Görüş Bildir
Haberler
ABD Ön Seçimlerinde Sürpriz Sonuç: Iowa'da Trump Kaybetti, Clinton Kıl Payı Kazandı

ABD Ön Seçimlerinde Sürpriz Sonuç: Iowa'da Trump Kaybetti, Clinton Kıl Payı Kazandı

Onedio Medya
01.02.2016 - 17:39 Son Güncelleme: 02.02.2016 - 13:53

ABD'de 8 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimleri sathına giren Cumhuriyetçi ve Demokrat Parti'nin başkan adayları, ön seçimlerin ilk durağı Iowa eyaletinde karşı karşıya geldi.  Cumhuriyetçi Parti adayları seçiminde sürpriz bir sonuç ortaya çıktı. Şimdiye kadar yapılan anketlerde seçim yarışını önde götüren işadamı Donald Trump, seçimlerin kaderini belirlemesi beklenen Iowa seçimlerinde yenilgiye uğradı ve Teksas Senatörü Ted Cruz, Cumhuriyetçi adaylar arasındaki ilk seçimi yüzde 28 oyla kazandı.  Demokratlarda ise Hillary Clinton, rakibi Bernie Sanders'ı küçük bir farkla geçerek Demokratların ilk ön seçimini kazandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD’de 8 Kasım’daki başkanlık seçimi için aday adayları arasındaki ilk ön seçimden sonuçlar geldi. Iowa eyaletinde yapılan ön seçimde Cumhuriyetçilerin arasından Ted Cruz oyların yüzde 28’inin alarak ilk sıraya yerleşti.

Trump, Iowa’daki ön seçimlerde yenilgiye uğradı

Trump, Iowa’daki ön seçimlerde yenilgiye uğradı

Müslüman ve sığınmacı karşıtı seçim vaatleriyle tepki toplayan ve anketlerde yarışı ilk sırada götüren Donald Trump ise yüzde 24 ile ikinci sırada kaldı. 

Florida Senatörü Marco Rubio’nun da yüzde 23 ile Trump’ı neredeyse yakalamış olması şaşırttı.

Cruz: 'Cesur muhafazakarların zaferi'

Cruz: 'Cesur muhafazakarların zaferi'

Oyların yüzde 99’unun sayılmasıyla elde edilen bu sonuçlar üzerine destekçilerine seslenen Cruz, “Bu gece halkın zaferi. Bu gece Iowa ve bu büyük ulusun dört bir yanındaki cesur muhafazakarların zaferi” ifadelerini kullandı.

Kübalı bir ailenin oğlu olan Cruz, seçimi kazanırsa, ABD'nin ilk Hispanik başkanı olarak tarihe geçecek.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Florida Senatörü Marco Rubio 

Diğer taraftan Rubio, Cruz’u tebrik etti; Trump da tebrik mesajı verip ikincilik karşısında ‘onur duyduğunu’ söyledi. Trump bu ikinciliğin kendisinin Cumhuriyetçi aday seçilmesine engel olamayacağını da sözlerine ekledi.

Clinton yüzde 49.8 oy alarak ipi göğüsledi

Clinton yüzde 49.8 oy alarak ipi göğüsledi
Clinton yüzde 49.8 oy alarak ipi göğüsledi

Demokrat Parti'de ise eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile en yakın rakibi Vermont Senatörü Bernie Sanders arasındaki rekabette Clinton az farkla kazandı. 

Cumhuriyetçi kanatta Iowa ön seçimlerinin galibi akşam erken saatlerde belli olmasına rağmen, Demokrat Parti'nin başkan adayı olmak için yarışan eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile Vermont Senatörü Bernie Sanders arasındaki mücadele adeta nefes kesti.

Uzun süre iki rakibin oy oranları yüzde 50-yüzde 50 şeklinde berabere devam etti. Gecenin ilerleyen vakitlerinde ortaya çıkan tabloda ise her iki aday, sadece bindelik fark ile birbirinden ayrıldı. Son raporlanan sonuçlara göre Clinton'ın yüzde 49.9, Sanders'ın ise yüzde 49.6 oy aldığı belirtiliyordu. 

Iowa Demokrat Parti teşkilatından yapılan son açıklamaya göre Clinton yüzde 49.8 oy alarak ipi göğüsledi. Rakibi Sanders ise yüzde 49.6 oy alarak ilk ön seçimde beklentilerin üzerinde bir performans sergiledi. Bu sonuçlara göre Clinton'ın 26, Sanders'ın ise 21 delege çıkardığı belirtiliyor.

"ABD'deki en güçlü siyasi örgütü, yani Clinton ailesini alt ettim"

"ABD'deki en güçlü siyasi örgütü, yani Clinton ailesini alt ettim"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Kendini sosyalist olarak tanımlayan Sanders, ilk sonuçların açıklanmasının ardından yaptığı konuşmada '9 ay önce Iowa'ya param, ünüm ve bağlı olduğum bir siyasi parti olmadan geldim. Ama ABD'deki en güçlü siyasi örgütü, yani Clinton ailesini alt ettim' dedi.

Iowa'yı kazanamayanlar 44 yıldır başkan olamıyor

Iowa'yı kazanamayanlar 44 yıldır başkan olamıyor

Iowa'daki ön seçim, ABD seçim sistemine özgü olan 'parti toplantıları/caucusus' yöntemiyle gerçekleştirildi. Bu yöntemde parti üyeleri, kilise ve spor salonları gibi kamuya açık yerlerde bir araya gelerek belirli konuları tartıştı, daha sonra da tercih ettikleri adayın ismini yazarak veya adayın bulunduğu noktada toplanarak desteklerini gösterdi. 

Iowa’da ilk üçe giremeyen hiçbir aday 1972'den bu yana başkan seçilemedi. Dolayısıyla eyaletteki ön seçimlerde ilk üçe giremeyen adayların New Hampshire'daki ön seçimde de başarı gösteremezlerse yarışı terk etmesi bekleniyor veya partisinin adaylığını kazanmasına imkansız gözüyle bakılıyor.

owa'nın ardından 9 Şubat'ta ikinci ön seçim, New Hampshire eyaletinde yapılacak.

Ülkenin kuzeydoğusunda yer alan New Hampshire'de ön seçim, adayların sıraya girerek sandıkta oy kullanacakları geleneksel seçim usulüyle gerçekleştirilecek.

Sputnik ve Al Jazeera

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
96
25
11
7
4
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Trump'un kaybetmesine sevindim. Irkçı P.ç...

infoguner

'Örneğin, Demokrat aday adaylarından 74 yaşındaki Bernie Sanders, kendisini "sosyalist demokrat" olarak tanımlıyor ve vergileri artıracağını söylüyor'.... ha... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Obama dursaydı ya alışmıştık. Olmadı Hillary Clinton gelsin başa. Dünyayı bir kerede bir bayan yönetsin.