Görüş Bildir
Haberler
Buğdayda Gümrük Vergilerinin Düşürülmesinin Ardından Trakya'dan Gelen Tepki: 'Bizi Çok Zor Günler Bekliyor'

etiket Buğdayda Gümrük Vergilerinin Düşürülmesinin Ardından Trakya'dan Gelen Tepki: 'Bizi Çok Zor Günler Bekliyor'

Türkiye'de buğday üretiminin yaklaşık yüzde 20'sini karşılayan Trakya'da buğday hasadı gümrük vergilerinin düşürülmesiyle buruk başladı. Çiftçiler, uygulamaya tepki gösterirken, Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan, alınan kararla çiftçinin büyük bir sıkıntı içine girdiğini belirterek 'Buğday fiyatlarında 70-80 kuruş düşüş oldu. Bu fiyatlar, geçen senenin altında. Bizi çok zor günler bekliyor' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Tarım ürünlerinde yüzde 130'larda olan gümrük vergilerinin yüzde 25-40 aralığına indirilmesi, Türkiye'nin buğday üretiminin yaklaşık yüzde 20'sini karşılayan Trakya üreticisini üzdü. Bugünlerde buğday hasadı yapan üreticiler, buruk olduklarını belirtirken, gümrük vergilerinin indirilmesine tepki gösterdi.

"Büyük sermaye topraklarımızı kaybediyoruz. Bu yanlıştan bir an önce dönülmeli"

"Büyük sermaye topraklarımızı kaybediyoruz. Bu yanlıştan bir an önce dönülmeli"

Edirne Ziraat Odası Meclis Başkanı Erdal Akgün, buğdayda verginin düşürülmesini eleştirerek, kararın Türk çiftçisinin 'kalbine dayanan bıçak' gibi olduğunu söyledi. Kararı alan yetkilileri vicdanlı olmaya çağıran Akgün, şöyle dedi:

'Alınan bu karar canımızı acıttı. Bıçağın kemiğe dayandığı bir karar oldu. Yani gümrük vergilerinin yüzde yüz 45'ler den yüzde 35'lere, bazı ülkelerden ise buğday, arpa ve mısıra sıfır vergi getirildi. Buna gerçekten çok üzüldük. Sesimizi yukarılara duyuramıyoruz. Devleti yönetenlerden, Türk çiftçilerine vicdanlı davranmalarını, vicdanının sesini dinleyerek karar almalarını bekliyorum.  Büyük sermaye topraklarımızı kaybediyoruz. Bu yanlış karardan bir an önce dönülmelidir. Üretimin yüksek olduğu bugünlerde alınan kararla gümrük ürünlerinin sıfırlanması üreticinin kalbine bir bıçak gibi geldi.'

"Çiftçilerimiz buğday alım fiyatının açıklanmamasını siyasi kasıt olarak görüyor"

"Çiftçilerimiz buğday alım fiyatının açıklanmamasını siyasi kasıt olarak görüyor"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan da alınan karara tepki gösterdi.

Buğday fiyatlarında 70-80 kuruş düşüş yaşandığını, bunun da geçen seneki fiyatların bile altında olduğunu belirten Şaylan, gümrük vergisinin kalkmasıyla çiftçinin perişan olacağını söyledi. Şaylan sözlerini söyle sürdürdü:

'Adana'da buğday biçildi, Şanlıurfa'da biçildi. Bir İç Anadolu bir de Trakya'da buğday biçiliyor şu an. Sanki Trakya'ya özel bir muamele,  hemen gümrükler sıfırlanıyor. Trakya çiftçisi perişan olsun diye yapılıyor sanırım bu. Çiftçilerimiz geçen sene ve bu sene buğday alım fiyatının açıklanmamasını siyasi bir kasıt olarak görüyor. Bu sene gümrükte vergiyi de düşürdüler. Bu işleri çözemedik gitti, Allah sonumuzu hayır etsin. Trakya'da 2 milyon ton buğday üretiliyor, sanayici 750 bin tonunu alıyor. Dışarıdan da buğday getirilecek,  geriye kalan 1 milyon 200  bin ton buğdayı kim alacak? Sonunu düşünemiyorum' dedi.

"Çiftçiyi bitirir"

"Çiftçiyi bitirir"

Edirne'nin Değirmenyeri Köyü Muhtarı Sami Bozkoç da alınan kararla Türk çiftçisinin biteceğini söyledi. 

Bozkoç, 'Gümrükte verginin  kaldırılması köylerde küçük çiftçi olan bizleri bitirir. Bundan 3 gün önce buğday 1 liradan satıyorduk bugün 85 kuruştan, kaliteli yüksek buğdayımı sattım. Buna mazot desteği versen ne olur vermesen ne olur' sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
235
95
49
15
14
14
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

tüm akpliler maldır.net

Ali Çelik

Ülkede bitirmedikleri bir kesim kaldı mı ?

Fatih Gülpınar

Şunu herkes anlamalı ki iktidarın tek derdi var:Kendini zenginleştirip halkı fakirleştirmek.."Kendini" kelimesindeki insanlardan bir kısmı vicdanlanıp ya da... Devamını Gör