onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Disleksi Nedir? Disleksi Belirtileri ve Tedavisi…

Disleksi Nedir? Disleksi Belirtileri ve Tedavisi…

Şebnem Sucu
23.08.2021 - 08:30

Disleksi çocuklarda yanlış yazma, okuma ve okuduğunu anlamakta zorluk çekme gibi problemler doğurmaktadır. Herhangi bir zihinsel geriliğin söz konusu olmamasına rağmen akademik açıdan yaşıtlarından geri kalma ve dolayısıyla eğitimi konusunda sıkıntılar yaşaması ile kendini gösterir. Disleksiye sahip olan bir çocuk okuma esnasında heceler, satır atlar, satır takibi yapmakta zorlanır ve yazarken sık sık hatalar yapar. Belirgin semptomları olan disleksi, sıklıkla öğretmen tarafından fark edilir. Bu nedenle böyle bir şüphenin varlığında konu hakkında uzmanla görüşmeli ve gereken ne ise yapmalıdır. Aksi takdirde okul hayatında sürekli problemler ile karşılaşan disleksi sahibi bir çocuğun gelecekte kaygılı, depresif ve özgüven eksikliği gibi problemlere sahip olması kaçınılmazdır. Peki, disleksi nedir? İşte disleksi belirtileri ve tedavisi…

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Disleksisi olan çocuklar dil, okuma ve yazma konusunda yaşıtlarının gerisinde kalırlar. Bu sebeple disleksi halk arasında bir okuma-yazma problemi olarak bilinir. Günümüzde sık karşılan disleksi, özellikle okul döneminde belirgin semptomlar verir. Dislekside erken teşhisin önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar belirli eğitim yaklaşımları ve teknikleri kullanılarak tedavinin mümkün olduğunu belirtmektedir. Peki, disleksi nedir? Disleksi nasıl belirtiler verir? İşte disleksiye dair merak ettiğiniz tüm sorularınızın yanıtları…

DİSLEKSİ NEDİR?

Hafif ya da şiddetli disleksinin derecesi kişiye ve yaşa göre farklılık gösterir. Disleksi, okuma, yazma, konuşma ve kelimeleri ilişkilendirmede sıkıntılara yol açmaktadır.  Sık görülen bir öğrenme bozukluğu olan disleksi, bilişsel ve zihinsel bir engeli içinde barındırmaz. Ayrıca bir görme ya da işitme probleminden dolayı kaynaklanmaz. Okul dönemi öncesi belirtiler verse de sıklıkla okul yıllarında belirginliği söz konusudur. Okul hayatında devamlı olarak zorlukla karşılaşabilirler. Okuma ve yazmanın başladığı 1. sınıfta diğerlerine göre okumayı zor öğrenen bu çocuklar okul hayatının devamında yanlış okuma, yavaş okuma ve okuduğundan anlamama gibi problemlerle karşı karşıya kalırlar.

DİSLEKSİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Çocuklarda disleksi, okul öncesi ve okul yaşamının başlaması ile değişken ya da artış gösteren belirtileri göstermektedir. Okul öncesi çocuklarda görülen disleksi belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

• Konuşmada gecikme

• Sesleri karıştırma ve kelime oluştururken zorluk yaşama

• Uzun kelimeleri hatalı olarak dile getirme

• Tekerleme öğrenme ve söyleme problemi

Okula başlayan çocuklarda ise sıklıkla görülen belirtiler şöyledir;

• Okumada gecikme

• Okuma esnasında görsel problemler 

• Bazı sesleri tanımakta ve söylemekte sorun yaşama

• Kelimeleri hecelerken hatalar yapma

• Harf ve rakamlar arasında karışıklık

• Sınıfta yüksek sesle okumaktan kaçınma

Disleksi hastası çocuklar örnek olarak “d” yerine “b” ya da “6” yerine” 9 şeklinde harf ve rakamları karıştırabilirler. Ayrıca bu çocuklar kelimeleri yazarken ters yani sanki aynadan bakıldığında görülen şekilde yazmaktadırlar.

DİSLEKSİ TEDAVİSİ

Çocukluktan yetişkinliğe devam eden disleksinin kesin bir tedavisi bulunmamakla birlikte disleksi farklı tekniklerle tedavi edilebilmektedir. Disleksinin tanısı için bazı psikolojik testler uygulanır. Yapulan testin ardından disleksinin şiddetine göre gerekli özel eğitim programı hazırlanarak çocuğun okul yaşamında daha başarılı olmasına destek sağlanır. Eğitim sürecinde amaç çocuğun doğru okumasını sağlamak, akıcı ve hızlı okuma yeteneğini geliştirmek ve okuduğunu anlamak gibi konularda başarısını arttırmaktır. 

Anne ve babalar disleksisi olan bir çocuğun başarı yakalaması ve yaşamını daha kaliteli sürdürmesi adına önemli etkiye sahiptirler. Bu nedenle şüpheye kapılmanız halinde uzman bir doktordan hemen yardım alınması önerilir. Çocuğa yüksek sesle kitap okumak, birlikte sesli kitap dinlemek ve çocuğunun okuma fobisi oluşmaması için birlikte sık sık kitap okuyarak bunu eğlenceli kılmak disleksi ailelerine uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Aynı zamanda altta yatan herhangi bir psikolojik problem bulunuyorsa sorunun kaynağına göre farklı tedavilerin devreye girebileceğini belirtmek mümkündür.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın