Görüş Bildir
Haberler
Ankara - Berlin Hattında Gerilimi Tırmandıran 5 Olay

Ankara - Berlin Hattında Gerilimi Tırmandıran 5 Olay

Ulaş
15.11.2016 - 20:24

Son zamanlarda Türkiye ve Almanya arasındaki ilişkilerde bir gerilim söz konusuydu. Almanya Dışişleri Bakanı Walter Steinmeier'in bugün gerçekleştirdiği ziyaret sonrası gerilimli hava biraz olsun dağılmış görünüyor. Çavuşoğlu ve mevkidaşı Steinmeier'in yaptığı görüşmelerin ardından 'fikir ayrılıklarına rağmen diyalog' mesajı verildi.

Peki iki ülke arasındaki iletişimi zedeleyen duruma nasıl gelindi, neler yaşandı?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkiler son dönemde çalkantılı bir dönemden geçse de yaşanan gelişmeler iki ülkenin iletişim kanallarını açık tutmasını sağladı.

Bugün Ankara'da temaslarda bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de, iki ülke arasındaki gerilime rağmen diyaloğun muhafaza edilmesi gerektiği görüşünde.

Euro News'te yer alan habere göre gerilimin tırmandıran olayların listesi şu şekilde:

1. Merkel’in 8 ayda 5 kez Türkiye ziyareti

1. Merkel’in 8 ayda 5 kez Türkiye ziyareti

Siyasi ve ekonomi konularında ortak çıkarları korumak için ilk adımı Almanya Başbakanı Angela Merkel attı. Daha önce iki yıl boyunca Türkiye’ye resmi bir ziyarette bulunmayan Merkel son 8 ay içerisinde 5 kez Türkiye’yi ziyaret etti. Merkel ülkesinde yaşanan mülteci krizine çözüm bulmak için Türkiye ile pragmatik bir anlaşma zemini arayışı içerisine girdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

2. Ermeni soykırım tasarısı

2. Ermeni soykırım tasarısı

İki ülke arasındaki ilişkileri zora sokan bir diğer olay da Alman Federal Meclis’te 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren karar tasarısının kabul edilmesiydi. Ermenistan’da sevinçle karşılanan karar Ankara’nın, Berlin Büyükelçisi Hüseyin Karslıoğlu’nu Ankara’ya çağırmasıyla sonuçlandı.

3. Can Dündar Bellevue Sarayı’nda

3. Can Dündar Bellevue Sarayı’nda

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, hakkında yakalama kararı bulunan eski Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’ı Bellevue Sarayı’na kabul ederek Ankara’nın tepkisini bir kez daha üzerine çekti.

Dündar TCK’nın 314/2’inci maddesine göre “teröre yardım ve yataklık”, “siyasi veya askeri casusluk amacıyla gizli kalması gereken belgeleri açıklamak” ile suçlanıyor.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından 144 gazeteci terör örgütleriyle bağlantılı olmaktan tutuklanırken, 186 yayın organı kapatıldı.

Berlin basın organlarına karşı alınan önlemlerin ifade özgürlüğünün kısıtlandığının altını çizdi:

Merkel “Hem benim için hem de federal hükümet için Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğünün daha da kısıtlanması son derece endişe verici” ifadelerini kullandı.

Ertesi gün ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya’yı 15 Temmuz darbe girişimi faillerinin iade taleplerine kulaklarını kapamakla suçladı:

Erdoğan, “Almanya teröre çanak tutan bir ülke” dedi.

4. Almanya’dan darbeye cılız tepki

4. Almanya’dan darbeye cılız tepki
İçeriğin Devamı Aşağıda

Almanya’nın 15 Temmuz darbe girişimine tepkisi cılız kaldı.

Olaydan sadece bir ay sonra Ağustos ayında Almanya Başbakanı Merkel’in katıldığı bir televizyon kanalında “Bizim darbeyi kınamamızın doğru ve önemli olduğuna inanıyorum. Türkiye yönetimi de bunu haklı olarak bekliyor. Düşünün, biz burada Alman Federal Meclisi’nin alanındayız ve bizim kendi ordumuz Meclis’i bombalasa ne yapardık?” ifadelerini kullandı.

5. Almanya, Erdoğan’ın mitinge telekonferansla bağlanmasını engelledi

5. Almanya, Erdoğan’ın mitinge telekonferansla bağlanmasını engelledi

Darbe girişiminden 15 gün sonra 31 Temmuz’da Köln’de düzenlenen “Darbeye karşı Demokrasi Mitinginde” Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın telekonferans yoluyla katılıp Almanya’daki Türk vatandaşlara seslenmesine izin verilmemişti.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
80
73
29
18
13
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Kalender Tezcan

Türkiye'de öyle bir bakış açısı var ki, sanki dünya Türkiye'nin etrafında dönüyor. Tüm ülkeler bizimle uğraşıyor ve bu ülkelerin hiçbir şekilde kriterleri, ç... Devamını Gör

Remsi Res

kalender büyük isarail devleti için arap ülkeleri karıştırıldı bu yıllardır süre gelen bir plan o yüzdne ciden bizim etrafımızda dönüyor :D kuzeyde rusya hal... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Almanya'nın pkkya verdiği destek,ülkede miting yapmalarına verdiği izinler de var.

Umut Çağul

bir kaç ay sonra özür diler barışırız çok şey yapmamak lazım :)