Görüş Bildir
Haberler
Dışişleri: ‘Başika'daki Unsurlara Muharip Görev ve Sorumluluk Verilmemiştir’

Dışişleri: ‘Başika'daki Unsurlara Muharip Görev ve Sorumluluk Verilmemiştir’

ATKN
08.12.2015 - 18:47 Son Güncelleme: 08.12.2015 - 18:50

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 'Ülkemizin Başika’da bulunan unsurlarının görevi Iraklı gönüllülere DEAŞ’la mücadele kapsamında eğitim vermek olup, bu kuvvetlere muharip görev ve sorumluluk verilmemiştir' denildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Kuvvet intikali tarafımızdan iki gün önce durdurulmuştur'

Irak’ın egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün korunması konusunda büyük bir hassasiyete sahip olan ve tüm ülkelerden de aynı şekilde davranmasını bekleyen Türkiye’nin, bunu yıpratacak veya zayıflatacak bir adım atmasının düşünülemeyeceği belirtilen açıklamada, 'Bu anlayışla dost ve kardeş Irak makamlarında ve kamuoyunda, abartılı haberler sonucunda oluşan hassasiyet nedeniyle Başika’ya kuvvet intikali tarafımızdan iki gün önce durdurulmuştur.' ifadelerine yer verildi.

Bu hususların, dışişleri ve milli savunma bakanlarının muhataplarıyla yaptıkları görüşmelerde ifade edildiği, ayrıca Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da Irak Başbakanı Haydar el Ebadi’ye bir mektup göndererek Başika’da yürütülen faaliyet hakkında bilgi aktardığı belirtildi.

Türkiye'nin terör örgütü IŞİD'in (DEAŞ) bölgedeki varlığını ulusal güvenliğine yönelik büyük bir tehdit olarak gördüğü belirtilen açıklamada, bu örgütün ortadan kaldırılması ve ortaya çıkmasına sebep veren koşulların düzeltilmesi için gerekli tüm tedbirlerin alınması için gayret sarf ettiği vurgulandı.

Bu kapsamda Türkiye'nin attığı adımlar ise şöyle anlatıldı:

'Türkiye bu anlayışla DEAŞ’la mücadele amacıyla oluşturulan Uluslararası Koalisyon’un çalışmalarına da ilk günden itibaren aktif olarak katılmakta, topraklarının üçte biri bu örgütün işgali altında bulunan dost ve komşu Irak’a da mücadelesinde destek sağlamaktadır.

Bu çerçevede bugüne kadar 5 binden fazla Iraklı personele ülkemizce eğitim sağlanmış, ayrıca Irak Hükümeti’ne ve IKBY’ye çeşitli askeri malzeme yardımı yapılmıştır.

Son dönemde ülkemizin Başika’da kurulmuş olan eğitim tesisinde 2015 Mart ayından bu yana yürüttüğü eğitim faaliyeti ve buradaki eğitimcilerin ve kampın güvenliği için alınan tedbirler konusunda maksatlı, abartılı ve hatalı haberler ve yorumlar yer almaktadır.

'Personel sayısının artışı veya indirimi konusunda gerekli düzenlemenin yapılması öngörülmektedir'

'Personel sayısının artışı veya indirimi konusunda gerekli düzenlemenin yapılması öngörülmektedir'

Irak’la olan yakın ilişkilerimiz ve bu ülkenin DEAŞ’la verdiği mücadeleye sunmakta olduğumuz katkılar çerçevesinde bu konunun iki ülke Milli Savunma Bakanları arasında ele alınması ve Başika’da ülkemizce Iraklı gönüllülerin eğitimi için yürütülen faaliyet, burada bulunan personelimizin sayısı ve görevleri konusunda sağlanacak mutabakata göre askeri personel sayısının artışı veya indirimi konusunda gerekli düzenlemenin yapılması öngörülmektedir.

Terörden ciddi zarar görmüş olan ve Irak’ın içinde bulunduğu zorlu mücadeleyi destekleyen bir ülke olarak Türkiye, Irak Hükümeti’ne ortak düşmanımız DEAŞ’la mücadelesinde gerekli katkıları istişare ve eşgüdüm içinde vermeye devam edecektir.'

Ajanslar

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0