Görüş Bildir
Haberler
BM: Şengal'e IŞİD Saldırısında 40 Ezidi Çocuk Öldü

BM: Şengal'e IŞİD Saldırısında 40 Ezidi Çocuk Öldü

adem kara
05.08.2014 - 15:47 Son Güncelleme: 05.08.2014 - 16:20
İçeriğin Devamı Aşağıda

Birleşmiş Milletler, IŞİD'in Irak'ın kuzeyinde Ninova eyaletindeki Şengal (Sincar) bölgesindeki saldırılarında, Ezidi azınlıktan 40 çocuğun öldüğünü açıkladı.

BM açıklamasında 'Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu UNICEF'e ulaşan haberler Ezidi azınlığa mensup bu çocukların son iki gün içinde, doğrudan şiddet, yerinden edilme ve susuzluk sonucu öldüklerine işaret ediyor' denildi.

Pazar günü ismini İslami Devlet (İD) olarak değiştiren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) adlı cihadçı gruba mensup milisler Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne bağlı peşmergelerin denetimindeki Şengal (Sincar) bölgesinin önemli bir kısmını ele geçirmişlerdi.

Suriye sınırında, Kürt bölgesi Rojava içindeki Til Koçer'e çok yakın olan bu bölgede nüfusun önemli bir kısmını Ezidiler oluşturuyor.

Şengal aynı zamanda IŞİD'in 9 Haziran'da başlattığı Tel Afer saldırısından kaçan, aralarında Şii Türkmenlerin de bulunduğu binlerce iç mültecinin sığındığı bir yerdi.

Şengal'deki IŞİD saldırısı binlerce kişinin kasaba ve köylerden kaçarak yanlarında fazla bir malzeme olmaksızın çevredeki dağlara çekilmesine yol açtı.

UNICEF, 'bölgeden kaçan aileler acil yardım ihtiyacı içindeler. Bunların arasında Sincar (Şengal) çevresindeki dağlarda mahsur kalmış ve içme suyu ve sağlık hizmetlerine acilen ihtiyaç duyan 25 bin civarında çocuk da var' diyor.

Ezidi toplumundan kişilerin internete koyduğu fotoğraflarda küçük gruplar halinde Sincar dağlarının kayalık yamaçlarına sığınmış insanlar görülüyor.

Irak'daki Kürdistan Demokrat Partisi'ne yakın Rudaw sitesinde yer alan haberlerde İD'nin ilerleyişini sürdürdüğü bölgedeki köylerde yaşayan ya da dağlara kaçan binlerce Ezidi'nin yaşamından endişe edildiği kaydediliyordu.

Fırat Haber Ajansı (ANF) ise bölgede dağlara kaçan Ezidilerin durumunu 'İnsanlık trajedisi' başlıklı bir haberle duyurdu.

Fırat Haber Ajansı (ANF) , PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan’ın dün akşam PKK olarak Şengal’e müdahale edeceklerini açıklamasından sonra, onlarca savaşçının Şengal’e gitmek üzere 'Medya Savunma Alanları’ndan (Kandil) otobüslerle yola çıktığını yazıyor.

Murat Karayılan dün gece Irak Şam İslam Devleti milislerinin eline geçtiği belirtilen Ezidi kasabası Şengal'e müdahale edeceklerini söylemişti.

Fırat Haber Ajansı'na göre Karayılan, 'Şengal'de Kürtlük ruhu vardır, IŞİD'e bırakmayız. Gücümüz oranında bu gece Şengal'e müdahale edeceğiz ve gerilla orada kalacaktır' diye konuşmuştu.

Irak'daki Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin başkanı ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) lideri Mesut Barzani, Şengal'deki gelişmeler üzerine dün akşam yaptığı açıklamada, Kürt halkı, siyasi partileri ve medya kuruluşlarını duruma temkinli, uyanık ve sorumlu bir şekilde yaklaşmaya ve ulusal birliği her zamankinden daha fazla korumaya çağırdı.

Barzani, 'peşmerge güçlerine ve ilgili yetkililere topraklarımızın ve Kürdistan halkının düşmanlarına ellerindeki bütün olanaklarla saldırmaları emrini verdik' dedi.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi içindeki diğer güçlü parti Kürdistan Yurtsever Birliği (KYB) politbürosundan yapılan açıklamada ise son IŞİD saldırılarının savunma pozisyonundan vazgeçip saldırıya yönelmek gerektiğini gösterdiği savunuldu.

Gali Kürdistan televizyon kanalı dün, Irak ordusuna bağlı savaş uçaklarının, IŞİD'in kontrolüne geçen Selahaddin eyaletindeki Diyala ve Süleyman Bey kasabalarındaki mevzileri bombaladığı ve Emirli yakınlarındaki köylerden IŞİD militanlarının çekilmeye başladığı haberlerine yer verdi. Programa telefonla bağlanan Diyala Valisi Serwer Muhammed haberleri doğruladı.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki dün ülkenin hava kuvvetlerine İslam Devleti örgütüyle çatışan Kürt peşmergeye destek olmaları yönünde emir vermişti.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ya da yeni adıyla İslam Devleti (İD) milisleri Pazar günü Irak'ın kuzeyinde Ninova eyaletinde, Kürdistan Bölgesel Yönetimi peşmergelerinin denetimindeki bölgeye büyük bir saldırı başlatarak peşmergeyi püskürtmüştü.

İslam Devleti güçlerinin, Pazar günü başlayan ilerleyişleri sırasında Irak'ın en büyük barajı olan Musul barajıyla birlikte önemli bir petrol sahası (Ayn Zelah) ve üç kasabayı (Rabia, Şengal (Sincar), Zumar) ele geçirdiği haber verilmişti.

Daha sonra Kürdistan Bölgesel Yönetimi çevre kasabaları ele geçirmesine rağmen IŞİD'in barajı ele geçiremediğini söyledi. Washington'daki Kürt yetkili Kerwan Zebari Reuters haber ajansına, çevre kasabaların İD'nin eline geçmesine rağmen, barajın hâlâ peşmerge denetiminde olduğunu söyledi.

Suriye'nin Kürt bölgesi Rojava'nın savunma gücü YPG'nin önceki gün ve dün, sınırı geçerek kalan yerel güçler ve bir kısım peşmergeyle birlikte Rabia çevresinde İD'le çatışmayı sürdürdüğü haberleri geldi.

Fırat Haber Ajansı (ANF) dün çatışma bölgesindeki muhabirinin verdiği bilgilere dayanarak, PYD'nin silahlı gücü YPG ile bölgeden çekilmeyen bir kısım KDP (Kürdistan Demokrat Partisi) ve KYB (Kürdistan Yurtsever Birliği) peşmergesinin İD'ye karşı yer yer birlikte savaştıklarını duyurmuştu.

Haberde, Rabia'ya 15 km mesafede bulunan, Tawis, Kaile ve Mahmudiye köylerinin Kürt güçleri tarafından İD'den geri alındığı kaydedilmiş, ama Rabia içinde şiddetli çatışmaların sürdüğü eklenmişti.

ANF'nin bugünkü son haberlerinde de çatışmaların köy köy devam ettiği kaydediliyor.

BBC Türkçe

Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0