Görüş Bildir
Haberler
B12 Vitamini Nedir? Hangi Besinlerde Bulunur?

B12 Vitamini Nedir? Hangi Besinlerde Bulunur?

Emre Erdem Ünver
08.07.2014 - 01:18 Son Güncelleme: 08.07.2014 - 01:26

B12 Vitamini Nedir? Hangi Besinlerde Bulunur?

B12 Vitamini n başlıca görevi kırmızı kan hücresi üretmek ve merkezi sinir sisteminin korunmasıdır. B12 vitamini ni gereğinden fazla almak istesek de bunu yapmak mümkün değildir, çünkü B12 vitamini suda eriyip çözünen vitaminler arasında olduğu için vücut ihtiyacı olan miktarı aldıktan sonra tekrar idrar yoluyla vücuttan dışarı atılmaktadır. B12 vitaminin hayvansal ve bitkisel gıdalarda bulunmasına rağmen uzmanların söylediklerine göre hayvansal gıdalardan alınan B12 vitaminleri vücut için daha faydalıdır. Bunun sebebi de hayvansal gıdalardan B12’nin daha iyi emilmesidir.

Pek çok hayvansal gıda B12 vitamini bakımından zengindir. Örneğin: Deniz ürünlerini incelediğimizde balık yumurtası en çok B12 vitamini içeren besinler arasındadır. 50 gram Balık yumurtası vücudun günlük ihtiyacı olan B12 miktarının 5 katı kadarını karşılayabilmektedir. Kırmızı et ürünlerine baktığımızda ise en başta dana eti ve kuzu eti gelmektedir. 100 gram kuzu etinde bulunan B12 miktarı günlük ihtiyacın yarısından fazlasını karşılayabilmektedir. B12 vitamini bulunduran diğer besinler ise; kahvaltılık gevrekler, yağsız yoğurt, yağsız süt, tavuk, karides, deniz yosunu, maya, sakatat ve geyik eti gibi gıdalarda da B12 vitamini yer almaktadır.

Peki, B12 vitamini eksikliği neden olur ve zararları nelerdir? Mide rahatsızlıkları B12 vitamini eksikliğinden kaynaklanan rahatsızlıklardır. Vitaminin vücut tarafından emilmesine yardımcı olan hücreler, mide tahrişi veya mide iltihabı nedeniyle vitamin sisteme katılamaz. B12 eksikliğinin diğer bir sebebi de aşırı alkol tüketimi, bağırsak parazitleri ve dengesiz beslenme sayılabilir. 50 yaşın üzerindeki kişilerde vücut emme özelliğini yavaş yavaş kaybeder, aynı zamanda mide ve bağırsak ameliyatları sonrasında B12 eksikliği görülebilir.

**Devamı İçin : http://www.saglikhatti.info/b12-vitamini-nedir-hangi-besinlerde-bulunur/**

Kaynak: http://www.saglikhatti.info/b12-vitam...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın