Görüş Bildir
Haberler
Düşük Bütçelerine Rağmen Gişede Fırtınalar Estiren 13 Kült Film

Düşük Bütçelerine Rağmen Gişede Fırtınalar Estiren 13 Kült Film

10.04.2021 - 10:00

Düşük bütçeyle mâl edilip gişede rekorlar kıran birbirinden sağlam 13 filmi sizin için derledik. İyi okumalar!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Paranormal Activity (2007)

1. Paranormal Activity (2007)
www.beyazperde.com

Micah ve kız arkadaşı Katie San Diego'nun sessiz, sakin ve ıssız yerleşim yerlerinden birine tanışırlar. Başlarda her şey yolunda gibi görünüyordur. Ancak Katie'nin bir sorunu vardır. Genç kız küçük yaşlarından bu yana uhrevi bir mahluk tarafından takip edildiğini hissetmektedir ve bu varlık bu yeni evde de takiptedir! Olayın ardındaki gizemi çözmeye karar veren Micah, yatak odalarına bir el kamerası düzeneği kurarak bu ecinniyi alt edebileceğini düşünür. Böylece olağandışı bir olay meydana geldiğinde, bir peri, cin ya da hortlak evlerine davetsiz misafirliğe kalkıştığında tüm ayrıntısıyla kayıt altına alabileceklerdir. Başlarda ayak sesleri gibi basit seslerin duyulmasıyla başlayan bu olaylar silsilesi, zamanla şiddetini artırarak genç çifti korku dolu anlara sürükleyecektir. Sinema tarihinin en ilginç ve en ürkütücü filmlerinden biri olan 'Paranormal Activity' günümüzde sıkça rastladığımız 'buluntu film' konseptinin önderliğini yapan, hem sinema seyircisi hem de sinema profesyonellerini hayrete düşüren bir filmdi. Film, 15 bin dolarlık bütçesine karşın yaklaşık 200 milyon dolar hasılat elde etti.

IMDb: 6,3

2. Napoleon Dynamite (2004)

2. Napoleon Dynamite (2004)
www.beyazperde.com

Dar pantolonu, sevimli uzun botları ve muhteşem yetenekleriyle Napoleon Dynamite yeni nesil bir kahraman. Napoleon günlerini mitolojik hayvanları çizerek geçirir. Napoleon'un hayatına iki yeni arkadaş girer ve bu yeni üçlü sınıf başkanı seçimini kazanmak ve sınıftaki çocukların en çılgın hayallerini gerçekleştirmek için bir kampanya başlatırlar. Eğer Pedro tüm yaz boyunca burnu havada gezmeye devam ederse, Napoleon gizli silahını ortaya çıkaracaktır. Jared Hess'in yazıp yönettiği film, 400 bin dolarlık bütçesine karşın 50 milyon dolar hasılat elde edip kült statüsüne erişmişti.

IMDb: 6,9

3. Saw (2004)

3. Saw (2004)
www.beyazperde.com

Filmde son derece sıra dışı bir seri katilin, kurbanlarına yaşamın anlamını ve değerini anlatmak gibi bir takıntısı vardır. Kendilerine ölümcül oyunlar oynayarak hayatta kalma şansı tanımaktadır. İmkan dışı seçimlerde bulunması gereken kurbanlar, ellerinden gelen mücadeleyi verirlerken farkında olmadan yaşamak uğrunda neleri feda edebileceklerine de şahit olmaktadırlar. Bu katilin son kurbanları Adam ve Dr.Lawrence Gordon’dur. Bu adamlar birbirlerini hiç tanımazlar ama gözlerini açtıklarında aynı odadadırlar. Yerde kanlar içinde başka bir yabancı yatmaktadır. Adam kendini başından vurarak intihar etmiştir. İpuçlarını kullanarak neler olup bittiğini çözmeye çalışırlar. An itibari ile sekiz saatleri vardır. Bu sürenin sonunda ya içlerinden biri ölecek ya da katil her ikisini de öldürecektir. Uzun soluklu bir serinin öncüsü olan 'Saw'/''Testere', 1 milyon dolarlık bütçesine karşın 100 milyon doların üstünde hasılat elde etmişti.

IMDb: 7,6

4. The Blair Witch Project (1999)

4. The Blair Witch Project (1999)
www.beyazperde.com

Üç kişilik bir belgesel ekibi Maryland sınırlarındaki Black Hills Ormanları'ndaki miti araştırmak üzere yola çıkar. Söylenegelen Blair Cadısı efsanesi hakkında bilgi edinmek ve bu efsanenin nasıl bir anlatıdan günümüze kadar geldiğini öğrenmek tek amaçlarıdır. Ormanda yaptıkları yolculuk araştırmacı bir atılımdan çok daha fazlasına gebedir. Geçen her dakika, bu efsanenin bir yalandan ibaret olmadığını anlayacaklardır. Bunu anladıklarında ise ormanın derinliklerinde çoktan kaybolmuş olacaklardır. Daniel Myrick, Eduardo Sánchez ikisinin kısa sürede kült mertebesine ulaşan filmleri günümüzde epey bir popüler olan 'found footage' filmler furyasının da fitilini ateşlemiş, 60 bin dolarlık bütçesine karşın 250 milyon dolara yakın hasılat elde etmişti.

IMDb: 6,5

5. Rocky (1976)

5. Rocky (1976)
www.beyazperde.com

Rock filminde baş karakter olan Rocky Balboa boş zamanlarında yaşadığı küçük şehrin yerel kulüplerinden birinde boks yapan amatör bir boksördür. Amerika'da yeni yılın boks maçlarının programları tamamlanmak üzeredir, ancak Apollo Creed isimli yenilmez boksör sakatlanmıştır. Bu başarılı boksörün önerisi üzerine turnuvaya adı duyulmamış amatör bir boksör alınacaktır. Bu isim de Rocky'den başkası değildir. Rocky artık yılın en önemli maçının aktörlerinden biridir ve bu zorlu hazırlanma sürecinde en büyük yardımcısı antrenörü Mickey ve büyük aşkı Adrian olacaktır. Yıllar içinde bir klasik halini alan 'Rocky'', 1 milyon dolara mâl edilmişti.

IMDb: 8,1

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Friday the 13th (1980)

6. Friday the 13th (1980)
www.beyazperde.com

13. Cuma, minimal senaryosu ancak dönemine göre bir hayli ilerici efektleriyle günümüzün bir çok sinema otoritesine göre 'kült statüsünde' bir yapım olarak, benzeri yüzlerce teen-slasher prodüksiyonlarıyla arasındaki makası bir hayli açmıştır... Filmde ana mekan, Camp Crystal Lake'tir... Burası, on yıllar önce esrarengiz cinayetlerin yaşandığı, terkedilmiş bir gençlik kampıdır. Gözünü budaktan sakınmayan cesur bir girişimci kampı tekrar hizmete açmaya karar vererek yakışıklı delikanlılar ve güzel genç kızlardan oluşan bir kadroyu işe alır. Bir yağmur fırtınası kampı dünyanın geri kalanından soyutladığında korkunç ölümler başlar. Gençler sırayla, korkunç derecede yaratıcı şekilde cinayete kurban gitmektedir.

IMDb: 6,5

7. Slacker (1990)

7. Slacker (1990)
www.beyazperde.com

Richard Linklater’ın (Boyhood, Before Sunset) ilk dönem filmlerinden biri olan Slacker’ın bildiğimiz anlamda bir hikayesi yok. Linklater’ın kamerası Austin, Texas’ın sokaklarında, caddelerinde bir arka planı olmayan türlü karakterleri takip ediyor. Slacker, farklı şehir meselelerine ve Amerikan olmak kavramına atılan bağımsız, serbest ve doğal bir bakış. Film, 23 bin dolarlık bütçesi ve sınırlı gösterimine rağmen 2 milyon dolarlık gişe hasılatı elde ederek %5000'in üstünde kâr elde etmişti.

IMDb: 7,1

8. Pi (1998)

8. Pi (1998)
www.beyazperde.com

Max, çılgın olduğu kadar dahi bir matematik meraklısıdır. Matematiğe ve özelikle de pi sayısına karşı oluşturduğu takıntısı, onun tüm hayatının gidişatını belirlemektedir. Max, on yıldan beri tüm doğanın ölçülebilir bir kodlanma sistematiğine sahip olduğunu fark etmiştir. Artık tek amacı doğanın bu büyük sırrını çözmektedir. Max, elindeki verilerle karşısındaki problemin çözümüne kalkışır. Ancak adım adım vardığı sonuç, onu problemin tam da ortasındaki değişken yapacaktır. Darren Aronofsky’nin ('Black Swan', 'Requiem For a Dream') akıntılar odaklı filmi, bir ilk film olarak büyük bir beğeniyle karşılanmıştı. Filmin başrolünü ise, tek kişilik şovunu sergileyen Sean Gullette üstleniyor.

IMDb: 7,4

9. The Full Monty (1997)

9. The Full Monty (1997)
www.beyazperde.com

Gaz ve Dave işlerini kaybeden iki demir işçisidir. Gaz, çok özlediği çocuğunu yanına almanın derdindedir ancak cebinde beş parası yoktur. Dave’in ise paranın yanı sıra kendisine güveni dahi yoktur. Bir gün şehre gelen bir striptiz gösterisini ve gösteriye olan ilgiyi görünce şov sektörüne girme fikir akıllarına düşer. Etraflarında bulunan mevzuyla en alakasız insanları dahi bu projelerine dahil etmeye çabalarlar. En sonunda hepsi birbirinden farklı birkaç insan bir araya gelir ve bir striptiz grubu kurulur. Başlarına geleceklerden habersiz bir şekilde yapacakları ilk gösterinin hazırlıklarına başlarlar. Robert Carlyle ve Mark Addy’nin başrollerini üstlendiği Full Monty’nin altında yönetmen Peter Cattaneo’nun imzası bulunuyor.

IMDb: 7,2

10. The Texas Chain Saw Massacre (1975)

10. The Texas Chain Saw Massacre (1975)
www.beyazperde.com

Sally ve kardeşi Franklin'in dedelerinin mezarını kontrol etmeleri gerekmektedir ve arkadaşları Jerry, Kirk ve Pam'i de yanlarına alıp yola çıkarlar. Sonrasında dedelerinden kalma eski çiftlik evini ziyaret etmeye karar verirler. Yolculuk esnasında otostop çeken birini arabalarına alırlar. Hiç normal görünmeyen bu yolcu Franklin'in çakısını alıp sırf eğlencesine elini keser, sonrasında ise Franklin'in kolunu yaralar. Bu zorlu anların ardından otostopçuyu zor bela karavandan indirerek yola devam ederler. Ancak gerilim bununla sınırlı kalmayacaktır. Eve vardıklarında hayal dahi edemeyecekleri bir kabusun ortasında sıkışıp kalacaklardır. 'Teksas Katliamı', 300 bin dolarlık bütçesine karşın 30 milyon doların üstünde gişe hasılatı elde etmişti.

IMDb: 7,5

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Once (2007)

11. Once (2007)
www.beyazperde.com

Dublin'de gitar çalan aynı zamanda şarkıcı ve söz yazarı olan İrlandalı bir adam, bir gün sokakta çalarken Çek bir kızla tanışır. Adamın maddi durumu pek iyi değildir ve babasının dükkanında ona yardım ederken bir yandan da sokaklarda çalarak para kazanmaya çalışmaktadır. Kız da eşiyle ayrıdır; gündüzleri çalışıp beraber yaşadığı annesine ve kızına bakmaktadır. Hayali albüm çıkarmak olan adam müzik şirketlerine yollamak için demo hazırlamaya karar verince piyano çalan kızla birlikte çalışmaya başlar. Kız ve erkek onları bir araya getiren müzik sayesinde birbirlerini de tanıyacaklardır. Glen Hansard ve Marketa Irglova'ya 'En İyi Orijinal Şarkı' dalında Oscar kazandıran 'Once', ikilinin uyumu, sıcak performansları ve beraber seslendirdikleri başarılı şarkıları sayesinde de izleyicinin gönlünde özel bir yer kazanıyor.

IMDb: 7,8

12. Clerks (1994)

12. Clerks (1994)
www.sinemalar.com

New Jersey’de bir ıvır zıvır dükkanında tezgahtarlık yapmak zorunda olan Dante dükkanının türlü tuhaflığa sahip müşterileri, kapı komşusu video dükkanının kendince bilge tezgahtarı Randall, kız arkadaşı Veronika ve eski göz ağrısı Caitleen, liseden bir arkadaşının cenazesi ve bir hokey maçı ile tam da izin gününde uğraşmak zorunda kalınca başına olmadık işler açılır. Kevin Smith'in ilk filmi olan 'Clerks', 27 bin dolara mâl edilip 4 milyon dolara yakın hasılat elde etmiş, kısa sürede kült statüsüne erişmişti.

IMDb: 7,7

13. El Mariachi (1992)

13. El Mariachi (1992)
www.sinemalar.com

Başarılı yönetmen Robert Rodriguez'in bir kısa film denemesinden sonra yazıp yönettiği ilk yapım olan 'El Mariachi', 1992 yılında vizyona girdi. 7000 dolar gibi düşük bir bütçeyle tamamlanan film, kurgu ve senaryo yönünden pek tatmin edici bulunmasa da, Rodriguez'in sinemaya olan tutkusunun en güzel örneği. Mariachi, gitarıyla dolaşan yalnız bir gençtir. Girdiği barda çalışan barmene, bahşiş karşılığı müzik yapmayı öneren Mariachi, barın zaten bir 'orkestrası olduğu' için reddedilir ve bardan ayrılır. Ayrıldıktan sonra, gitar kılıfıyla bara giden bir başka adam, gitar çantasında sakladığı makinalı silahıyla, barmen harici herkesi öldürür...

IMDb: 6,9

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
26
2
2
2
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
salvatore

#10 aşırı iyiydi.