Görüş Bildir
Haberler
Atsan Atılmaz Satsan Satılmaz: 12 Maddeyle “Benden de mi Para Alıcan?” Tipi Arkadaş

Atsan Atılmaz Satsan Satılmaz: 12 Maddeyle “Benden de mi Para Alıcan?” Tipi Arkadaş

Ne işle uğraşıyor olursak olalım, hayatın bir noktasında mutlaka çoğumuzun başına gelmiştir: Sunduğumuz hizmeti yakınlık kontenjanından ücretsiz talep eden arkadaş. Ya da bazen bir akraba, bazen ise bir tanıdık. 

İtiraf edelim; bazense açıkçası bizzat biz kendimiz 😁

Bu durum, muhatap olan kişiyi nasıl ve neden zor durumda bırakır; bakalım!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Her şey, herhangi bir konuda iyi kötü profesyonelleşerek bunu meslek edinmenizle başlar.

Bu web sitesi tasarımcılığı olabilir, programcılık, fotoğrafçılık, reklamcılık, çevirmenlik, çiçekçilik hatta oto yıkamacılığı bile olabilir.

2. Bu meslekte fiziken, zihnen ve maddi olarak yatırımınız söz konusudur.

2. Bu meslekte fiziken, zihnen ve maddi olarak yatırımınız söz konusudur.

Yaptığınız işi öğrenmeye ayırdığınız zaman, bunun için kullandığınız kaynak, düşünüp endişe etmekle geçen geceler, müşteri oluşturmak için harcadığınız emek, para ve daha pek çok anlamda, o iş sizin yatırımınızdır.

3. Gün gelir, bir tanıdığınızın size işi düşer.

Ki dünyanın en normal şeyi; insan doktorun bile tanıdık olanına güveniyor; ve elbette konu ne olursa olsun, kazıklanmamak istiyor. Bir yakını olan size başvuruyor; siz de kendisinin işini görüyorsunuz. Buraya kadar her şey normal.

4. Muhteşem soru tam da bu noktada gelir; “Benden de mi para alıcan?”

O birkaç saniye süren sessizlik esnasında zihin çalkalanır; evet, elbette senden de para “alıcam”? 

(Alamadı)

5. Muhtemelen bu soruyla ilk kez karşılaşmıyor olduğunuzdan, sabır ve nezaketle izah etmeye uğraşırsınız.

Bunun zamanı, emeği, ham maddesi etrafında örmeye çalıştığınız gayet makul ve kabul edilebilir argüman, zaman zaman karşınızdakini kırmak endişesiyle içinize dert olarak döner.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Kendinizi hiç yoktan, utanç duyan taraf olarak bulabilirsiniz.

Aslında basitçe, maddi, zihinsel ve zamansal olarak yatırım yaptığınız bir şeyin karşılığını talep etmiştiniz; ne ara bunun için utanan taraf siz oldunuz, siz de anlayamazsınız.

7. Bu hissi yaşamamak için ise, elinizden geldiği kadar ilk sefer için gerçekten de ücret konusunda ısrar etmezsiniz.

Onun canı sağolsundur; bu seferlik böyle olsundur; sonuçta yengenizin kızının eşidir veya eski iş yerinden arkadaşınızdır; ayağı alışsındır; hem tanıtımınıza katkıda bulunmuştur (?), sonuçta suçluluk hissetmekten iyidir...... diye düşünüyorsanız haberler kötü: Bazı arkadaş ve tanıdıklar o 'ilk' sefer ile yetinmezler. Tekrar tekrar, ya ücretsiz, ya da ücretinin çok altında sizden iş istemekte hiçbir beis görmezler.

8. Önceden ücretini konuştuğunuzda ise, karşınıza "tamam hesaplaşırız" cümlesiyle çıkarlar.

Ancak ne yazık ki çoğunlukla yüzümüz pek istemeye tutmuyor. Yahut 1-2 kere laf arasında dile getirebilsek bile, üçüncüden çekiniyoruz. Haliyle ömürlerimiz, 'bir ara' olarak addedilen ve asla gelmeyen, gelecekteki meçhul ve güzel günleri beklemekle geçiyor 😕

9. "Halbuki tam tersi olmalıydı" gibinize gelir.

Arkadaşlarınızın, eş-dost, akraba ve tanıdıklarınızın size özellikle de büyüme aşamasında tam tersi biçimde, ücreti karşılığı iş yaptırarak destek olacağını ummanızdan daha normal ne olabilir? Fakat alacağınız desteğin en iyisi, o işi kendilerine ücretsiz değil ama epeyce indirimli yapmak olur.

10. Elbette arkadaşınız maddi olarak güç durumdaysa yardımcı olmaktan çekinmezsiniz.

Ancak diğer tüm harcama kalemleri içinde özellikle size yapacağı ödemeden kıstığını gördüğünüzde kalbiniz kırılır. İşinizin, emeğinizin, zamanınızın, hatta arkadaşlığınızın suistimal edildiğini hissedersiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Ama hele de bir şirketin çalışanı iseniz, bu istekler sizi iyice zor durumda bırakır.

Çalıştığımız şirketin sunduğu bir ürün veya hizmeti de kimi zaman en yakınlarımız bizden ücretsiz veya ederinin çok altında bir fiyata talep edebiliyorlar.

Burada ise “sen ayarlarsın” cümlesi devreye girer. Hesap vermeniz gereken amirler, sorumlu olduğumuz bütçe tabloları olduğunu anlatmaya çalışırken, çoğunlukla “kötü” olduğunuzla kalırsınız.

12. Sonuç olarak bir ona, bir diğerine derken, karşılığını alamadığınız emekler buradan Fizan'a yol olmuştur.

12. Sonuç olarak bir ona, bir diğerine derken, karşılığını alamadığınız emekler buradan Fizan'a yol olmuştur.

Bir dahaki talep için kafanızda cümleleri tekrar tekrar kurarken, arkadaşlarınızın 'Bunu bu şekilde isteyen pek çok insandan biri olabilir miyim?' diye kendi kendilerine soracakları günün gelmesi hayaliyle kasanızı kapatırsınız.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
45
8
4
3
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
KOVALA NEJDET

Osmanlıca biliyoruz diye dedesinin sandığından eski yazılı belge bulan bana koşuyor, zannediyorlar ki dedemden arsa kalmıştır belki zengin olurum, getirdikle... Devamını Gör