Görüş Bildir
Haberler
BBC Türkçe Araştırması: Türkiye'de 11 İlde, 8 Ayda 11 Bin Ek Ölüm Meydana Geldi

BBC Türkçe Araştırması: Türkiye'de 11 İlde, 8 Ayda 11 Bin Ek Ölüm Meydana Geldi

Türkiye'nin 11 ilinde, 2020 yılında hayatını kaybedenlerin sayısının ortalamanın üzerinde olduğu ortaya çıktı. 

Araştırmada, e-devlet ve TÜİK verilerine bakıldığında, aralarında İstanbul'un da bulunduğu 11 ilde, son 5 yılın ortalamasına göre 10 bin 950 ek ölüm gerçekleştiği görüldü. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ölüm sayısı yüzde 12 arttı

Ölüm sayısı yüzde 12 arttı

BBC Türkçe'nin haberine göre, e-devlet ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri, aralarında İstanbul'un da bulunduğu 11 ilde, 2020'nin ilk 8 ayında, son 5 yılın ortalamasına kıyasla ölüm sayısının yüzde 12 arttığını ve 10 bin 950 ek ölüm gerçekleştiğini gösterdi.

Nüfus faktörü göz önüne alınarak yapılan hesaplamada da, yine bu 11 ilde, ölüm sayısının 2019'un ilk sekiz ayına kıyasla yüzde 8,4 arttığı görülüyor.

Uzmanlar bu artışın koronavirüs salgını ile ilişkilendirilmesinin normal olduğunu, ek ölümlerin sadece Türkiye'de değil tüm dünyada görüldüğünü belirtiyor.

Ek ölüm nedir, Türkiye'de ek ölüm var mı?

Ek ölüm nedir, Türkiye'de ek ölüm var mı?

Epidemiyolojide, ek ölüm kavramı, normal veya kriz dışı koşullar altında beklenenden daha fazla gerçekleşen ölümler anlamına geliyor. Bu hesaplama, geçmiş yılların ortalaması, artış hızı ve beklenen ölüm sayısı ile yapılıyor.

E-devlet üzerinde yalnızca 11 ile günlük ölüm verileri bulunuyor. Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, Kahramanmaraş, Kocaeli, Konya, Malatya, Sakarya ve Tekirdağ olarak sıralanan bu iller, Türkiye nüfusunun yüzde 36,5'ini temsil ediyor.

BBC Türkçe ekibi, e-devlet üzerinden 2019 ve 2020 yıllarına ait 1 Ocak ile 31 Ağustos arasındaki 8 aylık döneme ilişkin ölüm verilerini bir araya getirdi. Önceki yılların il bazında ölüm sayıları için ise TÜİK verileri kullanıldı.

İncelenen 11 ilin nüfusuna göre yapılan hesap, ölümlerin 2019'a kıyasla yüzde 8,4 arttığını ortaya koyuyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2020'de Türkiye'de ölüm artış hızının yüzde 2,2 olduğunu ve artışın beklenen ölçüde olduğunu söylemişti.

İl bazında durum: İstanbul'da 2 bin 341 ek ölüm

İl bazında durum: İstanbul'da 2 bin 341 ek ölüm

İstanbul'da ilk vakanın tespit edildiği 11 Mart'tan 31 Ağustos'a kadar geçen süre içerisinde 39 bin 503 kişi yaşamını yitirdi. 2019'un aynı döneminde ise bu sayı 34 bin 297 olmuştu.

Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı bu dönemde 2 bin 865 oldu. Basit bir hesapla, İstanbul'da bu dönemde ek ölüm 2 bin 341 oldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Dünya genelinde, resmi rakamlar dışında 130 bin kişi kovid-19'dan yaşamını yitirmiş olabilir

Dünya genelinde, resmi rakamlar dışında 130 bin kişi kovid-19'dan yaşamını yitirmiş olabilir

Ölüm sayılarındaki ciddi artış, sadece Türkiye'de değil dünyanın birçok ülkesinde görülüyor.

BBC'nin Haziran ortasında yaptığı bir araştırma, dünya genelinde, açıklanan resmi rakamların ötesinde, en az 130 bin kişinin daha Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirmiş olabileceğini ortaya koydu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
29
13
7
3
2
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

verileri gizlesek nerden bileceksiniz diyen sağlık bakanı mıydı:D

Halil Değerli

Bizim gerçeğimizi... Bize.... Yabancılar anlatıyor.... ..... Gerçeklerin eninde sonunda gün yüzüne çıkma gibi bir huyu vardır.... ..... Daha "bildiğimiz " ne... Devamını Gör

Barney

mumlar söndü yatsı vakti geldi demek