Görüş Bildir
Haberler
Elazığ'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Elazığ'da Ne Yenir?

Elazığ'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Elazığ'da Ne Yenir?

Elif Ateş
04.10.2021 - 08:00

Elazığ, Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Fırat bölümünde yer alır. Doğusunda Bingöl, kuzeyinde Tunceli, batısında Malatya, güneyinde ise Diyarbakır illeri bulunur. Güneydoğu Toroslar, Malatya sınırlarından geçerek Elazığ bölgesini çevreler. Hem tarihi hem doğal güzellikleriyle öne çıkmış bir şehir olan Elazığ, bölgenin en gelişmiş illerinden biri olma özelliğini taşımaktadır. Anadolu'yu Mezopotamya'ya bağlayan kervanların geçiş yolları üzerinde bulunur. Bundan dolayı birçok kültürü içinde barındırmış bir şehirdir. Özellikle M.Ö 4000 yılına dayanan antik kenti ile pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Peki, Elazığ'da gezilecek yerler nerelerdir? Elazığ'da ne yenir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Elazığ şehrinin tarihi geçmişi oldukça köklüdür. Yapılan araştırmalar ve yazılı kaynaklar sonucunda bölgenin ilk yerleşim yerinin Harput olduğu bilinmektedir. Bu ilk yerleşim yerine gelenler ise Asya kökenli Hurriler'dir. M.Ö 9.yy'da ise Elazığ bölgesinde Urartular hakimiyet kurmuşlardır. Arkeolojik kazılarla birlikte Harput Kalesi'nin etrafında bu döneme ait izler bulunmuştur. Bölge daha sonra ise sırasıyla Merd, Pers, Roma İmparatorluğu'nun egemenliğine geçmiştir. Elazığ 10.yy'a kadar Bizans ve Arap mücadelelerine tanıklık etmiş, daha sonra Bizanslılar tarafından ele geçirilmiştir. Malazgirt Meydan Muharebesi ile birlikte bölge tamamen Türklerin olmuştur. Pek çok uygarlık dönemine tanıklık etmiş bir şehir olan Elazığ'ın gezilecek yerlerini ve yemeklerini sizler için derledik...

Elazığ'da Gezilecek Yerler Nerelerdir?

Elazığ'da Gezilecek Yerler Nerelerdir?
  • Saklıkapı Kanyonu: Bir doğa harikası olan bu kanyon, yaklaşık olarak 4 kilometre uzunluğundadır. Saklıkapı kanyonu fauna ve florası ile görenleri kendine hayran bırakır.

  • Harput Kalesi: Süt kalesi olarak da bilinir. Urartu döneminde yapılan bu yapı, M.Ö 8.yy'dan günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Elazığ'ın simgesi haline gelen Harput Kalesi, mutlaka gezilmesi gereken yerlerdendir.

  • Karakoçan Golan Kaplıcaları: Elazığ'ya gelenlerin en çok tercih ettiği yerlerden biridir. Bu kaplıcanın; kadın hastalıklarına, romatizmaya, cilt hastalıklarına iyi geldiği bilinir.

  • Harput Buzluk Mağarası: Bu mağaranın tarihi Urartu dönemlerine kadar uzanır. Özellikle yazın serin, kışın sıcak olmasından dolayı turizm yönünden yoğun ilgi çeken bir yerdir.

  • Hazar Gölü Plajı: Temiz, tuzsuz ve sodalı bir suyu olan bu göl aynı zamanda oldukça büyüktür. Yöre halkı tarafından Hazar Denizi olarak da bilinir. Ayrıca bu gölün altında kalan tarihi yapıları görmek için birçok dalış etkinliği yapılır.

  • Hazarbaba Kayak Merkezi: Elazığ'da kış turizme katkı sağlayan kayak merkezi, hem amatör hem de profesyonel kayakçılar için pist imkanı sunmaktadır.

Elazığ'da Ne Yenir?

Elazığ'da Ne Yenir?
  • Sırın: Görünüşü ve yapılışı ile oldukça mantıya benzeyen bir yemektir. Yufkalar şeritler halinde kesilir, içine kıymalı harç koyulur ve fırında pişirilir. Üzerine ise yoğurtlu ve tereyağlı sos döküldükten sonra servis edilir.

  • Küncülü Köfte: Elazığ'ın yöresel lezzetlerinden biri olan küncülü köfte, susum köftesi olarak da bilinir. İnce köftelik bulgur, kıyma ve bazı malzemelerle hazırlanır. Önceden kavrulmuş susama bandırıldıktan sonra kızartılır.

  • Patile: Bu yörenin vazgeçilmez hamur işlerinden biridir. İnce açılan yufkaların arasında tercihe göre peynir ya da kıymayla hazırlanan iç harç koyulur. 

  • Harput  Köftesi: Bu yemeği diğer köftelerden ayıran özelliği ise bol salçalı sos ile harmanlanması ve yöreye ait otlarla pişirilmesidir. Elazığ'ya gelenlerin mutlaka tatması gereken lezzetlerden biridir.

  • Balakgazi Böreği: Çıtır çıtır bir börek olan Balakgazi, kavurma ve kaşar kullanarak yapılır. Galeta ununa batırıldıktan sonra kızartılır.

  • İşgene: Elazığlıların oldukça sevdiği lezzetlerden biridir. İçinde ise kavurma, tandır ekmeği bulunur.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
2
1
1
1
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın