Görüş Bildir
Haberler
Demirtaş, CNN’de Amanpour’un Konuğu Oldu

Demirtaş, CNN’de Amanpour’un Konuğu Oldu

FreiGeist
09.06.2015 - 10:26 Son Güncelleme: 09.06.2015 - 10:59
İçeriğin Devamı Aşağıda

'Erdoğan'a Meydan Okuyan Adam'

CNN International’ın ünlü programcısı Christiane Amanpour’a konuk olan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, çözüm sürecinin kaldığı yerden devam etmesi için gerekli adımları atacaklarının mesajını verdi.

CNN’de “Erdoğan’a meydan okuyan adam” diye tanıtılan Demirtaş, zor şartlar altında bir seçim kampanyası yürüttüklerini ancak özgürlük isteyenlerin oyları sayesinde Tayyip Erdoğan’ın diktatörlük rejimine geçit vermediklerini söyledi.

Son iki yıllık dönemde çözüm süreci olduğunu ancak seçim döneminde Erdoğan’ın tavrı nedeniyle sürecin dondurulduğunu söyleyen HDP lideri, “Her zaman çözüm sürecinin devam etmesi gerektiğini söyledik. Abdullah Öcalan, grupların silah bırakması gerektiğini ve bu çağrıyı yapacağını söyledi. Bu diyalog kaldığı yerden yeniden başlayabilir. Koşullar ne olursa olsun barışı destekleyeceğiz” dedi.

Toplum Erdoğan’a izin vermedi

Erdoğan’ın tarafsız bir Cumhurbaşkanı olmadığını ve meydanlarda oy istediğini de vurgulayan Demirtaş, “Anayasa’yı değiştirmek için, başkanlık rejimine geçiş için uğraştı ama toplum buna izin vermedi” dedi.AKP’nin tek adamlık rejim hayaline son vermesi gerekiyor

HDP’nin laiklerden, LGBTİ’lerden, liberallerden de destek aldığını vurgulayan ve koalisyon seçeneklerini soran Amanpour’a, Demirtaş şöyle cevap verdi: “Çoğulcu bir politikayı savunduk. Müslümanların, Hristiyanların, farklı cinsel yönelimi olanların hakları için mücadele ettik. 

Önemli olan Kürtler dahil tüm bu insanların haklarını garanti altına alabilmektir. AKP Meclis’te çoğunluğu elinde bulunduruyor olabilir ama tek başına iktidar olamadı. Artık tek adamlık rejim hayaline son verip diğer partilerle anlaşabilme yolunu aramalıdırlar.”

İçeriğin Devamı Aşağıda

Reuters

Adana ve Mersin’deki HDP binalarına yapılan bombalı saldırıların IŞİD bağlantılı olduğunu, Diyarbakır’daki mitinge yapılan saldırının da yine bu şekilde olabileceğini belirten Demirtaş, “Her halükarda bu saldırılardan, gerekli önlemleri alamayan hükümet sorumludur” dedi.

Hükümet senaryolarıyla ilgili Türkiye’nin iki başlığı tartışması gerektiğini belirten Demirtaş, “Başbakan Davutoğlu verdiği söz gereği istifa etmeli ve çekilmeli. Cumhurbaşkanı Erdoğan da hükümet kurma görevini AKP içinden başka bir isme vermeli” dedi.

Demirtaş, “koalisyonun olası partileri kim olur?” sorusuna, “CHP, Türkiye’yi hükümetsiz bırakmamak amacıyla oluşacak bir koalisyon ihtimalini değerlendirmeli. AKP-CHP koalisyonunun tartışılması teamüller gereği ilk olması gerekendir. CHP sorumluluktan kaçmamalı” yanıtını verdi.

Kaynaklar: Diken ve IMC

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
0
0
0
0
0