Görüş Bildir
Haberler
İncirlik'ten IŞİD’e İlk Bombardıman

İncirlik'ten IŞİD’e İlk Bombardıman

Deniz Gök
05.08.2015 - 18:38 Son Güncelleme: 06.08.2015 - 11:28
İçeriğin Devamı Aşağıda

Pentagon, İncirlik’te bulunan ABD insansız uçaklarının IŞİD mevzilerini buradan ilk defa bombaladığını açıkladı. Türkiye’nin kullanım izninin ardından uçaklar şimdiye kadar buradan sadece keşif için havalanmıştı.

Türkiye ve ABD arasında geçen hafta mutabakata varılmıştı. İlk hava saldırısı gerçekleşti. Türkiye'nin güneyindeki üsten havalanan ABD uçakları, Suriye'nin kuzeyine ilk saldırıyı yaptı.

CNN Türk'te yer alan habere göre ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri CNN International'a yaptıkları açıklamada, ABD uçaklarının Türkiye'nin güneyinden kalkarak ilk kez Suriye'deki hedefleri vurduğunu açıkladı.

Ayrıca: Tüm Detayları ile İncirlik Mutabakatı

Reuters Haber Ajansı da bilgiyi ABD'li savunma yetkililerini kaynak göstererek 'Türkiye'nin güneyinden kalkan ABD uçakları ilk kez Suriye'yi vurdu' şeklinde duyurdu.

Haberini Amerikalı iki savunma yetkilisine dayandıran ajans operasyonla ilgili ayrıntı vermedi.

Hürriyet Gazetesi ise dün gece başladığını belirttiği operasyonda IŞİD'in Rakka bölgesindeki mevzilerinin bombalandığını öne sürdü.

Türkiye, geçen ay üslerini IŞİD'e karşı hedeflerin vurulması için ABD savaş uçaklarına açma kararı almıştı.

DHA: 'İncirlik'ten havalanan predator ilk atışını yaptı'

Doğan Haber Ajansı, İncirlik'ten ilk kez pazar günü bomba yüklü olarak kalkan ancak bomba bırakmadan dönen predatorun, bugün Suriye'de ilk atışını yaptığını bildirdi.

Çavuşolu: "Kapsamlı mücadeleye başlayacağız"

Çavuşolu: "Kapsamlı mücadeleye başlayacağız"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Malezya'da TRT'ye yaptığı açıklamada IŞİD'le mücadelede yeni dönemin ipuçlarını verdi. Çavuşoğlu, 'ABD ile yaptığımız mutabakatla birlikte İncirlik başta olmak üzere üslerimizi açtık.' dedi. 

'Sivillerin zarar görmemesi konusunda her zaman dikkatli olduk bundan sonra da olmaya devam edeceğiz' diyen Dışişleri Bakanı, 'İnsanlı ve insansız Amerikan uçakları yakında gelecek ve IŞİD'e karşı hep birlikte kapsamlı bir mücadeleye başlayacağız' ifadelerini kullandı. 

Suriye hava sahasında geçireceğimiz zaman artacak”

Pentagon sözcülerinden Jeff Davis, Salı günü yaptığı açıklamada İncirlik Üssü’nden insansız hava araçlarının bomba yüklü olarak havalandığını ve Suriye hava sahasına girdiğini söylemişti. Davis “Bu noktada henüz hava saldırısı düzenlenmiş değil. Ama uçaklar ilk kez bomba yüklü olarak uçmaya başladı” açıklamasını yapmıştı.

Washington Post’a konuşan Amerikan ordusundan başka bir yetkili ise operasyonel planlamanın tartışıldığını anlatırken, İncirlik’in Suriye’ye yakınlığı nedeniyle uçakların Suriye hava sahasında geçireceği zamanı artıracağını söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

“İncirlik karşılığında güvenli bölge”

“İncirlik karşılığında güvenli bölge”

Ankara İncirlik Üssü'nün koalisyon uçaklarına açılması ve Suriye'de güvenli bölge oluşturulması adımlarının eş zamanlı olarak atılmasını talep etti.

Üst düzey kaynaklar, Bakanlar Kurulu kararında imzaların tamamlanmasının ardından, ABD'nin de bilgisiyle, iki noktada güvenli bölge deklarasyonunun açıklanabileceğini işaret etti. Bu bölgelerin enlem ve boylamları da açıklanacak. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 'güvenli bölge olarak' deklare edilen bölgeye 'hemen girip önlem alması' şimdilik planda yok. 

Bu alanlara bir saldırı olduğu takdirde Türk Silahlı Kuvvetleri önce ateşle karşılık verecek. Saldırı sona ermezse, TSK güvenli bölgeye girip önlem alacak. Sonraki aşamada bu bölgelere Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılar yerleştirilecek.

ReutersCNN Türk ve Al Jazeera

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0