Görüş Bildir
Haberler
Dış Kulak İltihabına Ne İyi Gelir?

Dış Kulak İltihabına Ne İyi Gelir?

Şebnem Sucu
24.02.2022 - 10:10

Kulak içinde tıkanıklık, kaşıntı, ağrı ve şişlik gibi belirtiler gösteren dış kulak iltihabı, dış kulak yolu derisinin enfeksiyonu ve iltihaplanmasıdır. Özellik su ile temasın daha çok olduğu yaz aylarında görülmekle birlikte yaşamın her anında ortaya çıkabilir. Bu yüzden yüzücü kulağı olarak adlandırılmaktadır. Kaşıma ve ovma gibi eylemler durumu daha da ağırlaştırabilir. Dış kulak iltihabı, vücudun diğer alanlarına yayılma riskine sahiptir. Bu yüzden hızla tedavi edilmelidir. Peki, dış kulak iltihabına ne iyi gelir? İşte cevapları…

İçeriğin Devamı Aşağıda

Dış kulak iltihabı, kulak hastalıkları arasında en sık karşılaşılan rahatsızlıkların başında gelmektedir. Bazen yaz tatilini kabusa çevirebilen dış kulak iltihabı; sık sık duş almak, kulak kanalının kulak pamuğu ile sürekli temizlenmesi nedeniyle oluşum gösterebilir. Fakat dış kulak iltihabının en önemli nedeni kulak içinde kalan suyun bakteri üretmesidir. Kulak içinde çoğalan mantar ve bakteriyel enfeksiyonlar dış kulak iltihabına zemin hazırlarlar. Kulaklarda tıkanıklık, işitmede azalma ciddi vakalarda lenf bezlerinde şişlik ve ateş gibi çok sayıda belirtisi bulunan dış kulak iltihabına ne iyi gelir? Konuyla ilgili bilinmesi gerekenleri haberimizde sizler için bir araya getirdik.

Dış Kulak İltihabı Nedir?

Dış Kulak İltihabı Nedir?

Genelde yüzücü kulağı olarak ifade edilen dış kulak iltihabı buradan anlaşılabileceği gibi suya aşırı maruz kalmanın sonucunda, kulağa yerleşebilen bakteri ve mantarlar nedeniyle meydana gelir. Bu durum yüzmenin ardından kulakta bakteri üremesine ve nemli bir ortama sebebiyet veren sudan kaynaklanır.  Yüzücüler, nemli ve sıcak iklim koşullarında yaşayan kişiler, dış kulak iltihabı bakımından risk taşırlar.

Dış Kulak İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Dış Kulak İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Dış kulak iltihabı kulak yolundaki enfeksiyona bağlı olarak farklı belirtilere neden olur. Dış kulak iltihabının en yaygın belirtileri şöyledir;

• Kulakta kaşıntı

• Kulak kepçesinde ağrı

• Kulakta sıvı gelmesi

• Kulakta hafif kızarıklık

• İşitme sorunları

• Pullanma ve döküntü

• Şişlik

• Kötü kokulu akıntı (sarı-yeşil renkte)

Dış kulak iltihabı; hafif, orta ve şiddetli belirtilerle kendini gösterir. İleri vakalarda yüksek ateş, boyun lenflerinde şişlik, kokulu akıntılara neden olur. İltihap şiddetlenmeden normale döndürmek önemlidir.

Dış Kulak İltihabına Ne İyi Gelir?

Dış Kulak İltihabına Ne İyi Gelir?

Dış kulak iltihabı erken dönemde hafif kaşıntı ve ağrılarla kendini gösterir. Kulak içindeki kir, iltihap ve akıntının temizlenmesi icap eder. Eğer evde uygulayabileceğiniz çareler arıyorsanız şunları deneyin;

• 1, 2 diş sarımsağı ezerek kulağınıza damlattığınızda iltihap kaynaklı ağrıyı yatıştırabilirsiniz

• Elma sirkesi dış kulak iltihabı için uygulanacak doğal tedaviler arasında yer alır. Bir miktar alkol ve bir miktar elma sirkesi karışımını pamuk yardımıyla kulağınıza sürüp tıkaç niyetine kulağınızı kapayın. 5 dakika sonra pamuğu çıkarıp kulağınızın üzerine yatın.

Sıcak su torbasını kulağınıza tutarak ağrıları azaltabilirsiniz. 

• Zeytinyağını hafif ısıtıp kulağınıza birkaç damla damlatarak kirin yumuşamasını sağlayın. Kulak kirinin mantar ya da bakteri kaparak kulak yolunu tıkaması sonucu meydana gelen iltihabı zeytinyağı ile ortadan kaldırmak mümkündür. 

Dış kulak iltihabı, tüm bu uygulamalara rağmen geçmediğinde doktorunuza başvurun. Yapacağınız herhangi bir yanlış uygulama durumu daha da ağırlaştırabilir. Doktorunuzun reçete edebileceği kulak damlaları, antibiyotik ya da ağrı kesicilerle belirtiler hafifleyecektir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın