Görüş Bildir
Haberler
Bilimin Kadınların Regl Sorunlarına Çözüm Bulamamasının Altında Yatan Tuhaf Neden

etiket Bilimin Kadınların Regl Sorunlarına Çözüm Bulamamasının Altında Yatan Tuhaf Neden

Fulin
20.08.2016 - 18:29

Bu sorunun sebebi neden hala bulunamıyor? Bu sorunun arka planında dev bir çelişki yatıyor. Bilim insanları bu konuda çözüm üretemiyor değil, üretmiyorlar. Gelin bu konuya biraz derinden bakalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Her 10 kadından 9'u hayatının bir döneminde mutlaka PMS ve dismenore (regl sancısı) yaşıyor.

Bu sorun bu kadar yaygınken bir çözüm bulunmaması çok ilginç değil mi?

Bu dönemde ilaca, yatağa, eve bağımlı olan kadınların toplumda psikolojik ve ekonomik olarak da zarara sebep olduğu ortada.

Çok büyük bir işgücü kaybından bahsediyoruz.

Peki bu kadar büyük ve önemli bir sorun hakkında neden bilgi sahibi değiliz? Neden bir kistiniz, fiziksel anormaliniz yoksa her ay bayılıp kussanız bile doktorunuz sizi her şeyin normal olduğunu söyleyerek gönderiyor?

Hiç düşündünüz mü? Sonuçta bu karmaşık, tuhaf bir hastalık değil. Düşününce bilimin bu konu hakkında çaresiz olması tuhaf değil mi?

Regl sorunlarının çözümsüz ve bilinmez olmasının sebebini açıklıyoruz; bilim insanları bu konuyu araştırmak için çok meşgul!

Bu konunun arkasında seksist bir sebep olduğunu şimdiden anlamışsınızdır. Evet, bilim insanları erkeklerle ilgili 'meselelerle' uğraştığından sıra buna gelmiyor.

Biraz istatistik ile başlayalım.

Erkeklerin sertleşme bozukluğu ile ilgili çalışmaların sayısı PMS ile ilgili çalışmalardan tam 5 kat daha fazla. Hem de erkeklerin sadece %14'ü sertleşme sorunu yaşıyor. Peki oran bu kadar azken niye bununla bu kadar uğraşılıyor? Cevap tabii ki erkeklerin büyüttükleri sorunları.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sayılarla devam...

Bu büyük uçurum tedavi noktasında da eşitsizliği ortaya koyuyor. PMS'den dert yanan kadınların %40'ı tedaviye cevap vermiyor. Daha kötüsü de var. Kadınların %5 ila 8'i arasındaki bir topluluk PMS'in daha beter bir versiyonu olan PMDD (Premenstrual Dysphoric Disorder) ile hayatından beziyor.

PMDD'nin daha ağır sonuçları da mevcut.

PMDD'den mustarip kadınların %15'i intihara teşebbüs ediyor. Elbette sertleşme sorunu nedeniyle intihar eden erkekler de olmuştur, ancak bu kadar yüksek bir oranda değil.

Bu neredeyse ölümlerle sonuçlanan sorunun karşısında çözüm geliştirilememesi çok ilginç değil mi?

Bilindiği üzere dünya üzerindeki bilimsel araştırmalar bu konudan çıkar sağlayacak ya da bir sebepten bu konuyu destekleyen bağışçılar tarafından destekleniyor.

Ancak bağışçılar PMS'in var olduğuna inanmıyor!

Washington Üniversitesi'nden Psikiyatrist Kathleen Lustyk, bağışçıların bu düşüncesini açıklamak üzere; 'Bu sorunun kadınların sadece aklından geçen bir şey olduğunu söylemenin süslü bir şekli olduğundan şüpheleniyorum' diyerek, konunun aslen ne kadar yüzeysel algılandığını vurguluyor. Amaaan, kadınların sorun büyütmesi işte!

Ne yazık ki tüm dünya erkekler tarafından domine ediliyor. Bu da kadın sorunlarının "daha sonra da araştırılabilir" olması demek.

Ne yazık ki tüm dünya erkekler tarafından domine ediliyor. Bu da kadın sorunlarının "daha sonra da araştırılabilir" olması demek.

Dünyanın önde gelen üniversitelerinden Yale'deki biyolog ve kimyagerlerin araştırmasına göre, ne yazık ki aynı yeteneklere sahip kadın ve erkek bilim insanlarının işe alımında erkekler ezici bir üstünlüğe sahip. Kadınların işe alınması durumunda da maaşları yıllık 4 bin dolar daha düşük düzeyde. 

Bilim dünyasındaki kadınların işleri cidden çok zor. 

İşlerini elde tutmaya çalışan kadınların aileleri ve işleri arasında seçim yapmaya zorlandığı net bir şekilde görülüyor. Bu şekilde kadınlar bilimin tamamen dışına atılıyorlar. Kadın sorunlarını araştırmak için ne yazık ki kadın araştırmacılara ihtiyaç var. Erkekler anlamadıkları bir problemi araştırmak istemiyor. Olan da kadınlara oluyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Peki ne yapacağız? Ağrılarımızla yatağımızda mı kalacağız?

Kız çocuklarının bilime yönlendirilmesi yetmiyor, onları kabul edecek ve işlerini zorlaştırmayacak bir anlayışa ihtiyacımız var. Umuyoruz ki her geçen gün kadınların eşitliği daha fazla kabul edilecek ve yakın gelecekte bu acılar son bulacak.

Onedio IQ'yu Facebook'tan takip etmeyi unutmayın!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3665
1774
617
323
73
69
50
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ceyda Alkor

hala gelmiş burda suçu kadınlarda bulan bi kesim var gerçekten neyin kafasını yaşıyosunuz anlamıyorum. regldan iğrenen erkekler bilin ki regl sayesinde dünya... Devamını Gör

Katilice

Harikasınız. Tam da derdimin üstüne tuz basmışsınız. Her ay kusuyorum,felçli gibiyim,ölüyorum,bir kaç kere bayıldım ağrıdan,psikolojim bozuldu,dışarıda yakal... Devamını Gör

Janset cataltug

Sadece bir icerikten dolayı net bir karara varmak istemiyorum ama neden olmasın diye de düşünmekten kendimi alamıyorum. Fakat bu konu bir yana erkeklerin hic... Devamını Gör