Görüş Bildir
Haberler
Deşifre Olunca 750 Milyon Dolarla Kaçmışlardı: Saadet Zinciri Kuran İranlı Aile Türkiye'de Yakalandı

Deşifre Olunca 750 Milyon Dolarla Kaçmışlardı: Saadet Zinciri Kuran İranlı Aile Türkiye'de Yakalandı

İran'da kurdukları sadet zinciri deşifre olunca Türkiye'ye gelen baba ve 4 çocuğu burada faaliyetlerine devam ederek kısa sürede piyasadan 50 milyon dolar topladı. Farklı ülkelerde kurdukları saadet zinciriyle 750 milyon dolardan fazla topladığı iddia edilen aileye dün İstanbul polisi operasyon düzenledi. Lüks hayatlarıyla dikkat çeken aile hakkındaki kritik bilgileri ise polise şoförün verdiği ortaya çıktı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bir kaç yıl önce ülkeleri İran’da 12 bin kişiden, kurdukları saadet zinciri aracılığıyla para toplayan şebeke üyeleri, deşifre olunca Türkiye’ye kaçtı. Başlangıçta Antalya’da bir süre faaliyet yürüten şebeke bir yıl önce İstanbul’a taşındı. 

Baba Seyed M. J. ile biri kız 4 çocuğunun yönetici olduğu şebekenin hedef kitlesini İstanbul’daki zengin İranlılar oluşturdu. Şebeke, ilk olarak İstanbul’un lüks semtlerinde kiraladıkları villalara yerleşti.

Örgüt üyelerinin şeması şu şekilde belirlendi👇

Örgüt üyelerinin şeması şu şekilde belirlendi👇

Zengin İranlıların olduğu yerleri hedef aldılar

Zengin İranlıların olduğu yerleri hedef aldılar

Gece kulüplerinden, restoranlara, AVM’lerden düğün organizasyonlara değin özellikle İranlıların yoğun olduğu mekânlar temel uğrak alanları oldu. Temasa geçilen kişilere yaptıkları faaliyetler anlatıldı. Dubai, Malezya, Ukrayna ve Şili’de enerji ve kripto para birimi Bitcoin yatırımlarının olduğunu söylediler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Aylık yüzde 10 kar payı verdiklerini söylediler

Aylık yüzde 10 kar payı verdiklerini söylediler

Kısa sürede çok para kazandıklarını anlatan şebeke üyeleri, yüzde 10 aylık kâr payı verdiklerini anlattı. Örneğin 100 bin dolar veren kişiye her ay 10 bin dolar kâr payı verildiği anlatıldı. Sisteme giren kişilerin 24 ayın sonunda 100 bin dolara karşı 240 bin dolar kazandıkları anlatıldı.

Özellikle kendi ürettikleri kripto para biriminin kısa sürede yüzde 60-70 kazandırdığı anlatıldı. Hatta kurdukları sahte kripto para sitesi ile, yatırımcıların elde ettikleri kazancı gösteren ekran görüntüler dahi paylaşıldı.

2 bin kişiden 50 milyon dolar topladılar

2 bin kişiden 50 milyon dolar topladılar

Toplanan paralar, örgütün ABD’deki lideri Seyed Jafar J.’ye günlük olarak gönderilirken İstanbul’daki şebeke üyeleri birkaç ay önce sırra kadem bastı. Telefonları ve adreslerini değiştiren şebeke üyelerine ilişkin yapılan suç duyuruları sonrası savcılık harekete geçti.

Yürütülen soruşturma sonrası dün sabah gözaltı listesindeki 30 kişiye yönelik operasyon yapıldı. 16 kişi gözaltına alınırken, bir kısım şüphelinin ise firari oldukları öğrenildi. Şüphelilerin emniyetteki işlemleri sürüyor.

"Eşimle ve ben 1 milyon dolar para verdik"

"Eşimle ve ben 1 milyon dolar para verdik"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Şebekeye operasyon yapıldığını duyan aralarında Türkiye'de yaşayan İranlıların da bulunduğu onlarca mağdur ise Emniyet Müdürlüğü binası önüne akın etti. Bu mağdurlardan Davood Esfahani ' Çok iyi konuşuyorlardı. Enerji şirketinden bahsediyorlardı. Onlara kandık, Eşimle ve ben 1 milyon dolar para verdik. Sözde aylık ödemelerle paramızı geri alacak ve ikiye katlayacaktık. Ancak bir kere para verdikten sonra ortadan kayboldular. Türk polisine onları yakaladığı için teşekkür ediyorum.' dedi.

Mağdur Sevda Erkılıç ise ' Bundan 1,5 sene önce İranlı bir bayan arkadaşımın aracılığı ile maalesef bu çeteyle tanıştım. Beni ikna ettiler ve sisteme aldılar. Bana Malezya da bir enerji firmasında hissedar olacağımı söylediler. İhtişamlı toplantılar yaptılar. Gözümüzü boyadılar. İran'da binlerce insanı bu sisteme dahil etmişler. Biz yatırdığımız parayı çoğaltarak geri alacağımızı düşünüyorduk. Ancak her ay başka bir yalan söyleyerek para ödemesi yapmadılar. Paramı geri istediğimde ise beni tehdit etmeye başladılar. Bu insanlar bütün dünyada on binlerce kişiyi 750 milyon dolar dolandırmış. Yakalandıklarına çok sevindim.' dedi.

Kritik bilgileri polise şoför verdi

Kritik bilgileri polise şoför verdi

İranlılara ait saadet zincirinin çözülmesi için en kritik bilgiler ise şoför olarak yanlarında çalışan F. Y.’den elde edildi. F. Y. tanık olarak alınan ifadelerinde şu bilgileri verdi:

'Bunlar ilk olarak İstanbul’da lüks villalar kiraladılar. Gösterişli yaşamları ile insanları tuzağa düşürdüler. Sanal para üretimi yaptıklarını anlatılar. Gerçekte böyle bir üretim yoktu. Kurdukları site de sahteydi. Milyonlarca dolar para topladılar. Yürüttükleri çalışmalarda gizliliğe büyük önem verdiler. 5 yıldızlı otellerde yaptıkları toplantılara katılan kişilerin cep telefonları asla içeri alınmazdı. Yine paralar, ya elden ya da belirledikleri döviz büroları üzerinden alınıyordu.'

Yetkililer olayla ilgili soruşturmanın çok yönlü sürdüğünü, gözaltı sayısının önümüzdeki saatlerde artabileceğini söylediler.

Kaynak: Hürriyet, DHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
157
67
19
11
6
5
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Nisa Konur

bu şey değil mi ya Babil dizisi? :)

Onore

Benziyor ama oyuncuları farklı: Oğuzhan Koç, Zara, Rafet El Roman :D

iskeser

Arkadaş 750 M $ topladıktan sonra neden hala 3-5 M $ için insan devam eder ki bu dolandırıcılığa. Madem yaptın bir şekilde git harca, yüzünü değiştir kimliği... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Çünkü alışkanlıklar kolay kolay bırakılmaz. Konu ne olursa olsun alışkanlık bagımlılıktan daha berbat bir illettir.

Süvari Bora

Adamlar Babil filmini çevirmiş :))