Görüş Bildir
Haberler
Çekirdek Enflasyon Nedir? Merkez Bankası’nın Vurguladığı Çekirdek Enflasyon Nasıl Ölçülüyor?

Çekirdek Enflasyon Nedir? Merkez Bankası’nın Vurguladığı Çekirdek Enflasyon Nasıl Ölçülüyor?

Merkez Bankası, bugün yaptığı toplantı sonrası 16 ay sonra faizlerde indirime gitti. Yüzde 19 olan faizler, 18’e çekildi. Merkez Bankası, faizlerin düşürülmesi ile ilgili açıklamasında, “Parasal duruşun sıkılığı ticari kredilerde öngörülenin ötesinde daraltıcı etki yapmaya başladı. Aşılama oranlarındaki artışa rağmen yeni varyantlar iktisadi faaliyet üzerindeki riskleri canlı tutmaktadır. Kurul, talep unsurları, çekirdek enflasyon ve arz şoklarının yarattığı etkilere yönelik analizleri değerlendirerek, politika faizinin indirilmesine karar verildi” ifadeleri kullanıldı. Peki çekirdek enflasyon nedir? İşte detaylar…

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ekonomi piyasalarının merakla beklediği açıklama nihayet yapıldı. Merkez Bankası, faizlerde indirime gidildiğini duyurdu. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun geçtiğimiz günlerde yaptığı konuşmada dikkat çektiği çekirdek enflasyon, Merkez Bankası’nın açıklamasında da yer buldu. Peki, çekirdek enflasyon nedir? Çekirdek enflasyon nasıl hesaplanır?

ÇEKİRDEK ENFLASYON NEDİR?

Çekirdek enflasyon, gıda ve enerji gibi merkez bankası tarafından doğrudan kontrol edilemeyen kalemlerin manşet enflasyondan çıkarılmasıyla elde edilir.

Gıda ve enerji gibi kontrol dışı olarak değerlendirilen ve genelde dışsallık etkisiyle volatil bir görünüm sergileyen kalemlerin dışarıda bırakıldığı göstergeye ‘çekirdek enflasyon’ adı verilir. Merkez bankaları çekirdek enflasyonu, politika etkinliği bakımından elbette kontrol ederler ancak alım gücünü asıl gösteren ‘manşet enflasyon’ olmasından dolayı genelde çekirdek enflasyonu direkt olarak hedeflemezler.

Merkez Bankası, son aldığı faiz kararında çekirdek enflasyon vurgusunda bulundu.

Bu Haberler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın