Görüş Bildir
Haberler
Ankara'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Ankara'da Ne Yenir?

Ankara'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Ankara'da Ne Yenir?

Elif Ateş
24.08.2021 - 10:30

Frigce ve Yunanca'da Ankara, gemi çapası anlamına gelmektedir. Mısır Kralı Midas'ın Ankara'da bir gemi çapası bulduğu bazı efsanelerde geçmektedir. Anadolu Medeniyetleri Müzesinde, üstünde gemi çapası olan paraların sergilenmesi bu efsanelerin doğruluğunu kuvvetlendirmektedir. Bazı kaynaklarda bu şehrin adı Ancyra ve Ankyra olarak da geçmektedir. Anadolu'ya gelen Türklerin etkisi ile şehrin adı Ankara, Engürü ve Engüriye olarak değişmiştir. Birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan Ankara'ya ait en eski tarih öncesi eserler Eski Taç Çağı'na kadar uzanmaktadır. Bu eserler çeşitli müzelerde sergilenmektedir. Peki, Ankara'da gezilmesi gereken yerler ve yenilmesi gereken yemekler nelerdir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ankara, 1923'ten beri Türkiye'nin başkentidir. Ankara'nın büyük bir bölümü İç Anadolu Bölgesi'nde yer almaktadır. Türkiye'nin yüz ölçümü olarak üçüncü büyük ilidir. Çevresinde Çankırı, Bolu, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Aksaray ve Eskişehir bulunur. Aynı zamanda Türkiye'nin en çok üniversite barındıran şehirlerindendir. Bu nedenden dolayı da diplomalı insan sayısı da oldukça fazladır. Ankara'nın mutfağını ve gezilmesi gereken yerlerini sizler için derledik...

ANKARA'DA GEZİLECEK YERLER NERELERDİR?

Milli Mücadele döneminde önemli bir yer olan Ankara, her yıl ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Ankara'nın görülmesi gereken tarihi ve doğal güzellikleri ise şunlardır:

  • Anıtkabir: Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ebedi istirahat yeri olan Anıtkabir'in içinde, Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi de yer almaktadır. Müzenin içinde Mustafa Kemal Atatürk'ün özel eşyaları ve kitapları, Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı'nı anlatan tablolar, Milli Mücadele ile ilgili bilgiler yer almaktadır.

  • Ankara Kalesi: Çeşitli dönemlere tanıklık etmiş olan bu kalenin ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmemektedir.

  • Hacı Bayram Veli Camisi: Ankara Ulus'ta yer alan cami, Mimar Mehmet Bey tarafından 1400'lü yıllarda yapıldı. Caminin hemen bitiminde ise Hacı Bayram Veli'nin türbesi yer almaktadır. 

  • Hamamönü: Osmanlı mimarisinin özelliklerini yansıtan beyaz, ahşap yapılı bu evler gelenlerin ilgisini oldukça çekmektedir. Hamamönü'nde bulunan el sanatları pazarı ise bölgenin ünlü yerlerindendir.

  • Anadolu Medeniyetler Müzesi: Ankara'da görülmesi gereken yerlerin başında yer almaktadır. Paleolitik Çağ'dan günümüze kadar ulaşmış eserler bu müzede sergilenmektedir.

  • Rahmi Koç Müzesi: Ankara'nın ilk sanayi müzelerindendir. Müzenin içinde bulunan Vehbi Koç Dükkanı, Ali Rıza Eczanesi ve İsmail Amca Atölyesi ziyaret edilmesi gereken bölümleridir.

  • Ankara Etnografya Müzesi: Selçuklu döneminden günümüze kadar olan eserler sergilenmektedir. Anadolu'nun yöresel kıyafetleri, Türk çini porselenleri, Kütahya porselenleri gibi birçok eser sergilenmektedir.

  • Ankara Devlet ve Resim Heykeli Müzesi: Ankara'nın ilk Kültür ve Sanat Salonu'dur. Cumhuriyet öncesinden günümüze kadar olan heykel, resim, seramik gibi çeşitli sanat eserleri sergilenir.

  • Mogan Gölü: Çevresinde 160 kuş türü bulunan bu göl, sakinlik ve dinginlik isteyenlerin uğrak noktasıdır. Aileler tarafından çokça tercih edilir.

  • Atatürk Orman Çiftliği: Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1925 yılında kurulmuştur. Orman çiftliğinin içerisinde Türkiye'nin en büyük hayvanat bahçesi bulunmaktadır.

ANKARA'DA NE YENİR?

Ankara, Anadolu mutfağından ve birçok uygarlıktan aldığı lezzetleri harmanlayarak mutfağına taşımıştır. Ankara seyahatinde tadılması gerekler yemekler ise şunlardır:

  • Beypazarı Güveci: Osmanlı padişahlarının özel yemeklerinden biri olan bu güveç odun ateşinde 5 saate yakın pişirilerek yapılır. Her etten yapılabilir ama kuzu eti daha çok tercih edilir.

  • Beypazarı Kurusu: Beypazarı'nın yöresel yemeklerinden biri olan Beypazarı kurusu hamur, tereyağı ve tarçının birleşmesinden oluşur.

  • Entekke Böreği: Ankara'nın kıymalı böreği olarak bilinir. Kıymalar açılan hamurun içerisine koyulur ve kızartılarak servis edilir.

  • İnceğiz Çorbası: Kuzu eti, nohut, buğday ile hazırlanan çorba Ankara'da herkes tarafından sevilmektedir. 

  • Öllüğün Körü: Ankara mutfağının farklı lezzetlerinden olan bu yemek erişte ve kıymadan yapılır. Ankara'ya gelenlerin sıklıkla tercih ettiği yemeklerden biridir.

  • Ankara Tava: İnsanların tercihine göre farklı şekillerde yapılan bu tava oldukça sevilen bir yemektir. Bazıları pirinçten bazıları ise arpa şehriyeden yapmayı tercih eder. Ankara tavanın içerisine kaburga eti veya kuşbaşı et kullanılır.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?