 20 gün içinde görüşmeleri tamamlanmayan kanun hükmünde kararnameler, Meclis Başkanlığınca doğrudan doğruya Genel Kurul gündemine alınıyor.

Meclis toplanmadan önce siyasilerden OHAL ile ilgili yapılan açıklamalar şu şekildeydi:

Meclis toplanmadan önce siyasilerden OHAL ile ilgili yapılan açıklamalar şu şekildeydi:
Meclis toplanmadan önce siyasilerden OHAL ile ilgili yapılan açıklamalar şu şekildeydi:

Kurtulmuş: Temel hak ve özgürlüklerden ödün verilmeyecek

Sokağa çıkma yasağı olmayacağını söyleyen Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, 'OHAL boyunca Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi askıda. Temel hak ve özgürlüklerden ödün verilmeyecek. Amacımız OHAL’i mümkün olduğunca kısa tutmak. İnşallah 1-1,5 ay içinde işlerimizi tamamlar, kaldırır ve normale döneriz. Anayasa 120. maddesine göre bir OHAL’dir, darbeye teşebbüs edenlerle ilgili işlemlerin süratla yapılmasına yöneliktir' dedi.

Kılıçdaroğlu: Demokrasi için grup kararı mı alınır?

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, bugün TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek olan, olağanüstü hal kararıyla ilgili Başbakanlık tezkeresine ilişkin grup kararı alıp almadıkları sorusu üzerine, 'Demokrasi için grup kararı mı alınır? Demokrasiyi savunuyoruz.' dedi.

Bahçeli: Karar yerinde

Kararın yerinde olduğunu açıklayan MHP lideri Bahçeli, 'Milliyetçi Hareket Partisi, Türkiye'nin oldukça kırılgan ve hassas bugünkü ortamında, devreye alınan olağanüstü hal kararını desteklemekte, hayırlı bulmaktadır' dedi.

HDP: Krizden çıkışın yolu OHAL değil demokrasidir

HDP MYK açıklamasında ise, 'Türkiye’nin giderek ağırlaşan koşulları altında esas sorumluluk demokrasi ve barış güçlerindedir. vicdan sahibi tüm demokrat yurttaşları, halklarımızın güvenliği ve özgürlüğü, toplumun demokratik geleceği için ortak mücadeleye çağırıyoruz. arbe, çatışma ve kaos ortamından çıkmanın yolu daha fazla otoriterleşme ve ‘tek adam’ yönetimi değil daha fazla demokrasidir' denildi.

Ajanslar

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
172
74
52
14
8
7
6