Görüş Bildir
Haberler
Çocuklarda Kulak Ağrısı Neden Olur? Kulak Ağrısı Nasıl Geçer?

Çocuklarda Kulak Ağrısı Neden Olur? Kulak Ağrısı Nasıl Geçer?

Şebnem Sucu
14.10.2021 - 10:14

Çocuklarda yaygın görülen hastalıklardan biri de kulak ağrılarıdır. Özellikle östaki borusunun tıkanması çocuklarda sıklıkla kulak ağrılarına neden olmaktadır. Ancak bu durum kulağa yakın bölgelerdeki ağrıların kulağa yansıması ile de ortaya çıkabilir. Çocuklarda soğuk algınlığı sonrası sık görülen kulak ağrılarının şiddetli olması halinde farklı belirtilerin eşlik ettiğini de gözlemleyebilirsiniz. Bu tip kulak ağrılarında mutlaka tıbbi yardım alınması gerekir. Peki, çocuklarda kulak ağrısı neden olur? Kulak ağrısı nasıl geçer? İşte merak ettiğiniz tüm detaylar…

İçeriğin Devamı Aşağıda

Tıbbi adı otalji olan kulak ağrısı, kulakta bir baskı hissedilmesine neden olur. Ağrılar aniden başlayabileceği gibi şiddeti artabilir. Özellikle çocuklarda yaygın görülen kulak enfeksiyonu; yüksek ateş, işitme kaybı ve kendini iyi hissetmeme gibi semptomlara neden olmaktadır.  Bunların yanı sıra kulaktan sıvı ya da kan akması, kulak arkasında ya da çevresinde şişlik gibi önemli belirtiler görüldüğünde doktorunuza başvurmanız gerekir. Peki, çocuklarda kulak ağrısı neden olur? Kulak ağrısı nasıl geçer? İşte detaylar…

Çocuklarda Kulak Ağrısı Neden Olur?

Çocuklarda Kulak Ağrısı Neden Olur?

Bebek ve çocuklar orta kulağı boğaza bağlayan küçük östaki tüplerine sahip olduklarından sıklıkla orta kulak enfeksiyonu geçirirler. Çocuğunuz üşüttüğünde boğazdaki mikroplar orta kulağa giderek enfeksiyona sebep olabilir. Enfeksiyonlar küçük olan östaki borusunda daha kolay gelişim sağlar ve çocuklar bir yıl veya bir ay içerisinde çok kez kulak enfeksiyonu geçirebilir. 

İç kulak enfeksiyonuna çoğu zaman baş dönmesi, mide bulantısı ya da kusma gibi belirtiler eşlik eder. Orta kulak enfeksiyonunda ise bazen ateş veya kulakta doluluk hissi gelişir. 

Dış kulak enfeksiyonu yüzücü kulağı da (otitis eksermna) adı verilen dış kulak kanalındaki enfeksiyonun varlığında görülür. Bunun nedeni kulak kanalındaki cildin tahriş olması ya da çizilmesi ile enfeksiyon meydana geldiğinde gelişir. Ödem, şişlik görülebilir. Bu da kulakta ağrıya neden olur. 

Çocuklarda kulak ağrısı her zaman bir enfeksiyondan kaynaklanmaz. Burun tıkanıklığı, diş çıkarma ve boğaz iltihabı da çocuklarda kulak ağrısının nedenlerinden bazılarıdır. Çocuklarda kulak ağrısının diğer nedenleri şu şekilde sıralanabilir;

- Kulak kiri biriktiğinde çocuğunuz kulak ağrısı çekebilir.

- Çocuğunuz kulağına yabancı bir nesne sokması halinde kulak ağrısı gelişebilir.

- Uçak yolculuğu sırasında basınç değişikliklerinden dolayı kulak ağrısı ortaya çıkabilir.

Kulak Ağrısı Nasıl Geçer?

Kulak Ağrısı Nasıl Geçer?

Özellikle kış aylarında kulak ağrısı nasıl geçer? Sorusunun cevabı araştırılır. Genellikle enfeksiyonların neden olduğu kulak ağrılarında en etkili tedavi antibiyotik kullanımıdır. Antibiyotiği doktorunuz reçete etmelidir. Bakteriyel durumlar söz konusu olduğunda antibiyotikler etki göstermeyecektir. Kulak damlası kullanımı da kulak ağrısını gidermek için reçete edilebilecek yöntemlerden biridir. 

İşitme kaybı ya da yoğun ateş olmayan kulak ağrıları çoğu zaman ciddi değildir. Böyle durumlarda sıcak bir kompres uygulamak, balon şişirmek ya da sakız çiğnemek östaki borusunun fonksiyonuna yardımcı olur ve ağrının neden olduğu baskı hissini azaltmaya yardımcı olabilir. Çocuğunuzun kulağındaki ağrının şiddetli olması ve kulaktan akıntı gelmesi halinde işitme kayıpları gibi ciddi reaksiyonları önlemek için derhal çocuk doktoruna başvurmanız gerekir.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
3
3
3
2
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın