Görüş Bildir
Haberler
Bin 597’si Kadın 3 Bin 583 Ezidi Kayıp

Bin 597’si Kadın 3 Bin 583 Ezidi Kayıp

Deniz Gök
29.12.2014 - 19:34 Son Güncelleme: 30.12.2014 - 08:58
İçeriğin Devamı Aşağıda

Irak İnsan Hakları Komisyonu 3 bin 583 Ezidi'nin kayıp olduğunu açıkladı.

Irak İnsan Hakları Komisyonu bin 597'si kadın, 3 bin 583 Ezidinin kayıp olduğunu açıkladı. Beraberindeki heyet ile basın toplantısı düzenleyen Irak İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Büşra el-Ubeydi, bin 597'si kadın, 3 bin 583 Yezidi'den haber alınamadığını belirtti.

‘280 KADIN IŞİD'TEN KURTULDU’

Ubeydi, kayıp Ezidilerin akıbetine ilişkin yeterli bilgiye sahip olmadıklarına değinerek 'Şimdiye kadar 280'i kadın 441 Ezidi'nin terör örgütü IŞİD'in elinden kurtulduğunu ve bu kadınların bir kısmının hamile olduğunu' ileri sürdü. IŞİD'in elinden kurtulabilen kadınlarla kısa bir süre önce görüştüklerini dile getiren Ubeydi, söz konusu Ezidilerin rehabilitesi ve topluma kazandırılması için iyi bir programın yapılması gerektiğini ifade ederek bu noktada merkezi hükümetle bölgesel yönetimin koordinasyon halinde olması gerektiğini vurguladı.

Komisyon üyesi Fadıl el-Garravi ise '2014 yılının Irak'ın geçirdiği en kanlı yıllardan olduğunu' söyleyerek 'IŞİD'in Irak halkına karşı işlediği insanlık suçlarını ve katliamlarını endişeyle takip ettiklerini' aktardı.

30 BİN EZİDİ YERİNİ YURDUNU TERK ETTİ

Musul'da Ezidi nüfusun yaşadığı Sincar (Şengal) ilçesi Peşmerge'nin 3 Ağustos'ta çekilmesiyle terör örgütü IŞİD'in eline geçmişti. IŞİD'in yaptığı katliamdan kaçarak ilçe ve köylerini terk eden 30 bin ezidi, Şengal Dağı'na sığınmıştı, onlarca çocuk ve yaşlı hayatını kaybetmişti. 20 bin Ezidi YPG’nin açtığı kara koridoruyla Suriye sınırı güzergahından Irak'ın Duhok iline nakledilmişti. Dağda bir hafta aç ve susuz kalan ve saatler süren yolculuğun ardından kurtulan Ezidilerin yaşadıkları dünyanın dikkatini çekmişti. AA'nın haberine göre IŞİD kendilerine özgü dini inanışları olan Ezidi erkeklerinin zorla müslüman yapıldığını gösteren video kayıtlarını sosyal paylaşım sitelerinde yayınlarken, Ezidi kadın ve kızları ise kendi yayın organlarında 'cariye' olarak militanlarına dağıttığını açıklamıştı. 

  • AA
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0