Görüş Bildir
Haberler
Adana Uğur Mumcu Meydanı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Verildi

Adana Uğur Mumcu Meydanı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Verildi

Ulaş
21.05.2015 - 18:49 Son Güncelleme: 27.05.2015 - 16:30

Erdoğan geçtiğimiz yıl Mart ayında, Uğur Mumcu Meydanı'nda halka hitap etmişti

İçeriğin Devamı Aşağıda

Daha önce İlçe Seçim Kurulu'nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a vermediği meydanı İl Seçim Kurulu vermişti. Seyhan İlçe Seçim Kurulu, bugün Uğur Mumcu Meydanı'nın 29 Mayıs günü boyunca Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tahsis edilmesine karar verdi. Kurul, Adana'da 29 Mayıs'ta Vatan Partisi'nin miting düzenlemesinin, güvenlik ve asayiş zaafiyetine yol açabileceğini savunarak, Doğu Perinçek'in mitingine izin vermedi.

Seyhan 1. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’nın 7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak olan Milletvekilliği Genel Seçimi nedeniyle miting alanı olarak tespit edilen Uğur Mumcu Meydanı’nın tahsisine ilişkin, 26 Mayıs 2015 tarih ve 2015/16 sayılı ek kararında 29 Mayıs 2015 Cuma günü 'Halkla Buluşma Toplantısı' yapacak olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mitingi ve Vatan Partisi'nin mitingi arasındaki 2 saatlik zaman diliminin güvenlik ve asayiş zafiyeti doğurmasından dolayı Uğur Mumcu Meydanı'nını gün boyu Cumhurbaşkanı'na tahsisini imza altına alındı. 

İlçe Seçim Kurulu'ndaki son kararın, Saadet Partili üyenin imza aşamasında fikir değiştirmesi ile ve 1 oy farkla alındığı anlaşıldı.

Karara CHP ve MHP üyeleri şerh koydu.

Seyhan 1. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı'nın imza altına aldığı karar şöyle:

'Cumhurbaşkanımızın yapacağı ‘Halkla Buluşma Toplantısı’nın yer ve zaman itibariyle halkın ve Cumhurbaşkanımızın güvenliği açısından ve ayrıca emniyet birimlerinin güvenlik tedbirlerini zorlaştıracak olması; toplantının birbirlerine müteakip zamanda yapılması halinde farklı düşüncedeki grupların karşı karşıya gelmesi neticesi, telafisi imkansız zararlar meydana getirebilecek olması hesabıyla, meydanın tüm gün boyuncu Adana Valiliği talebi doğrultusunda 29 Mayıs 2015 Cuma günü cumhurbaşkanımıza tahsisine,

'2 saatlik zaman dilimi güvenlik zafiyeti oluşturur'

Yüksek Seçim Kurulu'nun almış olduğu 2015/236 sayılı kararda iki miting arasında 2 saatlik zaman dilimi olması gerektiği, Vatan Partisi’nin 16.30-18.30 veya 18.30 ile 20.30 saatleri arasındaki miting alanını talep ettiği, Yüksek Seçim Kurulu'nun kararında da önceliğin Cumhurbaşkanı'na tahsis edilmesine karar verdiği, bu saatlerin Vatan Partisi’ne tahsis edilmesi durumunda iki mitingin çakışacağı ve bu durumda güvenlik zafiyetine sebep olacağı gerekçesiyle Uğur Mumcu Meydanı’nın Vatan Partisi’ne tahsisine yer olmadığına karar verilmiştir.”

Vatan Partisi'ndan itiraz

Vatan Partisi'ndan itiraz

Vatan Partisi İl Başkanı, Seyhan 1. İlçe Seçim Kurulu’nun, Uğur Mumcu Meydanı’nı Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’ın 29 Mayıs’ta düzenleyeceği mitinge tahsis etmesine itiraz etti. İl Başkanı Nevzat Batmaz, itiraz dilekçesini İl Seçim Kurulu’na sundu. 

İl binasında düzenlenen basın açıklamasında ise Vatan Partisi Adana Milletvekili adayı Mehmet Turgut Okyay, Seyhan 1. İlçe Seçim Kurulu’nun kararına tepki gösterdi.

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) kararı doğrultusunda Kurul'un, meydanı 18.30-20.30 saatleri arasında partisine ayrılmasına oy çokluğu ile karar verdiğini belirten Okyay, Saadet Partili (SP) üye Mehmet Nur Gün de dahil bütün üyelerin bu kararı imzaladığını ileri sürdü. 

'YASALARI CUMHURBAŞKANI, VALİLİK ÇİĞNERSE BİZ VATANDAŞA NE DİYECEĞİZ?'

Okyay, 'Artık geçerli olan karar budur. Geriye dönüş mümkün değil. Fakat 10 dakika sonra SP’li üye ‘Genel Merkez’den bana cep telefonu ile mesaj geldi, görüşümü değiştiriyorum.’ diyor. Bu görüş değişikliği üzerine Kurul, verdiği ek karar ile Vatan Partisi’nin miting yapma hakkını oy çokluğuyla elinden alıyor. Ek karar yasalara aykırıdır. Bunun için İl Seçim Kurulu’na bir kez daha başvurduk. Sonuç ne çıkarsa çıksın hakkımızı alırız. Biz o meydana gideceğiz. Burası Türkiye; yasalara saygı duyması gereken ilk makam Cumhurbaşkanı'dır, valiliktir. Yasaları Cumhurbaşkanı, valilik çiğnerse biz vatandaşa ne diyeceğiz?' şeklinde konuştu. 

Tarafsız olması gereken Cumhurbaşkanı Erdoğan’nın meydanlarda miting yapmasına tepki gösteren Okyay, İl Seçim Kurulu kararının aleyhlerine çıkması halinde yine Uğur Mumcu Meydanı’na gideceklerini tekrarladı: 'Biz mitingimizi yapacağız. Neye mal olursa olsun. Hakkını aramayanın hakkı yoktur. Biz yasal hakkımızı koruyamasak, kim koruyacak. Zaten her gün hak, hukuk çiğniyorlar. Memleketi kabile devletine dönüştürdüler. Bugün yaptıklarını yarın bozuyorlar. Keyfi bir yönetim var.'

'HUKUKSUZLUĞUN VE BASKININ GÖSTERGESİ'

Bu arada CHP İl Başkanı Burhanettin Bulut da yaptığı açıklamada, Seyhan 1. İlçe Seçim Kurulu’nun Uğur Mumcu Meydanı’nın tahsisiyle ilgili aynı gün iki farklı karar verdiğini belirtti. Bulut, bu durumu 'Hukuksuzluğun ve baskının bir göstergesi' olarak değerlendirdi. 

Ülke genelinde hukuku yok sayan uygulamaların kamuoyunda rahatsızlık meydana getirdiğini hatırlatan Bulut, 7 Haziran seçimleri öncesinde miting düzenlemek için yasal başvurularını yapan Vatan Partisi’ne Uğur Mumcu Meydanı’nın önce tahsis edilip sonra iptal edildiğine dikkat çekti. 

Vatan Partisi yetkililerinin itirazı sonucunda Seyhan 1. İlçe Seçim Kurulu’nun 26 Mayıs 2015 tarihindeki 2015/16 sayılı kararında meydanı 18.30- 20.30 saatleri arasında Vatan Partisi’ne, bu saatler dışındaki zaman dilimini Cumhurbaşkanı’nın 'Halkla Buluşma Programına' tahsis ettiğini belirten Bulut, kararın ilk sureti imzalandıktan sonra SP temsilcisinin cep telefonuna gelen mesaj doğrultusunda kullandığı oyu değiştirmek istemesi üzerine alınan ek bir kararla Vatan Partisi’ne yapılan tahsisin iptal edildiğini aktardı. Bulut, şunları söyledi: 'İmzalanmış olan bir kararın değiştirilmesi açıkça hukuksuzluktur. Bir üyenin cep telefonu mesajı doğrultusunda imzaladığı kararı değiştirmesi de baskının açık bir göstergesidir. Siyasi görüşü ne olursa olsun tüm siyasi partiler seçimler öncesinde propaganda hakkını kullanabilmelidir. Bu hakkın engellenmesi aynı zamanda demokrasiye de aykırı bir durumdur. Cumhurbaşkanı’nın meydanlarda seçim mitingleri yapması ayrı bir tartışma konusuyken verilmiş kararların tekrar düzeltilmesi devletin saygınlığına, Cumhurbaşkanlığı makamına ve seçim sonuçlarının tartışmalı hale gelmesine neden olmaktadır.'

CNN Türk ve CHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0