Görüş Bildir
Haberler
Çin'de Yolsuzluğa Karşı Mobil Uygulama

Çin'de Yolsuzluğa Karşı Mobil Uygulama

ATKN
23.06.2015 - 16:01
İçeriğin Devamı Aşağıda

Çin'de hükümetin hazırladığı, yolsuzluk yapıldığına dair kanıtların, belgelerin paylaşılmasını sağlayan cep telefonu uygulaması ülkede ihbarlarının sayısını da arttırdı.

Çin'in resmi haber ajansı Şinhua'da yer alan habere göre, Çin Komünist Partisi'ne bağlı Merkez Disiplin Teftiş Komisyonu'nun hazırladığı cep telefonu uygulaması, parti üyelerinin 'disiplin ihlali yaptığına' dair kanıtlar içeren mesaj ve fotoğrafları yüklenmesini sağlıyor.

Komisyon, uygulamanın kullanıma açıldığı Perşembe gününden bu yana ihbarlarda da artış olduğunu söyledi. Sıradan bir günde ortalama 300 ihbar gelirken, uygulamayla beraber bu sayının 1000'i aştığı kaydedildi.

Şinhua'ya konuşan bir komisyon yetkilisi, 'Bir dakikada üç ihbar geldiği de oldu' dedi.

Uygulamayı kullananlar 11 'ihlal kategorisi'nden birini seçiyor. Kategoriler arasında, parti üyelerinin kamuya ait harcamalarla pahalı bir restoranda yemek yemesi, lüks düğünler veya cenaze törenleri düzenlemesi de var.

'Çok riskli'

Hükümete yapılan ihbarlardan birinde de, yeni inşa edilen bir belediye binasının, partinin sadelik politikasını ihlal ettiği öne sürülüyor.

Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, iktidara geldiği 2012 yılından buyana yolsuzluğa karşı mücadeleyi de hızlandırdı. Şi, üst makamlardaki yetkililer kadar daha düşük mevkideki yetkililerin de inceleneceği uyarısında bulunmuştu.

Çin'de bazı sosyal medya kullanıcıları ise yolsuzlukla mücadele için yaratılan bu cep telefonu uygulamasına şüpheyle yaklaşıyor.

Çin'in en çok kullanılan sosyal medya ağı Sina Weibo'da bir kullanıcı 'Gerçek isimleri ifşa etmeye kim cesaret edebilir ki? Çok riskli, bundan iyi bir şey çıkmaz' diyor.

Bazıları ise uygulamanın gelişim yönünde bir adım olduğunu belirtip uygulamayı övüyor.

BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0