Görüş Bildir
Haberler
Banksy'nin Sokak Sanatından Öğrenebileceğimiz 15 Önemli Hayat Dersi

Banksy'nin Sokak Sanatından Öğrenebileceğimiz 15 Önemli Hayat Dersi

cakyz
29.10.2014 - 20:59 Son Güncelleme: 02.11.2014 - 15:00

İnsanı ilk görüşte hayretlere düşüren yeteneği ile sokaklara mükemmel resimler yapan Banksy, artık dünya çapında bir sanatçı diyebiliriz. Gizemli kimliği ve sosyal medya ortamlarına katılmayı reddetmesiyle, bu sanatçı çok daha büyük bir ilgi merkezi haline gelmiş durumda. Görünen o ki, Banksy, grafiti sanatını bir iletişim aracı olarak kullanıyor. 

Sanatını, dünyanın kalabalık şehirlerinde, herkesin görebileceği yerlerde gerçekleştiren sanatçı, aslında iletmek istediği bir takım sosyal ve politik mesajları suratlarımıza çarpıyor. Banksy'nin öyle çalışmaları var ki, bir an için durmalı ve düşünmeliyiz onlar hakkında çünkü bu çalışmalar, her gün düşünmekten kaçındığımız bazı gerçekliklerin derinliklerine taşıyor bizi ve yaşadığımız hayatı sorgulamamıza sebep oluyor. 

İşte Banksy'nin bazı önemli çalışmalarından alabileceğimiz 15 önemli hayat dersi;

Kaynak: http://www.lifehack.org/articles/comm...
İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Ahlaki sınırlarınız olsun.

15. Ahlaki sınırlarınız olsun.

Charles Manson'ın otostop çekerkenki bu görüntüsü, Londra'da bulunuyor. Toplumumuzda her köşeye sinmiş şeytani düşüncelere bir referans olabilir mi bu? Şeytanın, her an her yerde karşımıza çıkabileceğini simgeleyen bir çalışma? Bu durumda, günlük yaşamımızda ne gibi bir sınır içerisinde yaşayacağımıza ve kendi belirlediğimiz ahlaki değerlere ne derece bağlı kalacağımıza karar vermeliyiz.

14. Nereden geldiğinizi unutmayın.

14. Nereden geldiğinizi unutmayın.

Elinde fast-food taşıyan bu mağara adamı Los Angeles'ın sokaklarında bulunuyor. Bu çalşmanın önünden geçenler merak edebilir; uyarılıyorlar mı, dalga mı geçiliyorlar, yoksa yalnızca eğlendiriliyorlar mı? Belki de bu çalışma, bizlere insani doğamızı hatırlatan basit bir resim yalnızca. Bu durumda, mağara adamının elinde taşıdığı yiyecek, aslında hayatlarımızın çok da doğallık çerçevesinde kurulmadığı fikrini akıllara getirebilir. Kendimize soralım: İnsanlar olarak, doğamıza uygun şekilde yaşıyor muyuz?

13. Ağzınızdan çıkan sözler ile yaptığınız hareketler tutarlı olsun.

13. Ağzınızdan çıkan sözler ile yaptığınız hareketler tutarlı olsun.

Ailenizde 'benim dediğimi yap ama benim yaptığımı yapma' diyen birinin varlığı, sizi hayal kırıklığına uğrattı mı? Belki de Banksy'i için böyle bir durum söz konusuydu. Bu çalışmasıyla, insanların nasıl davranması gerektiği ile gerçekte nasıl davrandığı arasındaki çelişkiye dikkat çeken sanatçı, eylemlerin sözlerden daha önemli olduğuna ve bu nedenle, hareketlerimizin sözlerimiz ile tutarlılık göstermesi gerektiğine vurgu yapıyor.

12. Size söylenen her şeye körü körüne inanmayın.

12. Size söylenen her şeye körü körüne inanmayın.

Oldukça espirili bir çalışma olan bu eser, Banksy'nin en çok bilinen işlerinden bir tanesi. İngiltere-Bristol'da bulunan bu eser, herkesin saklayacak bir şeyleri olduğu gerçeğine vurgu yaparken, aynı zamanda, gördüğümüz bazı şeylerin, onları algıladığımız gibi olmadığı gerçeğine gönderme yapıyor. Size söylenen her şeye körü körüne inanmayın çünkü bazı insanların sahtekarlığı, sizi içine çeken biz ilizyon yaratabilir.

11. Umut her zaman vardır ve insanı ayakta tutan güçtür.

11. Umut her zaman vardır ve insanı ayakta tutan güçtür.

Yine Londra'da bulunan bu çalışmanın sağ tarafından 'There's alway hope', yani 'Umut her zaman vardır' yazıyor. Görünen o ki, resimde küçük kız bir şeyler kaybediyor bu dünyada ve yaşanan kaybın etkisiyle, çok büyük ihtimalle, büyük bir üzüntü yaşayacak. Fakat Banksy'nin mesajı çok açık; kayıplarınız için üzülün ama asla unutmayın: Umut her zaman vardır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Barış yanlısı olun ve barış için çaba gösterin.

10. Barış yanlısı olun ve barış için çaba gösterin.

San Francisco'da bulunan bu eser, insanlıktan bir şey istiyor; kendimizi inceleyip, hayattaki problemleri nasıl çözdüğümüzü değerlendirmemizi. Şiddete ve sertliğe başvurmadan, mantık çerçevesinde sorunlarımızı çözmemiz aslında temel amacımız olmalı. Banksy, bu eseri ile, aslında hükümetleri ve hükümet tarafından alınan -savaş yaratan- kararları da sorgulamamız gerektiğine dikkat çekiyor.

9. Aşk, seks düşkünlüğü demek değildir.

9. Aşk, seks düşkünlüğü demek değildir.

New York'da bulunan bu çalışma, modern toplumların seks düşkünlüğüne gönderme yapıyor. Bu hayatta bizi tatmin eden şey seks değildir, en azından bu eserde resmedilmiş bu zavallı adam için. 'Boş yere beklemek' ifadesini bize çağrıştıran bu eser, zavallı adamın aşkı yanlış yerde aradığını ve bu şekilde asla tatmin olamayacağını gözler önüne seriyor.

8. Her tür aşk kabul görmelidir. Aşk aşktır, o kadar!

8. Her tür aşk kabul görmelidir. Aşk aşktır, o kadar!

Brighton barının duvarında bulunan bu çalışma, iki erkek polis memurunun öpüşmesini gösteriyor ve açık bir şekilde aşk duygusunun doğasına bir gönderme yapıyor. Kendimize sormalıyız: 'Neden, neyin 'uygun' olduğu konusunda tabulara sahibiz?' 'Neden, gelenekselcilik yaparak insanların özgürlüğünü kısıtlıyoruz?'

7. Dünyaya karşı mütevazı olun.

7. Dünyaya karşı mütevazı olun.

Sanırım bu derse birçoğumuzun ihtiyacı var çünkü günümüz toplumunda mütevazı insan sayısı gitgide azalıyor. Sahip olduğumuz kibirden dolayı doğayı, diğer canlıları ve hatta insanları dahi incitiyoruz. Banksy'nin mesajı çok açık; insanların üzerine basarak zirveye ulaşmaya çalışmayın çünkü geri dönerken o insanlara ihtiyacınız olabilir. Daha da önemlisi, zirveye ulaşmak için diğer canlıları ezmeyin çünkü bu hareket temel olarak yanlıştır.

6. Eylemlerinizin şeklini sorgulayın ve insaniyet namına 'iyi' olun.

6. Eylemlerinizin şeklini sorgulayın ve insaniyet namına 'iyi' olun.

Sanırım Londra'da bulunan ve bir çiçek buketini taş gibi fırlatan bu eylemcinin resmi, Banksy'nin en ünlü eseridir. Bu eserin arkasındaki fikir aslında mücadele silahı olarak 'farklı şeyler' kullanma fikrinden geliyor. Bu 'farklı şeyler' tabii ki de silah değil, insanlığı ve iyiliği temel alan barışçıl şeyler. Nazik bir şekilde, konuşarak ve tartışarak sorunlara çözüm ararsak, belki de dövüşerek elde ettiğimizden çok daha fazlasını elde edeceğiz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Kendinizi ifade etmekten çekinmeyin.

5. Kendinizi ifade etmekten çekinmeyin.

New York'ta bulunan bu eser, çiçek kusan bir grafiti sanatçısını gösteriyor. Aslında mesaj çok basit; bazı şeyleri içinizde tutacağınıza ve 'acaba bunu söylesem/yapsam ne derler?' diye düşüneceğinize, bu şeyleri ifade edin ve kendinizi olabildiğince anlatmaya çalışın. Belki sizin de içinizden çiçekler çıkacak ve hem rahatlamış hem de arzuladığınız şeyi elde etmiş olacaksınız.

4. Anı yaşayın, hayali bir gerçekliği değil.

4. Anı yaşayın, hayali bir gerçekliği değil.

Banksy'nin en son çalışmalarından biri olan bu eserin ismi Mobil Aşıklar. Bristol'da bulunan bu çalışmanın mesajı sanrım oldukça net. Açık bir şekilde, Banksy, zamanımızı nasıl geçirdiğimiz konusunda bizi uyarıyor ve yaşadığımız gerçekliği unutmamamızı öğütlüyor.

3. Dünyanın sizin etrafınızda döndüğünü düşünmeyin.

3. Dünyanın sizin etrafınızda döndüğünü düşünmeyin.

New York'ta bulunan bir diğer Banksy eseri, bizleri elimizden tuttuğu gibi gerçekliğin tam ortasına götürüyor aslında. Birçok insan, kendi hayatlarının çok eşsiz olduğunu ve diğer insanlardan farklı olduklarını düşünür. Bu eser, bize herkesin benzer hayatlar yaşadığını ve yaşamın sonsuz olduğunu söylüyor. Mesaj aslında basit; gelecekte hatırlanmak istediğiniz için bir şeyler yapmayın bu hayatta, amacınız iyi bir insan olmak olsun, gerisi zaten gelecektir.

2. Hayallerinizden asla ama asla vazgeçmeyin.

2. Hayallerinizden asla ama asla vazgeçmeyin.

Boston'da bulunan bu eser, Banksy'nin 'yerle bir olmuş idealler' temalı en önemli çalışmalarından bir tanesi. Birçoğumuz, çeşitli nedenlerden ötürü, hayallerimizden vazgeçilmeye zorlanıyoruz ve türlü zorluklardan dolayı hayallerimizden vazgeçiyoruz. Banksy'nin bu çalışması, bir çeşit bilinçsizlik haline dalarak hayallerini unutanlar için bir uyanma çağrısı sayılabilir aslında. Mesaj net; hayallerimizi takip etmeli ve dünyanın zorluklarına göğüs germeliyiz.

1. Ne olursa olsun, kalbinizden gelen sese kulak verin.

1. Ne olursa olsun, kalbinizden gelen sese kulak verin.

San Francisco'da bulunan bu eseri, sözcüklerle anlatmanın en iyi yolu, sanırım 'kalbinin sesini dinle' cümlesi. Birçok işinde gerçekliğin acı dünyasını yüzümüze çarpan Banksy, bu eserinde -diğerlerinden kısmen farklı olarak- büyük bir iyimserlik mesajı veriyor bizlere. Cidden, yaşamda aldığınız kararlarda ve kurduğunuz ilişkilerde, kalbinizin sesini dinliyor musunuz?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
132
46
9
3
2
2
1