Görüş Bildir
Haberler
CRR’nin Yeni Genel Sanat Yönetmeni Murat Cem Orhan Oldu! Murat Cem Orhan Kimdir, Kaç Yaşında?

CRR’nin Yeni Genel Sanat Yönetmeni Murat Cem Orhan Oldu! Murat Cem Orhan Kimdir, Kaç Yaşında?

Hacer Tonay
30.11.2021 - 16:53

Geçtiğimiz günlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 'yönetsel fikir ayrılıkları' yaşadıkları gerekçesiyle Cemal Reşit Rey Konser Salonu Genel Sanat Yönetmeni Cem Mansur ile yollarını ayırma kararı almıştı. Bu yol ayrılığı neticesinde Cem Mansur; 'Dünyanın en büyük metropollerinden İstanbul'un sanata ve sanatçıya önem veren belediye başkanının desteğiyle göreve gelip, yılın programı bitmeden ve o belediye başkanının kararı olup olmadığını dahi öğrenemeden görevime son verilmesi ülkem ve İstanbul adına çok üzücüdür.' açıklamasını yaptıktan sonra üzgün olduğunu dile getirmişti. Yaşanan ayrılık sonrasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nun (CRR) Genel Sanat Yönetmenliği görevine genç Şef ve Besteci Murat Cem Orhan getirildi. Peki, Murat Cem Orhan kimdir, kaç yaşında? İşte merak edilen tüm detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nun (CRR) genel sanat yönetmenliğine genç şef ve besteci Murat Cem Orhan’ı atadı. Orhan, CRR’nin sanat yönetmenliğini Ocak ayından itibaren üstlenecek.

2 yıldır bu görevi yürüten ünlü orkestra şefi Cem Mansur’un yerine atanan Orhan, Ocak 2022’de göreve başlayacak.

Murat Cem Orhan Kimdir?

Murat Cem Orhan Kimdir?

1981 yılında İzmir’de doğdu. Orta öğrenimini Saint Joseph Fransız Koleji’nde, lise eğitimini Özel İzmir Fen Lisesi’nde tamamladı. 1999 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Opera-Şan Bölümünü kazandı. 2002 yılında öğrenci değişim programı ile yarım dönem İtalya’nın Venedik kentinde bulunan Benedetto Marcello konservatuvarında eğitim aldı.

2002 yılında caz müziğine olan tutkusu ile bir caz piyanisti olarak Corinth Jazz Festivali’ne davet edildi ve festival kapsamında 4 konser verdi. 2003 yılında İzmir Devlet Opera ve Balesi’nde solist sanatçı olarak göreve başladı. Falstaff, Nabucco ve Carmen operalarında solist sanatçı olarak görev aldı. 2004 yılında Fransa’nın Belfort şehrinde düzenlenen Avrupa Gençlik Müzik Festivali’nde tamamı Türk eserlerinden oluşan bir repertuvar ile konserler verdi. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda Prof. Güzin Gürel’in yüksek lisans sınıfına kabul edildi. 2005 yılında Siemens Opera Yarışması’nda üçüncülük ödülüne, Edirne Uluslararası Şan Yarışması’nda birincilik ödülüne layık görüldü. 2006 yılında İtalya’nın Siena kentinde bulunan Accademia Chigiana Musicale’de dünyaca ünlü bariton Renato Bruson ile ardından da Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da dünyaca ünlü soprano Raina Kabaivanska ile çalıştı. 2007 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin New York kentinde bulunan Brooklyn College of Music’te ikinci yüksek lisans eğitimine başladı. New York’ta 14 eserde baş bariton rollerini seslendirdi.

Sherill Milnes, Ashley Putnam ve Catherine Malfitano gibi opera sanatının ünlü isimleri ile uzun soluklu çalışma fırsatı buldu. 2008 yılında Belçika’nın Brugge kentinde yapılan yaz festivalinde Mozart’ın Sihirli Flüt Operası’nda bulunan “Papageno” rolünü seslendirmek için davet edildi.

2010 yılında Türkiye’ye dönerek tutkusu olan bestecilik ve orkestra şefliği çalışmalarına ağırlık verdi. 2014 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Bölümü’nde Maestro Antonio Pirolli’nin orkestra şefliği sınıfında yüksek lisans öğrencisi olma hakkı kazandı. Dünyaca ünlü orkestra şefleri ile yaptığı ustalık sınıfları arasında; Polonya’da ünlü şef Jorma Panula, Maceristan’da Alparslan Ertungealp, İtalya Siena’da Accademia Chigiana Musicale’de Michel Tabaschnik, İzmir’de Prof. Rengim Gökmen ve New York’ta Metropolitan Operası Korosu eski şefi William Hicks yer alır. 2018 yılında Paris’te düzenlenen 4. Evgeny Svetlanov Uluslararası Şeflik Yarışması’nın finalist orkestra şeflerinden biri oldu.

Fazıl Say'ın Eserlerini Yönetti

Türkiye’de bulunan tüm Devlet Senfoni Orkestraları ve Opera evleri ile düzenli olarak konserler veren Orhan, 2016 yılında Heidelberg Sinfonietta ile Almanya’nın Heidelberg şehrinde Fazıl Say’ın eserlerini yönetmiştir. Orhan, usta sanatçıyla düzenli olarak konserler vermeye devam etmektedir.

Devlet Opera ve Balesi bünyesinde Cosi Fan Tutte, Il Matrimonio Segreto, L’Elisir D’amore, Turandot, Il Barbiere di Siviglia, Die Entführung aus dem Serail, Fidelio, Ayşe Opereti ve P. I. Tchaikovsky’nin eserlerinden derlenen Romeo & Juliet Balesi’ni yönetmiştir.

Hem Şef Hem Besteci

Orkestra şefliği kariyerinin yanında bestecilik kariyerini de sürdüren Orhan 8. ve 9. Nejat F. Eczacıbaşı Ulusal Beste Yarışması’nda, önce bir “Bale Süiti” (Kuyucaklı Yusuf) ardından bir “Bariton Aryası” (Şeyh Bedreddin) besteleyerek ard arda iki kez birincilik ödülü kazanmıştır. Üç adet çocuk müzikali bestelemiş olan Orhan, 2018 yılında Nazım Hikmet’in Kuvayi Milliye Destanı’nda bulunan insan karakterlerini; önce “Kuvayi Milliye’nin İnsan Manzaraları“ adlı bir sahne eseri olarak, ardından da Gedik Sanat’ın siparişi üzerine İkinci Yeni Şairleri’nin eserlerinden oluşan “Ölmeme Günü” isimli sahne eserlerini bestelemiş ve bu projeleriyle halen ülke çapında konserler vermektedir.

İstanbul’da, İstanbul Devlet Opera ve Balesi bünyesinde sanat hayatına devam eden Orhan, ileri seviyede Fransızca, İngilizce ve İtalyanca, günlük konuşma seviyesinde de Almanca bilmektedir.

“Ölmeme Günü”nü Besteledi

Üç çocuk müzikali bestelemiş olan Orhan, 2018 yılında Nazım Hikmet’in Kuvayi Milliye Destanı’nda bulunan insan karakterlerini ‘Kuvayi Milliye’nin İnsan Manzaraları’ adlı bir sahne eseri olarak ve İkinci Yeni Şairleri’nin eserlerinden oluşan ‘Ölmeme Günü’ isimli sahne eserlerini besteledi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın