Görüş Bildir
Haberler
Bir Yıllık Çalışma Süresi Dolmamış İşçinin Yıllık Ücretli İzin Hakkı Var mıdır?

Bir Yıllık Çalışma Süresi Dolmamış İşçinin Yıllık Ücretli İzin Hakkı Var mıdır?

Elif Ateş
03.03.2022 - 10:25

Kişiler, çalışma hayatına başladıkları andan itibaren yasalarla korunma altına alınmış bazı haklara sahiptirler. Bu haklardan en önemlisi izinlerdir. Çalışanlar izin sürelerini gerekli şartladıkları sağladıkları zaman istedikleri vakit kullanabilirler. Ancak bazı iş yerlerinde bu durum değişiklik gösterebilir. Kişilerin fiziksel ve psikolojik sağlıklarının korunması amacıyla oluşturulmuş ücretli ve ücretsiz olmak üzere iki izin türü bulunmaktadır. Peki bir yıllık çalışma süresi dolmamış işçinin yıllık ücretli izin hakkı var mıdır? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kişilerin yasal olarak çeşitli izin hakları bulunur. Ücretsiz izni, her çalışan kullanabilir. Ancak ücretsiz izne çıkan kişi, izin süresi boyunca maaş hakkından yararlanamaz. Bu izin, genellikle özel ihtiyaç anlarında alınır. Yapılan iş sözleşmesinde ücretsiz izin ile ilgili bir yükümlülük var ise işyerinin inisiyatifi doğrultusunda değerlendirilir. Çalışanların ücretli izin kullanabilmesi için bazı şartları yerine getirmiş olması gerekir. Bu izne hak kazanan kişiler, izin sürelerini kullandıkları zamanda maaşlarını alabilirler. Ücretli izin, hiçbir şekilde başkasına devredilemez, ücret şeklinde alınamaz. Kişi, yıllık ücretli iznini kullanmak zorundadır. Bir yıllık çalışma süresi dolmamış kişilerin yıllık ücretli izin hakkı ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

Bir Yıllık Çalışma Süresi Dolmamış İşçinin Yıllık Ücretli İzin Hakkı Var mıdır?

Bir Yıllık Çalışma Süresi Dolmamış İşçinin Yıllık Ücretli İzin Hakkı Var mıdır?

Kişi işyerinde işe başladığı günden itibaren bir yıllık çalışma süresini doldurduğu zaman, yıllık ücretli izne hak kazanır. Bu çalışma süresinin içerisinde deneme süresi de dahildir. Kişinin, yıllık ücretli izin kullanabilmesi için bir yıllık çalışma süresini kesintisiz olarak doldurması gerekir. Bir yıllık çalışma süresini doldurduktan sonra devam süresi içerisinde yıllık izin kullanabilir.

Çalışanların bir yıllık çalışma süresini tamamladıktan sonra, belirli yıllar içerisinde yıllık ücretli izin süreleri değişiklik gösterir. En az bir yıl en fazla 5 yıl çalışmış kişilerin yıllık ücretli izin süreleri en fazla 14 gündür. 5 yıldan fazla, 15 yıldan az çalışmış olanlar için bu süre, en fazla 20 gündür. Çalışan 15 yıldır aynı işyerinde çalışıyorsa yıllık ücretli izin süresi 26 günden az olamaz.

50 ve daha yukarı yaşta çalışan kişilerin yıllık ücretli izin süreleri en az 20 gün olmak zorundadır. Bu durum 18 yaşında olan işçiler için de geçerlidir. Yıllık ücretli izin süreleri, yapılan iş sözleşmesi ile daha da fazla arttırılabilir. Fakat bu süreler, yasalarla belirtilmiş süreden daha az olamaz. Yıllık izinler içerisine hafta sonu tatilleri ya da resmi tatiller dahil değildir. Çalışma günleri esas alınarak hesaplanır. Ancak bazı işyerlerinde cumartesi günü de çalışıldığı için çalışma günü haftalık 6 gün olarak kabul edilir. Bu durumda yıllık izinlerin içerisinde cumartesi günü de dahil edilebilir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın