Görüş Bildir
Haberler
1 Mayıs İşçi Bayramında İzlemeniz Gereken Emek ve Mücadele Kokan Filmler

1 Mayıs İşçi Bayramında İzlemeniz Gereken Emek ve Mücadele Kokan Filmler

Geçmişten günümüze işçilerin ezilişi, mücadelesi, sömürülüşü ve kapitalizme karşı boyun eğmeyişi hala devam ediyor. Yılda bir kez kutlanan 1 Mayıs'ta bile milyonlarca işçi iş başı yapıyor. İşçilerin mücadele ve yaşamlarını daha yakından tanımak için izlemeniz gereken filmleri derledik!

1 Mayıs Kutlu Olsun!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. 9 to 5 (1980)

1. 9 to 5 (1980)

Özet: Üç kadın çalışan, cinsiyetçi ve egoist patronlarının kötü davranışlarından artık bıkmışlardır. Uzun süre düşünen kadınlar, bu durumu onun lehine çevirmeye karar verirler ve işe koyulurlar.

Oyuncular: Jane Fonda, Dolly Parton, Lily Tomlin

Yönetmen: Colin Higgins

2. Maden (1978)

2. Maden (1978)

Özet: Türkiye'deki maden işçilerini ve kötü yaşam koşullarını konu alan Maden, madencilerin daha iyi çalışma koşulları için mücadele etmesini anlatıyor. Türkiye'de yapılan ilk işçi ve direniş filmlerinden olan Maden, yayınlandığı dönem epey ses getirdi.

Oyuncular: Tarık Akan, Cüneyt Arkın

Yönetmen: Yavuz Özkan

3. The Grapes of Wrath (1940)

3. The Grapes of Wrath (1940)

Özet: Yaşadıkları yerdeki yoksulluk ve umutsuzluk yüzünden çiftliklerinden sürülen bir Oklahoma ailesi, Büyük Buhran'daki evsizlerin talihsizliklerini yaşayan batıya doğru Kaliforniya'ya göçe katılıyor. Yaşadıkları yerden hiç bilmedikleri bir yere göç eden aile, hayatlarına yepyeni bir kapı aralayacaktır.

Oyuncular: Henry Fonda, Jane Darwell

Yönetmen: John Ford

4. Karanlıkta Uyananlar (1964)

4. Karanlıkta Uyananlar (1964)

Özet: Türkiye'de yaşayan bir grup boya işçisi, imalatçıdan maaşlarını alamaz ve greve giderler. Kendilerine yapılan haksızlığa boyun eğlemeyen işçilerin yaptığı grev, elbette patronları ve nüfuzlu insanlar tarafından hoş karşılanmayacaktır.

Oyuncular: Fikret Hakan, Beklan Algan

Yönetmen: Ertem Göreç

5. Germinal (1993)

5. Germinal (1993)

Özet: 19. yüzyılın ortalarında Kuzey Fransa'da geçen filmde bir kömür madenciliği kasabasının işçileri, madenin sahibi tarafından sömürülür. Bunun üzerine işçiler bir gün greve gitmeye karar verirler ve yetkililer onları bastırır. Germinal, Emile Zola'nın en ünlü eserlerinden biri...

Oyuncular: Miou- Miou, Gerard Depardieu

Yönetmen: Claude Berri

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Bereketli Topraklar Üzerinde (1980)

6. Bereketli Topraklar Üzerinde (1980)

Özet: Çukurova'daki pamuk tarlalarında çalışan üç çiftlik işçisinin hikayesini anlatan Bereketli Topraklar Üzerinde, bu işçilerin yaşamlarını ve uğradıkları zorbalıkları anlatıyor. Film, Orhan Kemal'in aynı adlı romanından uyarlama...

Oyuncular: Tuncel Kurtiz, Erkan Yücel

Yönetmen: Erden Kıral

7. Los Lunes al Sol (2002)

7. Los Lunes al Sol (2002)

Özet: Her günü sanki Pazar günüymüş gibi yaşayanların ve Pazartesi günlerini güneşte geçirenlerin hikayesini anlatan film, bir tersanede çalışan ama şimdi işsiz olan insanların hikayesine ufak bir bakış sunuyor.

Oyuncular: Javier Bardem, Luis Tosar

Yönetmen: Fernando Leon de Aranoa

8. It’s a Free World (2007)

8. It’s a Free World (2007)

Özet: İşten kovulduktan sonra, Angie göçmenler için iş bulmak için ev arkadaşıyla birlikte çalışmaya başlar. İşinden kovulunca başka insanlara yardım etmeye çalışan genç kadın, elbette bu isteğinde pek çok mücadele verecektir.

Oyuncular: Kierston Wareing, Juliet Ellis

Yönetmen: Ken Loach

9. Kuhle Wampe – Wem Gehört Die Welt? (1932)

9. Kuhle Wampe – Wem Gehört Die Welt? (1932)

Özet: Büyük Buhran sırasında, bir aile dairelerinden tahliye edilir ve başka seçeneği olmadan Kuhle Wampe adlı bir çadır kampına taşınırlar. Büyük Buhran'ın insanları ne denli etkilediğini gösteren film, yüksek kademeden bir ailenin bile düşebileceğini gösteriyor.

Oyuncular: Hertha Thiele, Ernst Busch

Yönetmen: Slatan Dudow

10. Norma Rae (1979)

10. Norma Rae (1979)

Özet: Genç bir bekar anne ve tekstil işçisi, ilgili sorunlara ve tehlikelere rağmen fabrikasını sendikalaştırmaya yardım etmeyi kabul eder. Bu yola baş koyan genç kadın, elbette sayısız mücadeleye girişir. Bakalım başarılı olabilecek midir?

Oyuncular: Sally Field, Beau Bridges

Yönetmen: Martin Ritt

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. North Country (2005)

11. North Country (2005)

Özet: Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ilk büyük cinsel taciz davasının kurgusal bir anlatımı olan North Country, bir madenci olarak çalışırken bir dizi tacize maruz kalan bir kadının 1984'te dönüm noktası niteliğindeki davayı açtığı ve kazandığı anları anlatıyor.

Oyuncular: Charlize Theron, Jeremy Renner

Yönetmen: Niki Caro

12. Newsies (1992)

12. Newsies (1992)

Özet: 1899'da New York City'deki gazeteci çocuk grevine dayanan bir müzikal olan Newsies filminde genç gazete satıcıları patronları tarafından mantıksız bir şekilde sömürüldüğünde, değişimi hayata geçirmek için yola koyulurlar ve büyük iş dünyasının acımasızlığıyla karşı karşıya kalırlar.

Oyuncular: Christian Bale, Bill Pullman

Yönetmen: Kenny Ortega

13. Modern Times (1936)

13. Modern Times (1936)

Özet: Film, Chaplin'in görüşüne göre, modern sanayileşmenin verimlilikleri tarafından yaratılan, Büyük Buhran sırasında birçok insanın karşılaştığı umutsuz istihdam ve finansal koşullar üzerine bir yorumdur.

Oyuncular: Charles Chaplin, Paulette Goddard

Yönetmen: Charles Chaplin

14. Gung Ho (1986)

14. Gung Ho (1986)

Özet: Bir Japon otomobil şirketi bir Amerikan fabrikası satın aldığında, Amerikan tarafı, yabancı yönetim ile yerli emekçiler arasındaki çalışma tutumların çatışmasına aracılık etmelidir. Film, özellikle Michael Keaton'un muazzam oyunculuğu ile öne çıkıyor.

Oyuncular: Michael Keaton, Gedde Watanabe

Yönetmen: Ron Howard

15. Horrible Bosses (2011)

15. Horrible Bosses (2011)

Özet: Üç arkadaş, sürekli mobbinge uğradıkları ve mutluluklarının önünde durduklarını anlayınca korkunç patronlarını öldürmek için komplo kurarlar. Fakat bu plan istedikleri gibi pek de kolay olmayacaktır.

Oyuncular: Jason Bateman, Charlie Day, Jennifer Aniston

Yönetmen: Seth Gordon

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Swimming with Sharks (1994)

16. Swimming with Sharks (1994)

Özet: Genç, saf bir Hollywood stüdyo asistanı, kendisine aşırı kötü davranan yapımcı patronunun durumundan bıkar ve durumu değiştirmeye karar verir. Bakalım patronu sonunda yola gelecek midir?

Oyuncular: Kevin Spacey, Frank Whaley

Yönetmen: George Huang

17. Silkwood (1983)

17. Silkwood (1983)

Özet: Bir plütonyum işleme tesisindeki bir işçi, fabrikada işçi güvenliği ihlallerini ifşa etmesini önlemek için bilinçli olarak kontamine olur. Bunun üzerine psikolojik olarak işkence gören işçi, kodaman yöneticiler tarafından suikaste uğrar. Silkwood, gerçek bir hikayeden alıntıdır.

Oyuncular: Meryl Streep, Cher, Kurt Russell

Yönetmen: Mike Nichols

18. Up in the Air (2009)

18. Up in the Air (2009)

Özet: Ryan Bingham, işi için bavulla yaşamaktan, ülke çapında seyahat etmekten hoşlanır, ancak yaşam tarzının potansiyel bir aşk ve yeni bir iş modeli tarafından tehdit edildiğini fark eder.

Oyuncular: George Clooney, Vera Farmiga

Yönetmen: Jason Reitman

19. Sunshine Cleaning (2008

19. Sunshine Cleaning (2008

Özet: Bir anne, küçük oğlunu özel okula göndermek ve okul ücretini arttırmak için güvenilmez kız kardeşiyle alışılmadık bir işe başlar. Bu iş ise biyolojik temizlik malzemeleriyle suç mahalli temizleme hizmeti!

Oyuncular: Amy Adams, Emily Blunt

Yönetmen: Christine Jeffs

20. Demiryol (1979)

20. Demiryol (1979)

Özet: Grevci demiryolu işçilerinin mücadelesini anlatan Demiryol, zorlu çalışma koşullarına ve ülkedeki ekonomik krizin etkilerine karşı bir işçi olan Hasan’ın liderliğindeki grevi ekrana taşıyor.

Oyuncular: Tarık Akan, Fikret Hakan

Yönetmen: Yavuz Özkan

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
11
4
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın