Görüş Bildir
Haberler
Diyanet Dolara Geçti, Hacı Adayları 1400 Lira Fazla Ödeyecek

Diyanet Dolara Geçti, Hacı Adayları 1400 Lira Fazla Ödeyecek

Onedio Medya
08.03.2015 - 20:52
İçeriğin Devamı Aşağıda

Hac fiyatlarını Euro üzerinden belirleyen Diyanet, bu sene tarife değiştirdi. Hesaplarını Euro'ya göre yapan hacı adayları, Diyanet'in tavrına tepki gösterdi. Geçen yıl 2 bin 780 Euro ödeyen hacı adayları, bu yıl 3 bin 600 dolar ödeyecek. Buna göre kişi başına bin 410 lira daha fazla para ödemek zorunda kalınacak.

Hacı adayları ise bu duruma tepkili. Eşiyle birlikte 8 yıldır hac sırası beklediklerini dile getiren Ahmet Genç (61), Diyanet'in bir an önce yanlıştan dönmesini istedi. Eşi Müzeyyen Hanım'la birlikte 8 yıldır hac sırası beklediklerini dile getiren Ahmet Genç (61), Diyanet'in dolara geçme kararına anlam veremediğini söyledi.

Bütçesini Euro üzerinden yaptığını belirten Genç, 'Bütçemizi ona göre ayarladık. Ancak bu sene dolara geçildi. Bunun nedenini pek anlayamadık. Olan yine hacı adaylarına oldu. Küçük bir hesap yaptığımızda geçen yıla göre normal konaklama tarifesinde iki kişilik hacücretinde 2 bin 800 liralık bir artış söz konusu. Dolardaki artışı da hesaba kattığımızda bu rakamın daha ne kadar yükseleceği belirsiz.' dedi.

HAC KURASI 12 MART

12 Mart'ta yapılacak kura çekimi sonrası 74 bin hacı adayı yola çıkacak. Hacı adaylarının yüzde 60'ını Diyanet, yüzde 40'ını ise tur şirketleri götürecek. Zira, Diyanet geçen yıl normal konaklama tarifesi için her bir hacı adayından 2 bin 780 Euro ücret alıyordu. Bugünkü Euro kuruna göre hesaplandığında bir hacı adayı 7 bin 950 lira ücret ödüyordu.Dolara geçen Diyanet bu sene hac ücretini 3 bin 600 dolar olarak belirledi. Çünkü geçen yıl 7 bin 950 lira ödeyen hacı adayı dolardaki kur artışından dolayı en az 9 bin 360 lira ödeyecek. Türkiye geneli 74 bin kişinin dolar üzerinden hacca gittiği düşünüldüğünde hacı adaylarının cebinden toplam 104 milyon 340 bin lira daha fazla para çıkmış olacak.

TUR ŞİRKETLERİ: EURO'DAN DOLARA GEÇERKEN ZARAR ETTİK

Nüans Tur Genel Müdürü Güngör Kabak da değişiklikten sonra birçok şirketin zarar ettiğini söyledi. Kabak, 'Doların artışından sonra Diyanet umrede dolara geçti. Biz de dolara geçtik, hac ve umrede her şey dolarla alınıyor. Şu anda birçok şirket de dolara geçmiş durumda. Bu durum hacca gidecek aday sayısını çok fazla etkilemez ama umreadaylarını etkileyebilir. Turizm şirketleri için bu durum çok sıkıntı oldu, Euro üzerinden hazırlık yaparak umreye giden birçok şirket zarar etti.' dedi. Bu durumun akıl karışıklığına sebep olduğunu belirten İkbal Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Ümit Bulut, 'Dolara geçilmeden önce bir birlik sağlanmalı. Diyanet İşleri sezon başladığı an dolara geçti ve bizler de fiyatlarımızı Euro üzerinden açıklayınca geri dönemedik ve bir akıl karışıklığına neden oldu. Bunun yanında biz çapraz kurlardan çok zarar etmeye başladık.' diye konuştu.

Haberler.com

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0