Görüş Bildir
Haberler
Aziz Sancar Kimdir, Kaç Yaşında, Eğitimi Ne? Nobel Ödülü Sahibi Aziz Sancar'ın Hayatı ve Kariyeri

Aziz Sancar Kimdir, Kaç Yaşında, Eğitimi Ne? Nobel Ödülü Sahibi Aziz Sancar'ın Hayatı ve Kariyeri

Elif
01.06.2023 - 16:38

Nobel Ödüllü Türk profesör Aziz Sancar, sık sık gündeme gelen isimlerden biri. DNA onarımı, kanser tedavisi, hücre yenilenmesi gibi alanlarda pek çok çalışmaya imza atan Sancar, Nobel Ödülü kazan ilk Türk bilim insanı olarak tarihe geçti. Başarıları ve azmiyle dünyadaki tüm gençlere örnek olan bilim insanın kariyeri ve hayatı ise pek çok kişi tarafından araştırılıyor. Peki Aziz Sancar kimdir, kaç yaşında, eğitimi ne? İşte Nobel Ödül'ü sahibi Aziz Sancar'ın hayatı ve kariyeriyle ilgili merak edilenler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Aziz Sancar Kimdir?

Aziz Sancar Kimdir?

Aziz Sancar, 8 Eylül 1946 yılında Mardin'in Savur ilçesinde dünyaya geldi. Aslen Mardinli olan Sancar'ın annesinin adı Meryem, babasının ise Abdülgani'dir. Sancar'ın Kenan, Seyran, Tahir, Hasan, Orhan, Edibe, Yıldız adında 7 kardeşi bulunmaktadır. Ayrıca siyasetçi Mithat Sancar ile de akrabadır.

Aziz Sancar'ın Eğitimi ve Kariyeri

Aziz Sancar'ın Eğitimi ve Kariyeri

İlkokul, ortaokul ve lise eğitimini Mardin'de tamamladı. Lise okurken aynı zamanda futbolda oynadı. Fakat daha sonradan futbol tutkusundan vazgeçti ve üniversite okumak için İstanbul'a gitti.

Aziz Sancar, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni kazandı. Buradan 1964 yılında birinci olarak mezun oldu. Üniversite eğitiminin ardından Mardin'de kısa bir süre sağlık ocağında doktorluk yaptı. Daha sonra NATO- TÜBİTAK bursunu kazanarak Johns Hopkins Üniversitesi'ne gitti. Burada iki yıla yakın çeşitli çalışmalarda bulunduktan sonra Türkiye'ye geri döndü.

Bir süre sonra Dallas Teksas Üniversitesi'ne gitti ve moleküler biyoloji programına katılarak eğitimini tamamladı. Aziz Sancar, burada ''fotoliyaz'' isimli gen üzerinde çalıştı ve bu çalışmayla yüksek lisansını ve doktorasını aldı.

1977'den 1982'ye kadar Yale Üniversitesi'nin Tıp Fakültesi'nde çalıştı. Buradayken DNA Onarımı isimli teziyle doktora çalışmasını tamamladı.

Aziz Sancar'ın Başarıları

Aziz Sancar'ın Başarıları

1997 yılından beri biyokimya ve biyofizik alanında çalışmalar yapan Aziz Sancar, Kuzey Carolina Üniversitesi'nde halen daha çalışmalarına devam ediyor. Sadece DNA onarımı değil, hücre yenilenmesi, kanser tedavisi üzerine pek çok çalışmaya imza attı. Bugüne kadar 410'dan fazla bilimsel makale ve 33 kitap yayımladı.

Kanser tedavisi çalışmalarında sirkadiyen saat kullanımıyla pek çok ödül aldı. Amerikan Kimya Cemiyeti tarafından 2001 yılında Kuzey Carolina Seçkin Kimyager Ödülü'nü aldı. 2005 yılında ABD Ulusal Bilimler Akademisi’ne girerek buraya giren ilk Türk bilim insanı olarak tarihe geçti.

Bu ödüllerin ardından Aziz Sancar, Amerika'da okuyan Türk öğrencilerin eğitimine destek olabilmek için Aziz & Gwen Sancar Vakfı'nı kurdu. Bu vakıfla birlikte Amerika'da bir Türk öğrenci misafirhanesi açtı. 2006 yılında Türkiye Bilimler Akademisi'nin asli üyesi oldu.

Aziz Sancar'ın Nobel Ödülü Alması

Aziz Sancar'ın Nobel Ödülü Alması

Aziz Sancar, 2015 yılında hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmalarından dolayı Tomas Lindahl ve Paul Modrich ile birlikte Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldü.

Aziz Sancar'a Nobel Kimya Ödülü'nü İsveç Kralı XVI. Carl Gustaf takdim etti. Sancar ödül aldığında ''Beni ödüle götüren, Atatürk’ün ve Türkiye Cumhuriyeti'nin yaptığı eğitim devrimidir. Dolayısıyla bu ödülün sahibi, Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil eden Anıtkabir Müzesidir'' diyerek ödülünü Anıtkabir'e teslim etti.

Aziz Sancar'ın Eşi Kim, Çocukları Var mı?

Aziz Sancar'ın Eşi Kim, Çocukları Var mı?

Hem Türk hem de Amerikan vatandaşı olan Aziz Sancar, uzun yıllardır biyokimya profesörü Gwen Boles Sancar ile evlidir. Çifitn

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
4
4
3
3
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?