Görüş Bildir
Haberler
🔍 13 Adımda Geçmişten Bugüne Ekranlarda Sherlock Holmes!

etiket 🔍 13 Adımda Geçmişten Bugüne Ekranlarda Sherlock Holmes!

Dale Cooper
26.10.2016 - 13:17

Sir Arthur Conan Doyle imzalı ünlü dedektif Sherlock Holmes'ün maceraları, şüphesiz, gelmiş geçmiş en sevilen ve popülaritesine asla yitirmeyen eserlerden. Bununla beraber Sherlock Holmes sinema ve televizyona en çok uyarlanan eserlerden biri oldu. Ve hâlâ daha olmaya devam ediyor. Geçmişten bugüne birbirinden farklı oyuncuların canlandırdığı Sherlock Holmes ve Doktor Watson, birbirinden farklı yönetmenlerce de kameraya alındı. Geçmişten bugüne beyazperde ve televizyona yansıyan Sherlock Holmes uyarlamalarına şöyle bir göz atalım! 🔍

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Buster Keaton'ın yönettiği ve başrolünü üstlendiği 1924 yapımlı, acemi bir dedektifin hikâyesini anlatan sessiz bir komedi filmi olan Sherlock Jr.

Her şeyiyle mükemmel bir film denebilir Sherlock Jr. için ve başından sonuna kadar büyük sürprizlerle doludur. Film, Amerikan Film Enstitüsü' nün yaptığı 100 yılın 100 filmi listesinde en komik filmler listesinde 62. sırada yer almıştır. Yalnız Buster Keaton'ın varlığından söz etmek bile filmi izlemek için yeterli bir sebep! 💜

2. Sherlock Holmes'e Basil Rathbone'un hayat verdiği, Sidney Lanfield'ın yönettiği, 1939 yapımlı Baskervillelerin Köpeği (The Hound of the Baskervilles).

Baskervillerin Köpeği, Viktoryan Londra'sında geçmesiyle, bugün belki Cumberbatch'in Sherlock'ından aşina olsak da, o dönem için ezberleri bozan bir set kurmuştu. Basil Rathborne'un canlandırdığı Sherlock Holmes bilhassa dedektifvari dış görünüşüyle okuyucuların aklındakinin ekrana yansıması olmuştu adeta. Bu Sherlock Holmes uyarlaması o dönem gönülleri fethetmişti, hâlâ da etmeye devam ediyor.

3. "Basit düşün Watsoncığım, basit düşün" cümlesini Sherlock Holmes'ün, yani Clive Brook'un, ağzından ilk kez duyulan ve çok sevilen film!

1939 yapımlı, William K. Howard'ın yönettiği, Sherlock Holmes filminin final sahnesinde duyulur bu cümle. Sherlock Holmes'ü canlandıran Clive Brook bir olayın sonunda Doktor Watson'a (Reginald Owen) döner ve artık çok meşhur bir almış o kalıbı söyler: 'Basit düşün Watsoncığım, basit düşün.

Aslen kitap serisinde bu cümle geçmez. Sık sık ve ayrı olarak, 'basit düşün'e ve 'Watsoncığım' hitabına yer verilir. Ancak filmin bu son sahnesinden itibarın bu cümle artık yaygın bir kalıp halini alır.

4. Holmes'ü Douglas Wilmer'ın canlandırdığı, Sir Arthur Conan Doyle'un Sherlock Holmes'ü adlı, 1965 yapımlı TV dizisi.

4. Holmes'ü Douglas Wilmer'ın canlandırdığı, Sir Arthur Conan Doyle'un Sherlock Holmes'ü adlı, 1965 yapımlı TV dizisi.

BBC'nin evsahipliği yaptığı kaliteli Sherlock Holmes uyarlamalarından biriydi Sir Arthur Conan Doyle'un Sherlock Holmes'ü. Douglas Wilmer bu dizideki Sherlock Holmes rolüyle akıllardan kolayca silinemeyecek ve adıyla beraber bu rolün akla geleceği bir iz bıraktı. Ancak dizinin 2. sezonunda Sherlock Holmes rolünü en az Wilmer kadar sevilecek ve takdir görecek Peter Cushing aldı.

5. Sir Arthur Conan Doyle'un Sherlock Holmes'ü dizisinin ikinci sezonunda Sherlock'u devralan, 70'lerin korku filmlerinin vazgeçilmezi, Peter Cushing.

Sherlock Holmes karakteriyle özdeşleşmiş olan kibir ve ani hareket dürtüsünü ekrana en iyi yansıtan isimlerden biri, sert yüz hatları da buna oldukça elverişli olan, Peter Cushing'di. Onun Sherlock Holmes'ü dizinin ilk sezonundaki Douglas Wilmer kadar büyük bir beğeni topladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Yönetmenliğini Billy Wilder'ın üstlendiği, önceki yapımlardan ayrı bir özgünlük taşıyan komedi filmi Sherlock Holmes'ün Özel Hayatı. Ve Holmes rolündeyse Robert Stephens!

Bu filmde Sherlock Holmes karşımıza oldukça farklı bir yorumla çıkar. Genellikle Sherlock Holmes uyarlamalarında karakterler bir nebze olayların gerisinde kalır. Öncelikle seyirciyi olaylarla çarpmaya çalışırlar. Bu filmdeyse karakter daha önplanda. Tüm yalnızlığı, zaman zaman Watson'la bile arasında oluşan mesafesi, karşı cinse karşı duyduğu önyargı ve tüm bağımlılıklarıyla izleyeni ziyadesiyle güldürecek bir Sherlock Holmes!

7. Sherlock Holmes'ü Ian Richardson'ın canlandırdığı 1983 yapımlı, Desmond Davis'in yönetmenliğindeki film Dörtlerin İmzası!

7. Sherlock Holmes'ü Ian Richardson'ın canlandırdığı 1983 yapımlı, Desmond Davis'in yönetmenliğindeki film Dörtlerin İmzası!

Ian Richardson 80'lerde iki Sherlock Holmes filminde yer aldı. Bunlardan biri Baskervillelerin Köpeği, diğeri ise Dörtlerin İmzası'ydı. Başarılı oyuncu diğer rolleri gibi Sherlock Holmes rolüyle de büyük beğeni topladı.

8. Sherlock Holmes'ü Jeremy Brett'in canlandırdığı, ki bir ikon haline gelmiştir bu Sherlock canlandırması, 1984'ten 1994'e kadar sürmüş olan Sherlock Holmes'ün Maceraları.

Sherlock Holmes'le en çok özdeşleşmiş oyunculardan biri oldu Jeremy Brett bu 7 sezonluk dizideki rolüyle. Dizideki rolüyle ve Sherlock Holmes'le ilgili yapan bir röportajdaki bir soruya şu yanıtları vermiş Brett: 'Henüz ona ulaşamadım, hep benim bir adım önümde. Bu olağanüstü. Sanırım onu canlandırdıkça, onu canlandırmanın aslında imkansız olduğunu anlıyorum.'

Bugünün Sherlock Holmesleri: Benedict Cumberbatch, Robert Downey Jr. ve Jonny Lee Miller

Bugünün Sherlock Holmesleri: Benedict Cumberbatch, Robert Downey Jr. ve Jonny Lee Miller

Üçü de birbirinden oldukça farklı, son zamanların en çok sevilen üç Sherlock Holmes'ü!

9. Sherlock Holmes'e Benedict Cumberbatch'in can verdiği, BBC yapımlı televizyon dizisi Sherlock.

Hiçbir kuşku yok ki, bugünün en sevilen Sherlock Holmes'ü Benedict Cumberbatch! Gerek Cumberbatch'in oyunculuğu gerekse dizinin kalitesi, onu, izleyenler için eşsiz kıldı. Bugünün diğer Sherlocklarıyla karşılaştırılacak olursa BBC'nin Sherlock'unun biraz cinsiyetçi ve daha duygusuz bir yapıda olduğu kesin.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Guy Ritchie imzalı, Sherlock Holmes'ü Robert Downey Jr.'ın Doktor Watson'ıysa Jude Law canlandırdığı üçüncü filmi yolda olan Sherlock Holmes serisi.

Robert Downey'nin kariyerini Iron Man kadar etkilemiş başka bir rol varsa kuşkusuz Sherlock Holmes rolüdür. Downey'nin Sherlock Holmes'ü diğer Sherlocklara göre daha komik ve zıpır bir yapıda. Jude Law'ın da eşsiz bir yorumla Doktor Watson'ı canlandırdığı bu eğlenceli seri izlemeye değer.

11. Diğerlerinden oldukça farklı bir yapım: Jonny Lee Miller'ın Sherlock'u Lucy Liu'nun ise Doktor Watson'ı canlandırdığı televizyon dizisi Elementary!

Elementary'yi kendinden önceki ve eşzamanlı yapımlardan ayıran en büyük özellik toplumsal cinsiyet konusunda bir hayli iddialı ve Doktor Watson'ın ilk kez bir kadın oluşu: Lucy Liu! 2012'de başlayan ve şu günlerde 5. sezonu yayınlanan dizide, başta beklendiği üzere, Sherlock'la Watson arasında duygusal veya romantik hiçbir ilişki gelişmiyor. Aksine çok kuvvetli bir dostluğa sahipler. Jonny Lee Miller ve Lucy Liu ikilisinin canlandırmasıyla oldukça eğlenceli bir hale gelen dizi yine diğer Sherlockların aksine Londrada değil de New York'ta geçiyor. Benedictli Sherlock'u beklemekten yorulanlar için zaman zaman izlenebilecek kâh duygusal kâh eğlenceli bir dizi.

12. Bugünün Doktor Watsonları: Martin Freeman, Lucy Liu ve Jude Law

12. Bugünün Doktor Watsonları: Martin Freeman, Lucy Liu ve Jude Law

Martin Freeman BBC'nin Sherlock'unda kendine özgü Sherlock'la başa çıkma teknikleriyle, aksak bacağıyla ve artık evliliğindeki halleriyle büyüleyici bir John Watson karakteriyle karşımıza çıkıyor. Benedict Cumberbatch'e eşlik edebilecek en iyi Watson kendisi. 

Tüm zamanların ilk kadın Watson'ını, Joan Watson'ı oynayan Lucy Liu ise diğer Watsonlardan biraz daha farklı. Kendisi için tatlı sert desek yeridir. O da en az diğer Watsonlar kadar büyüleyici.

Jude Law'ın canlandırdığı Watson karakteri ise gelmiş geçmiş en yakışıklı ve belki de duygusal Watson karakterlerinden. Robert Downey'nin canlandırdığı Sherlock karşısındaki sakin hallerinin sevenleri tarafından çokça özlendiği kesin!

13. Ünlü dedektif Sherlock Holmes'ün hikâyeleri yalnızca yukarıdakilerle sınırlı değil. Sherlock Holmes hiçbir zaman eskimeyecek eşsiz bir karakter. Minnettarız Arthur Conan Doyle! 💜

Birbirinden özgün daha fazla Sherlock Holmes uyarlamaları görmek dileğiyle...

Onedio IQ'yu Facebook'tan takip etmeyi unutmayın!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
298
217
34
11
10
9
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Hilal

Benedict Sherlock olmak için yaratılmış resmen

Celia

Adamda ayrı bir şey var oynadığı her rolün hakkını veriyor.

Damla Karadede

Benedict Cumberbatch en iyisi yav

Oğuz Durmaz

Benedict Cumberbatch gelmiş geçmiş en iyi sherlock bence.