Görüş Bildir
Haberler
Dokunulmazlık Görüşmeleri Vekillerin Yumruklu Kavgası Nedeniyle Ertelendi

Dokunulmazlık Görüşmeleri Vekillerin Yumruklu Kavgası Nedeniyle Ertelendi

ATKN
28.04.2016 - 12:22 Son Güncelleme: 28.04.2016 - 18:33

Bir süredir siyasetin gündeminde olan, milletvekillerinin dokunulmazlık dosyalarının doğrudan yargıya gönderilmesini sağlayacak anayasa değişikliği konusunda Meclis süreci bugün başladı. Anayasa Komisyonu'nun ilk toplantısı AK Partili ve HDP'li milletvekillerinin kavgasına sahne oldu. Görüşmeler çıkan ikinci yumruklu kavganın ardından Pazartesi günü 15:00'e ertelendi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Dokunulmazlık teklifinin görüşüleceği Anayasa Komisyonu'nun ilk toplantısı kavgayla başladı. 

Al Jazeera Türk'ten Didem Özel Tümer'in haberine göre HDP ve AK Parti milletvekilleri, salondaki sıkışıklık nedeniyle başlayan tartışma ile birbirlerinin üzerine yürüdü. Kavga çıktı. 

Komisyon Başkanı Mustafa Şentop 'Provokasyona kesinlikle müsaade etmeyeceğim' diyerek milletvekillerine sakinlik çağrısı yaptı.

Tartışmanın devam etmesi üzerine Komisyon Başkanı Şentop, kameraların salon dışına çıkarılmasını istedi. Ancak bu da HDP'li vekillerin tepkisine neden oldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

"Komisyon Tayland Meclisi'ne döndü"

Kavgalar nedeniyle sık sık ara veriliyor

Yumruklu kavgada bazı vekiller yaralandı

Görüşmeler pazartesiye ertelendi

İçeriğin Devamı Aşağıda

Önümüzdeki hafta Genel Kurul'da

Önümüzdeki hafta Genel Kurul'da

Sadece iki maddeden oluşmasına karşın, teklifin komisyon görüşmelerinin hararetli geçmesi bekleniyor. Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop komisyonda tansiyonu düşürmek amacıyla, söz isteyen tüm milletvekillerine süre kısıtlamasına gitmeksizin konuşmaları için izin vermeyi planlıyor.

Anayasa Komisyonu'ndaki görüşmelerin tamamlanmasının ardından teklif önümüzdeki hafta Meclis Genel Kurulu gündemine gelecek. Teklifin akıbeti de, Genel Kurul'daki görüşmeler sırasında netleşecek.

Hem AK Parti’den hem CHP’den fire bekleniyor

Hem AK Parti’den hem CHP’den fire bekleniyor

Arşiv

İçeriğin Devamı Aşağıda

Anayasa değişikliğinin referanduma gitmeksizin kabul edilebilmesi için 367 oy alması gerekiyor. AK Parti'nin 316 milletvekili var. Destek açıklaması yapan MHP'nin de 40. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da değişikliği destekleyeceklerini açıklamasının ardından, sahip olduğu 133 milletvekili ile matematiksel olarak 367 kriteri aşılıyor. Ancak AK Parti hem kendi içinden, hem de CHP'den fire bekleniyor. Bu da referandum aralığında kalma anlamına geliyor.

AK Parti'de iki türlü fire beklentisi var. Birincisi, haklarında fezleke düzenlenen milletvekillerinin 'hayır' yönünde oy kullanması. İkincisi ise 'teröre destek verdikleri' gerekçesiyle dokunulmazlıklarının kaldırılması gündeme gelen HDP milletvekilleri ile ilgili doğrudan adım atmak yerine, haklarında fezleke olan tüm milletvekillerinin aynı kefeye konulmuş olmasına tepki gösterenlerin 'hayır' demesi. 

Bazı AK Partili Doğu ve Güneydoğu bölgesi milletvekillerinin de dokunulmazlıklarının kaldırılması halinde HDP milletvekillerinin bunu 'kahramanlık' olarak kullanacağı endişesinde oldukları belirtiliyor. Ancak Al Jazeera'nin konuştuğu bu milletvekillerinden bazıları 'evet' oyu vereceklerini çünkü konunun sadece HDP'li milletvekilleriyle ilgili olmaktan çıkarıldığını belirtti.

AK Parti, kendilerinden daha çok CHP milletvekillerinin, liderleri Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarına karşın 'hayır' diyeceği görüşünde.

Teklifin referandum aralığı olan 330 ile 367 arasında bir oyla kabul edilmesi halinde gözler Erdoğan'ın kararında olacak

Teklifin referandum aralığı olan 330 ile 367 arasında bir oyla kabul edilmesi halinde gözler Erdoğan'ın kararında olacak

Teklifin referandum aralığı olan 330 ile 367 arasında bir oyla kabul edilmesi halinde ise gözler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vereceği kararda olacak. Erdoğan, değişikliği bir kez daha görüşülmek üzere Meclis'e gönderebilir ya da referanduma sunulması kararı verebilir. Erdoğan'ın son dönemde görüştüğü bazı AK Partili isimlere 'geri adımın söz konusu olmayacağını' ve teklifi gerekirse referanduma götüreceğini söylediği öğrenildi.

Ancak kulislerde konuşulan başka olasılıklar da var.

Anayasa değişikliği teklifinin ilk tur oylaması bir nabız olarak değerlendiriliyor. Bu ilk turda alınacak oya göre teklifin tekrar komisyona çekilmesi de gündeme gelebilir. Ancak buna çok ihtimâl verilmiyor. Erdoğan'ın mesajlarının ardından AK Parti'nin buna yanaşmayacağı görüşü hâkim.

'Referandum işimize yarar'

'Referandum işimize yarar'

Al Jazeera'ye konuşan AK Partili kaynaklar referanduma gidilmesi olasılığının bir risk olmayacağı görüşünde. Hatta bunu 'sahaya inmek' açısından önemli bir fırsat olarak değerlendiriyor. Bir kaynak, 'Dokunulmazlıkların neden kaldırılmadığını anlatmak için iyi bir fırsat' dedi.

Toplumda dokunulmazlıkların kaldırılmasına destek olduğunu belirten AK Partili isimler, anayasa değişikliğinin referandumda yüksek oyla kabul edilebileceği görüşünde. AK Partili bir isim 'Bu tür bir referanduma katılım düşük olur ama destek yüksek olur' ifadesini kullandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Dün de kavga yaşanmıştı

Dün de kavga yaşanmıştı

TBMM'de AKP'li vekiller ile HDP'li vekiller arasında dün de kavga çıktı. HDP'li Ferhat Encü'nün ‘kolluk kuvvetlerinin sivilleri katlettiğini’ söylemesiyle başlayan tartışma yumruklu kavgaya dönüşmüştü.

O anları CHP'li Mahmut Tanal Periscope'dan canlı olarak yayınlamış, yaşananların ardından Meclis Pazartesi gününe kadar tatil edilmişti.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
62
20
11
5
3
3
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Fazlı Erdem

Önemli olan milletvekli dokunulmazlıkları değil hdpkk nın dokunulmazlığı güvenlik güçlerinin yapacağı operasyonlarda elinin rahatlatılması kck lılarar operas... Devamını Gör

kemal leblebi

Bilgi sizintisiymis operasyonlar meclisten belirleniyor ak sığır? PKK nın gücü kirilacakmis sıktır oradan AKP yöneticilerinin papağanı düşünmek senin neyine ... Devamını Gör

Andy Dufresne

terorist cenazasine giden destekleyen chp hdpli vekiller hepsi karara engel olmaya çalışıyor. ne pahasına olursa olsun o karar çıkar yırtmayın boşunuza kendi... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Burdaki amaç yargı yolu ile muhalefet milletvekillerini alaşağı edip yerlerine akp milletvekillerini getirerek başkanlık için gerekli milletvekili sayısına u... Devamını Gör

ynsemrebagiban

öldürün lan birbirinizi işe yaramaz o.çocukları sizi