Görüş Bildir
Haberler
23 Maddede Modern Dünyanın Deli Masalcısı Tim Burton

etiket 23 Maddede Modern Dünyanın Deli Masalcısı Tim Burton

Durup dururken size Tim Burton desek aklınıza gelen ilk sözcük ne olurdu? Masalsı? İronik? Hayal gücü? Olağan dışı? Karakteristik? Bir tanesi değil, bunların hepsi geliyor, zorlamayalım daha fazla.

Biz tüm bunlar yerine kullanabileceğiniz bir sözcük öneriyoruz: Burtonesk (Kafkaesk gibi). Çektiği masalsı filmlerle kendine özgü bir tarz yaratan, oluşturduğu karakterlerle hayal gücüne hayran bırakan, “Burtonesk” gibi bir kavramın ortaya çıkmasına neden olacak kadar karakteristik bir sinema dili yaratan kişiyi sizlere detaylı bir şekilde tanıtmak istedik bugün.

Sizi bu detay hastası modern dünya masalcısı şahısla baş başa bırakalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. “İstiridye Çocuk” dünyaya merhaba diyor

1. “İstiridye Çocuk” dünyaya merhaba diyor

Timothy William Burton, 25 Ağustos 1958’de, Bill Burton ve Jean Erickson’ın ilk oğulları olarak Kaliforniya’da dünyaya geldi. Annesi hediyelik eşya dükkanı işletiyor, babası Burbank Park’ta çalışıyordu.

2. Asosyal, içine kapanık bir çocuk. Şaşırdık m? Hayır.

2. Asosyal, içine kapanık bir çocuk. Şaşırdık m? Hayır.

Tim Burton içine kapanık bir çocuktu. O kadar ki, ailesiyle yaşayamayacağını anlayıp babaannesinin yanına taşındığında yaşı 12 idi. Arkadaşlarıyla oynamak ya da kız peşinde koşmak yerine, karikatür çizip düşük bütçeli korku filmleri izlemeyi tercih ediyordu.

3. İlk çekim denemeleri

3. İlk çekim denemeleri

Küçüklüğünden itibaren film çekmeye başladı Tim Burton. Stop-motion tekniği ile ya da 8 mm’ye sessiz filmler çekiyordu. O dönem çektiği “The Island of Doctor Agor” ilk filmi olarak bilinir. Bu filmi çektiğinde henüz 13 yaşındaydı.

4. Bitmek bilmeyen Vincent Price etkisi

4. Bitmek bilmeyen Vincent Price etkisi

Haklı olarak soracaksınız, “Kim bu Vincent Price” diye. Price, düşük bütçeli korku filmlerindeki rolleriyle meşhur bir abimiz. Tim Burton, Vincent Price’tan o kadar etkileniyor ki, bu sinema figürü onun tüm kariyerini etkiliyor.

5. Walt Disney süreci başlıyor

5. Walt Disney süreci başlıyor

Üç yıl boyunca California Institute of the Arts’ta animasyon eğitimi aldı. Sonrasında animatör çırağı olarak Walt Disney Stüdyoları’nda çalışmaya başladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Disney sıradanlıktan yana

6. Disney sıradanlıktan yana

Disney zamanlarında “The Fox and the Hound” için çizimler yaptı. Oluşturduğu karakterler, Disney’in o son derece sevimli (!) ve sıradan karakterlerinden farklı olduğu için, stüdyo tarafından reddedildi. Disney’in bu sıradanlığı Tim Burton’ı mutsuz ediyordu. (Burada geçirdiği yılların iyi tarafı, Nightmare Before Christmas’ın karakterlerinin temelini burada atmış olmasıdır.)

7. İlk animasyonlarını oluşturuyor

8. İlk kısa film: Frankenweenie

9. Yepyeni bir dostluk başlıyor

9. Yepyeni bir dostluk başlıyor

Tim Burton 1985 yılında Pee-Wee’s Big Adventure adlı filmi çekti. 7 milyon dolara mal olan bu film, 40 milyon dolar hasılat yaptı. Dostluk kısmına gelelim. Burton, film müzikleri için Oingo Boingo grubunun vokalisti olan Danny Elfman’a teklif götürdü, o da teklifi kabul etti ve bu filmin müziklerine imza attı. O gün bu gündür Danny Elfman, Tim Burton’ın birçok filmine müzik yaptı.

10. İlk başyapıt: Beetlejuice

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Yepyeni bir süper kahraman filmi: Batman

12. Johnny Depp takıntısının başlangıcı: Edward Scissorhands

13. “Çekmem bir daha” dedi ama…

14. İlk uzun metraj stop – motion

15. Tarihin en kötü yönetmeni beyazperdede

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Başsız süvari: Sleepy Hollow

17. Ona ait olup olmadığı belli olmayan bir film

18. Artık onu herkes seviyor, ona ait bir kültür doğuyor

19. Kan revan içinde bir müzikal: Sweeney Todd

20. Alice in Wonderland’le sinemaya devam

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. Vampir avcısı Abraham Lincoln

22. Sinemayla yetinmedi

22. Sinemayla yetinmedi

Tim Burton sadece bir yönetmen ve yapımcı değildir, yazar ve şairdir de aynı zamanda.

23. Evlendi de ne oldu

23. Evlendi de ne oldu

1989’da Alman sanatçı Lena Gieseke ile evlenen Tim Burton, “Batman Returns”ün çekimleri sırasında boşandı. 1992’den 2001’e kadar Lisa Marie adlı mankenle nişanlı kalan Burton, 2001 yılında filmlerinin vazgeçilmez oyuncusu Helena Bonham Carter’la evlendi. İki çocuğu olan çiftin ilk çocukları Billy Raymond’un vaftiz babası Johnny Depp’tir. Tim Burton-Helena Bonham Carter çifti şu an Londra’da yaşıyor.

Bonus 1: Küçücük bir rol

Bonus 2: Klip yönetmenliği de yaptı

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bonus 3: Ziyaretçilere açık bir Tim Burton seçkisi

Bonus 3: Ziyaretçilere açık bir Tim Burton seçkisi

Tim Burton’ın yazdıkları, çizdikleri New York’ta Museum of Modern Arts’ta 22 Kasım 2009 ile 26 Nisan 2010 tarihleri arasında sergilendi. Ayrıca film sahnelerinden derlenmiş çalışmaları görmek isteyenleri şuraya alalım.

Bonus 4: Tim Burton sanatı

Bonus 4: Tim Burton sanatı

Tim Burton, filmlerinde yer alan karakterlerin çizimlerini bir kitapta topladı. Ama çok heveslenmeyin. Çünkü 1.000 adet basılan ve 300 dolara satışa sunulan kitap çoktan tükendi.

Bonus 5: Tim Burton South Park’ta

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
253
131
10
1
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Brey

İşte bahsettiğim bu tarz içerikler. Yok efendim İnterstellar saçmaymış yok kitap ne alakaymış falan filan gibi kültürden yoksun eleştiriler yok. Adam akıllı ... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Bu adamın tüm filmlerine hastayım dahi benim için ve müthiş yaratıcı <3