Görüş Bildir
Haberler
Erdoğan Açılışını Yapacak: 1915 Çanakkale Köprüsü ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Erdoğan Açılışını Yapacak: 1915 Çanakkale Köprüsü ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

'Çanakkale Boğazı'nın gerdanlığı' olarak nitelendirilen 1915 Çanakkale Köprüsü bugün açılıyor.

Çanakkale zaferinin 107. yıl dönümünde açılan köprüyle ilgili bilinmesi gerekenlere bakalım...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Köprü uzunluğu 4 bin 608 metre, kule yüksekliği 318 metre

Köprü uzunluğu 4 bin 608 metre, kule yüksekliği 318 metre

Euronews Türkçe'nin haberine göre özellikleri itibarıyla 'simgelerin köprüsü' olarak anılan,'dünyanın en uzun orta açıklıklı köprüsü' unvanına sahip 4 bin 608 metre uzunluğundaki 1915 Çanakkale Köprüsü ile iki kıta arasındaki yolculuk süresi 6 dakikaya düşecek.

  • Köprü Uzunluğu: 4 bin 608 metre

  • Orta Açıklık: 2 bin 23 metre

  • Kule Yüksekliği: 318 metre

  • Şerit Sayısı: 2 x 3

  • Toplam Proje Uzunluğu: 88 + 13 km

Dünyanın en yüksek kulelerine sahip asma köprüsü

Dünyanın en yüksek kulelerine sahip asma köprüsü

Köprünün 2 bin 23 metrelik orta açıklığı Cumhuriyet'in 100'üncü kuruluş yıl dönümünü, 318 metrelik çelik kuleleri de Çanakkale Deniz Zaferi'nin kazanıldığı 18 Mart 1915'i sembolize ediyor.

Kırmızı-beyaz renge sahip kulelerin Türk bayrağını temsil ettiği proje, 334 metreye ulaşan kule yüksekliğiyle dünyanın en yüksek kulelerine sahip asma köprüsü unvanına sahip.

Dünyanın etrafını 4 kez dönebilecek 162 bin kilometrelik tel kullanıldı

Dünyanın etrafını 4 kez dönebilecek 162 bin kilometrelik tel kullanıldı

Malkara-Çanakkale Otoyolu ve 1915 Çanakkale Köprüsü ile Marmara ve Ege bölgelerindeki limanlar, demir yolu ve hava ulaşım sistemlerinin kara yolu ulaşım projeleriyle entegrasyonu sağlanacak.

Çanakkale Boğazı’nın ilk, Marmara Bölgesi’nin de 5. asma köprüsü olarak hizmet verecek köprünün ana kablosunda dünyanın çevresini 4 kez dönebilecek 162 bin kilometrelik tel kullanıldı.

Köprü üzerindeki tüm alt sistemler, ilk defa projede kullanılan Zırhlı Fiber Optik Kablo Veri Ağı ile tüm alt sistemlere entegre edildi.

5 bin 100 personel çalıştı

5 bin 100 personel çalıştı

Kule kesonları alan olarak kıyaslandığında bir futbol sahası büyüklüğünü kapsarken köprüde kullanılan 227 bin metreküplük beton ile 100 metrekarelik 5 bin 900 adet dairenin yer aldığı 25 bin nüfuslu bir ilçe kurulabiliyor.

Asya ile Avrupa kıtalarını Çanakkale Boğazı'nda ilk kez birbirine bağlayan 1915 Çanakkale Köprüsü'nün yapımında, 5 bin 100 personel ve 740 iş makinesi çalıştı.

Bağlantı yollarının peyzajı için 516 bin fidan dikildi

Bağlantı yollarının peyzajı için 516 bin fidan dikildi

İstanbul'u Çanakkale'ye, sonrasında da Kuzey Ege'ye bağlayacak köprü ve otoyol bağlantısının peyzaj çalışmaları kapsamında 516 bin 863 fidan dikildi.

Çanakkale Savaşı kahramanlarından Seyit Onbaşı'nın sırtında taşıdığı top mermisini sembolize eden, 4 kulenin de tepesinde yer alacak, her biri 75 ton ağırlığında ve 20,5 metre yüksekliğindeki 4 top mermisi figürünün montajı ise sürüyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 1915 Çanakkale Köprüsü'nün güvenliğinin yapay zeka desteğiyle sağlanacağını belirterek, 'Uyarı mesajlarının gösterimi yapay zeka destekli trafik yönetim sistemiyle otomatik gerçekleştirilecek.' dedi.

Yap işlet devret modeli ile yapılan köprünün yüksek geçiş ücreti ise çok konuşuldu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
36
25
7
7
4
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
rcpbyrm

bize giren bir kazık daha olduğunu biliyorum. ama bu köprü ile ilgili binailinin 'çanakkale geçilmez dediler. ama şimdi çanakkale dünyanın en güzel köprüsü i... Devamını Gör

HASEKOME

yatırım detaylarına takılmadan, bağımsız gözle bakarsanız çok güzel ve başarılı bir köprü olmuş ülkemize hayırlı olsun.

Aslaytoran

Görsel olarak çok heybetli gercekten, yeni gördüm daha, buyuleyici.. Diğer konulara girmiyorum dediginiz gibi✌️

Malum Şahıs

yağ 200 tl ye dayanmış ekmek 5 tl ye insanlar et almaya korkar oldu temel tüketim malzemelerine durmadan zam geliyor tv cep telefonu eski araba fiyatlarına y... Devamını Gör