Görüş Bildir
Haberler
Alevi Bektaşi Federasyonu: 'Alevilik AKP'nin Can Simidi Değil'

Alevi Bektaşi Federasyonu: 'Alevilik AKP'nin Can Simidi Değil'

adem kara
14.11.2014 - 16:09
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Alevi Bektaşi Federasyonu Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) hazırlıklarını sürdürdüğü Alevi açılımı paketine ilişkin açıklama yayınladı. İçeriği netleşmeyen ancak haber sitelerinde Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 23 Kasım’da Dersim’de açıklanacağı belirtilen paket hakkında Federasyon’un yorumu “Alevilik, AKP’nin başı sıkıştıkça başvuracağı can simidi değildir” şeklinde oldu.

Açıklamada Alevilerin önce sıralanan taleplerinin çözülmesi istediği vurgulayan Alevi Bektaşi Federasyonu,  Alevilerin temel sorunlarının çözümü için eşit koşullarda hükümetle her düzeyde görüşmeye hazır olduğunu duyurdu.

“Önceki açıklamaları unutmadık”

Federasyon, Aleviliğe yönelik çıkışın “çözüm üretmek amaçlı olmadığını, AKP’nin Türkiye’nin meseleleri konusunda sıkıştığını gösterdiğini” söyledi.

 “Önceki Başbakanın ve dolayısıyla AKP’nin Aleviliğe nasıl baktığını; Cemevlerimiz ile ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan fetvalar aldıklarını unutmadık.

“12 yıllık AKP Hükümeti süresince edindiğimiz tecrübeler, işlerin yolunda gitmediğini ve mevcut sorunları ötelemek için zaman kazanma politikasına başvurduğunu gösteriyor.”

“Taleplerimiz ortak”

Açıklamada hükümetin Aleviliği “Alevileri oyalamak ve toplumun dikkatini mevcut sorunlardan uzaklaştırmak için gündemine aldığını” ve “bu konuda herhangi çözümü olmadığı” söylendi.

Alevilerin kendi aralarında görüş birliğine varmadığı iddiasını ise “gülünç” olarak nitelendi, “Görüş farklılıklarımız, taleplerimizin ortak olduğu gerçeğini değiştirmemektedir” denildi.

Taleplerinin gerçekleştirilmesi karşısında anayasal düzeni değiştirmek gerektirecek herhangi bir durumun söz konusu olmadığını vurguladı.

“Hükümet neden Dersim’i hatırlatıyor?”

“Hükümet, neden Alevilerin sorunlarını gündeme getirir gibi yaparak Dersim’i hatırlatıyor?” diyen Gümüş bunu şöyle yanıtladı:

“Çünkü aslında Hükümetin çözmek istiyoruz’ dediği şey, bizim taleplerimiz değil; Aleviler ile CHP ve sol arasında var olan ve pek çok tarihsel ve toplumsal arka planı bulunan güçlü bağdır. Hükümet, Alevilerin CHP’ye ve sola destek vermesini engellemek istiyor.”

“Yas-ı Muharrem’de, Başbakanın Hacı Bektaş’ta yumuşak bir üslupla söylediği Aleviliğe dair sözler, kendisinden önceki Başbakan ile aynı içeriğe sahiptir.

“Konuşmanın içeriğinden de anlaşıyor ki AKP, evrensel laikliğe uygun bir çözüm üretmek yerine Aleviler üzerinden CHP’yi, CHP üzerinden tek parti iktidarını ve elbette Dersim’i konuşarak, zaman kazanmak ve gündem değiştirmek istiyor.”

Açıklamada Türkiye’de yaşanan işçi cinayetleri, Kürt sorunu, IŞİD’in Kobanê’ye saldırılarına karşı Türkiye’nin tutumu ve Atatürk Orman Çiftliği’ne yapılan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na değindi.

“Bütün bu meseleler nedeniyle çıkmaza sürükledikleri Türkiye’nin yönetilemediği gerçeğini örtmek için gündeme getirdikleri Alevilik sorunu, AKP’nin can simidi olamaz.Bu hükümet, Aleviliğe dair çözüm üretme konusunda inandırıcılığını yitirmiştir.”

“Dersim için arşivler açılmalı”

Davutoğlu’nun “Dersim’i de zaman kazanma stratejisinin mezesi yapmaktan geri durmadığını” söyleyen Alevi Bektaşi Federasyonu Dersim konusunda taleplerini şöyle sıraladı:

“Biz Aleviler, Dersim tertelesinin, Türkiye’nin mutlaka ‘amasız’, ‘fakatsız’ konuşup halletmesi gereken bir mesele;  Dersim’in acılarla dolu tarihinin sorumlusu devlet olduğuna inanıyoruz. Devleti o gün CHP yönetiyorduysa bugün de AKP yönetiyor. AKP, Dersim’i malzeme yapacağına o günün arşivlerini açmalı ve kimin hangi rolü üstlendiğini kamuoyu görmelidir. 

Bianet

Kaynak: http://bianet.org/bianet/toplum/15997...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam