Görüş Bildir
Haberler
Çift Yıldız Sisteminde Buzul Gezegen Keşfi

Çift Yıldız Sisteminde Buzul Gezegen Keşfi

Ulaş
07.07.2014 - 11:21

OGLE-2013-BLG-0341LBb ve iki yıldızı. [Fotoğraf: Cheongho Han]

İçeriğin Devamı Aşağıda

Gökbilimciler, bir çift yıldız sisteminde, Jüpiter'in buzul uydusu Europa'ya benzetilen donmuş bir gezegen keşfetti. Yaşam olasılığı sakladığı düşünülen gezegen, yıldızlardan birine Dünya'nın Güneş'e olduğu mesafede yer alıyor.

Yeni keşfedilen bir gezegen, gökbilimcilerin Dünya dışında yaşam bulma arayışında yeni bilgilere ulaşmasını sağlayabilir. Bir çift yıldız sisteminde keşfedilen donmuş gezegen, sistemdeki yıldızlardan birinin yörüngesinde yer alıyor.

Dünya'nın iki katı kütleye sahip olan gezegen, aynı zamanda yeterli ısı almasını sağlayacak ve sıvı su oluşumuna izin verecek mesafe aralığında, yani 'yaşanabilir bölgede' yer alıyor. Ancak yörüngesinde yer aldığı yıldızın Güneş'e kıyasla çok soğuk olması, gezegeni de dondurmuş durumda. Gökbilimciler, yeni gezegenin Jüpiter'in buzul uydusu Europa'ya benzerlik gösterdiğini belirtti.

Science dergisinde yayımlanan ve Ohio Üniversitesi'nden Profesör Andrew Gould'un başını çektiği araştırma, Dünya benzeri gezegenlerin çift yıldız sistemlerinde yer alabileceğini gösteren ilk keşif olarak belirdi. Donmuş gezegen çok fazla yaşam olasılığı göstermese de, yıldızının yaşanabilir bölgesinde yer alıyor.

Dünya'dan 30 bin ışık yılı mesafede yer alan OGLE-2013-BLG-0341LBb, Güneş'ten 400 kat daha soğuk bir gezegenin yörüngesinde bulunuyor. Gezegenin yüzeyindeki sıcaklığın yaklaşık -213 derece olduğu tahmin ediliyor.

Araştırmada yer alan astronomi profesörü Scott Gaudi, 'Gelecekte yaşam saklayan yeni gezegenleri aramak için bakacağımız muhtemel yerlerin sayısı arttı. Samayolu'ndaki yıldızların yarısı, çift yıldız sistemlerinde yer alıyor. Bu sistemlerde yaşam potansiyeli saklayan gezegenler olabileceğini düşünmemiştik bile' ifadesini kullandı.

Gould, çift yıldızlı sistemlerde ikinci bir yıldızdan yayılan ışınların edilen verileri her zaman karıştırdığını ancak yerçekimsel hassas mercekleme yöntemiyle keşfe imza attıklarını belirtti. Söz konusu yöntemde, bir ışığın uzak mesafelerdeki ikinci yıldızın yerçekim etkisiyle nasıl etkilendiği tespit edildi.

Space.com'a konuşan Gould, yeni gezegenin kütlesini ve yıldızından olan mesafesini de yerçekimsel hassas mercekleme ile tespit ettiklerini, gelecekte yeni gezegenlerin keşfedilmesi için aynı yöntemi kullanacaklarını söyledi.

Yaşam çift yıldız sistemlerinde bulunabilir

OGLE tarafıdan ilk izleri 11 Nisan 2013 tarihinde elde edilen OGLE-2013-BLG-0341LBb, 30 bin ışık yılı mesafede, Yay (Sagittarius) Takımyıldızı'nda yer alıyor. Gezegen, OGLE teleskobunun her gece 100 milyon yıldızda gezegen ve yıldız hareketlerini gözlemleyen gelişmiş kamerası tarafından tespit edildi. OGLE, gezegen ve yıldızı kendilerinden 20 bin ışık yılı mesafedeki bir diğer yıldızın önünden geçerken oluşan hareketliliği fark ederek keşfe imza attı.

Çift yıldız sistemindeki ikinci yıldız ile ilk yıldız arasındaki mesafenin, Güneş ile Satürn arasındaki uzaklığa yakın olduğu belirtildi. Ancak sistemdeki ikinci yıldızın da kardeşi kadar soğuk olduğu tespit edildi.

Gould, çift yıldız sistemlerinin genelde soğuk olduklarını ve Samanyolu'ndaki yıldızların da büyük bir kısmını oluşturduklarını söyledi. Gould, gelecekte yapacakları yeni taramalarda daha sıcak ve yaşama elverişli gezegenler bulabileceklerini söyledi.

  • Al Jazeera
Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/cif...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0