Görüş Bildir
Haberler
Cumartesi Pazar Günleri Yıllık İzinden Sayılır mı?

Cumartesi Pazar Günleri Yıllık İzinden Sayılır mı?

Elif Ateş
08.03.2022 - 10:01

Çalışanların psikolojik ve fiziksel sağlıklarının korunması amacıyla yasalarla belirlenmiş haklar bulunur. Bu haklardan biri de izinlerdir. Ücretli ve ücretsiz olmak üzere iki farklı izin çeşidi bulunur. Her çalışan bu izin günlerinden faydalanamaz. İzinlerden yararlanabilmek için bazı şartları sağlamak gerekir. Kişiler, çalıştıkları işyerinde 1 yılı doldurduktan sonra ücretli yıllık izinden faydalanabilirler. Yıllık izin sürecinde maaşlarını almaya devam ederler. Ancak bu şartı sağlamayan kişilere, bazı durumlar için ücretsiz izin verilir. Birçok kişi, hafta sonlarının yıllık izinden sayılıp sayılmadığını merak etmektedir. Peki, cumartesi ve pazar günleri yıllık izinden sayılır mı? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kişilerin çalışma hayatına girdikten sonra, birtakım yükümlülükleri ve sorumlulukları bulunur. Aynı şekilde çalışan kişilere tanınmış çeşitli haklar vardır. Çalışanlar için en önemli haklardan biri yasal izinlerdir. Bu izinler, bazen çalışan ve işyeri arasında yapılan sözleşmeye göre belirlenir. Özel ihtiyaç durumları için alınan ücretsiz izinler, bunlardan biridir. Aynı zamanda anayasa ile güvence altına alınmış, çalışanların vazgeçilmez haklarından biri olan yıllık izinler de kıdem süresine göre belirlenir. Çalışanın hizmet süresine göre bu izin sürelerinin miktarı artabilir. Genellikle çalışma günü dışında sayılan cumartesi ve pazar gününün yıllık izinden sayılıp sayılamayacağı ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

Cumartesi Pazar Günleri Yıllık İzinden Sayılır mı?

Cumartesi Pazar Günleri Yıllık İzinden Sayılır mı?

Çalışanlar, işe başladıkları günden itibaren aynı işyerinde en az 1 yılını doldurduktan sonra yıllık izine hak kazanırlar. Bu izin sürelerini kıdem sürelerini doldurmalarından itibaren kullanabilirler. Yıllık izin süreleri, çalışanın hizmet süresine göre değişiklik gösterir. 1 ve 5 yıl arası çalışmış kişilerin yıllık izin süreleri 14 gün olarak belirlenmiştir. 5 yıl ile 15 yıl arası çalışanların ise yıllık izinleri en fazla 20 gündür. Eğer çalışan 15 yıldır aynı iş yerine bağlı olarak çalışıyorsa yıllık izin süresi 26 günden az olamaz.

Kişilerin, çalışma saatleri haftalık olarak toplamda 45 saat olarak belirlenmiştir. Eğer kişi haftada 6 gün çalışıyorsa 24 saat kesintisiz dinlenme hakkı bulunur. Bu hafta tatili olarak belirlenmiştir. Ancak işçinin haftalık çalışma saati, işverenin yaptığı sözleşmeye göre değişir. Günlük 11 saati aşamayacak şekilde, günlük çalışma süresi belirlenebilir. Yani haftalık çalışma günleri 6 saatten daha kısa tutulabilir. 

Çalışanın iş sözleşmesinde haftalık çalışma saati 6 gün olarak belirlenmiş ve cumartesi, pazar gününün hafta tatili olduğuna ilişkin herhangi bir düzenlenme yok ise işveren cumartesi ve pazar günü olan çalışma gününü yıllık izinden saymak zorundadır. Eğer çalışanın sözleşmesinde cumartesi ve pazar günü hafta tatili olarak belirlenmişse yıllık izin gününden sayılmaz.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın