Görüş Bildir
Haberler
Benim İçin Tatil Farklı Tatları Denemek Diyenler Buraya: Ülkemizin En Leziz Yemeklere Sahip Rotaları

Benim İçin Tatil Farklı Tatları Denemek Diyenler Buraya: Ülkemizin En Leziz Yemeklere Sahip Rotaları

25.10.2021 - 09:00

Seyahat etmek, farklı kültürleri görmenin yanı sıra farklı yemekleri deneyimlemenin de en güzel yollarından biri. Oldukça zengin bir mutfak kültürüne sahip olan Türkiye de bu deneyimi en güzel şekilde yaşayabilmemiz için bize şans veriyor. Her şehrinde kendine özgü tatları olan ülkemizde, gittiğiniz her yerde yepyeni lezzetleri deneyebilir ve yerel tatları keşfedebilirsiniz. Mutfak zengin, çeşit de çok olunca sadece yemek için bile seyahat planlaması yapmak oldukça normal karşılanıyor! Yönünüzü nereye çevirirseniz çevirin, benzersiz lezzetlerle karşılaşıyorsunuz. Yine de belli başlı yöreler yemekleriyle daha büyük ün sahibi! Sizin için özellikle deneyimlemeniz gereken ve ülkemizin yemek konusunda sıklıkla tercih edilen gurme rotalarını araştırdık.

Gaziantep

Gaziantep

Gaziantep konumu dolayısıyla birçok farklı kültürün birleşimini mutfağında yansıtıyor. Oldukça fazla yerel yemeği bulunan Gaziantep, özellikle et ağırlıklı yemekler konusunda ünlü durumda. Özellikle de lahmacun, pide, beyran ve kebap çeşitleriyle öne çıkıyor. Bu lezzetli yemeklerin yanı sıra Gaziantep denildiğinde akla gelen diğer tatlar da baklava ve katmer oluyor. Özellikle baklava konusunda ilk akla gelen şehir olan Gaziantep, zengin kültürünü yansıtan yemekleriyle çok yönlü bir keşif imkanı sağlıyor. Lezzeti tescillenmiş yemekleri ve tatlılarıyla da gurme rotalar listesinde ilk sıralarda yer almayı başarıyor.

Şanlıurfa

Şanlıurfa

Gastronomik gezi planları için en uygun rotalardan birinin de Şanlıurfa olduğu söylenebilir. Şanlıurfa'nın özellikle acı ve baharatlı tatları sevenler için oldukça zengin ve lezzetli yemekleri var. Kebap ve çiğ köftesiyle öne çıkan Şanlıurfa, bunlar dışında da birçok yöresel yemeği de mutfağında barındırıyor. Hıttı bastırması, su kabağı, lebeniye çorbası gibi yerel lezzetler de Şanlıurfa seyahati planlayanların denenecekler listesinde yer alıyor. Lahmacun severlerin de mutlu olabileceği bir rota olan Şanlıurfa, sadece çıtır çıtır ve lezzetli lahmacun yemek isteyenlerin bile uğramak isteyecekleri bir rota olarak listelerde yer alıyor.

Konya

Konya

Temel geçim kaynağı hayvancılık ve tarım olan Konya, bu durumu yemeklerine de yansıtıyor. Konya denildiğinde çoğu kişinin aklına tabii ki etli ekmek geliyor. Bir pide türü olarak tarif edilebilecek olan etli ekmek, incecik ve uzun bir hamurun üzerine kıyma harcının yayılıp fırınlanmasıyla yapılıyor. Bıçak arası ve Mevlana gibi farklı çeşitleri de bulunuyor. Birinde satırla doğranan et servis edilirken, diğerinde de peynir eklenmiş bir etli ekmek servis ediliyor. Yine hamurlu lezzetlerden biri olan yağ somunu da Konya'nın sevilen lezzetleri arasında bulunuyor. En popüler lezzetlerinin yanı sıra kuzu tandır, tirit ve kuru bamya çorbası gibi yerel tatlar da damakları şenlendiriyor. Konya, lezzetli hamur işi ve et yemekleriyle ülkemizin gurme rotaları arasında yer alıyor.

Hatay

Hatay

Birçok farklı kültüre ev sahipliği yapmış olan Hatay, bu kültür çeşitliliğini mutfağına da yansıtarak oldukça geniş bir yemek yelpazesi sunuyor. Mutfağında 650'den fazla çeşit barındıran Hatay, herkesin damağına hitap eden tatlı, yemek ve mezelere sahip. Ana yemeklerden önce sunulan mezeleriyle oldukça dikkat çeken şehrin en ünlü mezeleri; humus, biberiye, yoğurtlama ve kekik salatası gibi soğuk mezeler. Mezelerden ana yemeğe geçildiğinde ise ilk sırayı tepsi kebabı alıyor. Sıra tatlıya geldiğinde de herkese lezzet şöleni yaşatan Antakya künefesi oldukça ilgi görüyor. Yemek çeşitliliği ve herkese hitap edebilecek tatlarıyla Hatay, gastronomi turlarında en çok tercih edilen şehirler arasında bulunuyor.

Kayseri

Kayseri

Gastronomi dalında UNESCO tarafından Yaratıcı Şehirler Ağı Ulusal Listesi'ne dahil edilen şehirlerimizden biri Kayseri. Sucuk ve pastırmayla özdeşleşen bir şehir olsa da çeşitli lezzetlerle dünyaya açılan zengin bir mutfağı bulunuyor. Sucuk ve pastırmayla yapılan birçok yemeğin yanı sıra; nevzine, gilaburu ve pöç gibi yerel lezzetleriyle de ön plana çıkıyor. Hamurlu yiyecekleriyle de sık sık adından söz ettiren Kayseri, yağlama ve mantı için ziyaret edilebilecek gastronomi noktaları arasında yer alıyor. 36 farklı mantı çeşidine sahip olan Kayseri, sadece mantı yemek için bile uğranabilecek lezzet duraklarının başında geliyor.

Afyonkarahisar

Afyonkarahisar

Afyonkarahisar, yıl içerisinde ürettiği ortalama 20 bin tonluk Afyon sucuğuyla dikkatleri çekiyor. Herkesin lezzetinden emin olduğu sucuğun yanı sıra kaymak konusunda da ön plana çıkıyor. Kaymak denilince akla hem Afyon hem de Afyon'un ekmek kadayıfı ve lokumu geliyor. Yemeye doyum olmayan tatlılarının yanı sıra Afyon kebabı, ilibada dolması ve keşkek de damakları şenlendiriyor. 2019 yılında 'Yaratıcı Şehirler' ağına dahil edilen Afyonkarahisar, gastronomi seyahatlerinin de uğrak noktası olmaya devam ediyor.

Edirne

Edirne

Birçok yöresel lezzeti bulunsa da Edirne ismi anıldığında akıllara ilk gelen ciğer oluyor. Edirne tava ciğeri, incecik kesiminden dolayı yaprak ciğer olarak da biliniyor. Edirne'nin sembolü haline gelen diğer lezzetler ise beyaz peynir, ay çiçeği yağı ve badem ezmesi. Şöhret bakımından ciğerin önüne geçememiş olsa da Edirne köftesi de hem yerel halkın hem de ziyaretçilerin severek yediği tatlar arasında yer alıyor. Sembolleşmiş lezzetleriyle Edirne de yemek severlerin uğrak noktalarından biri oluyor.

Adana

Adana

Yemek için seyahat etmek denildiğinde gözümüzde canlanan şehirlerde elbette Adana da var! Ülkemizin gastronomik anlamda en popüler duraklarından biri olan Adana, özellikle de kebabıyla lezzet arayanları kendine çekiyor. Sabah gözünüzü açtığınız andan itibaren ziyafet sofrasında hissedebileceğiniz Adana, her öğünde mutfağının zenginliğini kanıtlıyor. İçli köfte, mumbar ve şırdan gibi yöresel lezzetlerle damaklarda bayram havası yaşatan Adana, muzlu sütünün popülaritesiyle de ziyaretçilerini şaşırtıyor. Yöresel lezzetleri ve kebabıyla gurme turların şüphesiz en çok tercih edilen rotalarından biri olmayı da başarıyor.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
40
18
5
5
4
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
tontikke

Diyarbakır’da çok güzeldir o yazılmamış ki ayrıca gezdiğim şehirler arasında insanı en iyi olan şehir diyarbakırdı

Ciğer mi dediniz 😍😍. 7 sülalesi Edirne Li olan birine ciğer denir mi yaaa :(. Pandemi yüzünden 2 senedir gidemedim aslında gidebilirim bizimkiler iç dış dez... Devamını Gör

Fatih Gençay

Kahramanmaraşta eşkili aya sulusu, eli böğründe, soğan kebabı ve cevizli haşlama içliköfteyi denemenizi tavsiye ederim.