Görüş Bildir
Haberler
Yunan Sahil Güvenlik Ekipleri Sığınmacı Botunu Batırmaya Çalışmış...

Yunan Sahil Güvenlik Ekipleri Sığınmacı Botunu Batırmaya Çalışmış...

ATKN
20.11.2015 - 11:52 Son Güncelleme: 20.11.2015 - 16:41

Yunanistan Sahil Güvenlik ekipleri, Aydın Didim Tekağaç Burnu güneybatısında 12 Kasım 2015 tarihinde mültecilerin bulunduğu botu batırmaya çalıştı. Lastik botu patlatan Yunan Sahil Güvenlik ekipleri bölgeden hızla uzaklaşırken yaklaşık 58 mülteci Türk Sahil Güvenlik ekipleri tarafından son anda kurtarıldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Doğan Haber Ajansı'nın (DHA) haberine göre 12 Kasım 2015 tarihinde saat 04.19'da Yunanistan Birleşik Arama Kurtarma Merkezi (JRCC/PİRE) tarafından Didim Tekağaç Burnu güneybatısında lastik şişme bot içerisinde yardım talebinde bulunan mültecilerin olduğu ihbarı üzerine bölgeye Sahil Güvenlik Botu sevk edildi. Saat 06.00 sularında görevli Sahil Güvenlik Botu tarafından bölgede hareket halinde mültecilerin içinde bulunduğu lastik botu tespit etti ve önleme manevralarıyla botu durdurmaya çalışırken olay yerine Yunanistan Sahil Güvenlik Komutanlığına ait LS-060 borda numaralı Yunanistan Sahil Güvenlik unsuru intikal etti.

Daha sonra mültecileri taşıyan lastik bot doğrudan Yunan Sahil Güvenlik Botunun üzerine aborda olacak şekilde manevra yaptı ancak Yunan Sahil Güvenlik personeli tarafından açavela gönderi ile (ucunda delici metal olan) lastik botta bulunan mülteciler ve ve lastik bot hedef alınarak engellendi. Mültecilerin ikinci teşebbüsünde bu kez Yunan Sahil Güvenlik Botu üzerindeki personel daha sert davrandı. Lastik bot arka tarafından patlatılmaya çalışıldı ve olay sırasında açavela gönderi ile mülteciler darp edildi. Açavela gönderi ile mültecilerin içinde bulunduğu lastik botu patlatan Yunan Sahil Güvenlik unsuru olay yerinden süratle uzaklaştı.

Türk Sahil Güvenlik ekipleri tarafından kurtarıldılar

Mültecilerin bulunduğu lastik botun su alması ve mültecilerin denize düşmeye başlaması üzerine Türk Sahil Güvenlik botu tarafından Suriye uyruklu 58 mülteci sağ olarak kurtarıldı ve Didim Limanına intikal ettirildi.

Çipras-Davutoğlu görüşmesinde Ege'deki insanlık dramı öne çıktı

Çipras-Davutoğlu görüşmesinde Ege'deki insanlık dramı öne çıktı

Hürriyet'ten Uğur Ercan'ın haberine göre, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın önceki günkü Ankara ziyaretinde mülteciler nedeniyle Ege’de yaşanan insanlık dramı önemli bir yer tuttu. 

Çipras ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, iki ülke sahil güvenlik komutanlıklarının, Ege’de kaçak mülteci göçünü önlemek için ortak çalışma başlatmasını uygun buldu. Bu nedenle Çipras’la birlikte Ankara’ya gelen Yunanistan Sahil Güvenlik Komutanı Athanasios Athanasopulos, Türk Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem’i ziyaret etti.

Yunan Sahil Güvenlik Komutanı, Türk Sahil Güvenlik Komutanı'nı ziyaret etti

Yunan Sahil Güvenlik Komutanı, Türk Sahil Güvenlik Komutanı'nı ziyaret etti
Yunan Sahil Güvenlik Komutanı, Türk Sahil Güvenlik Komutanı'nı ziyaret etti

Türk Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem - Yunanistan Sahil Güvenlik Komutanı Athanasios Athanasopulos

İçeriğin Devamı Aşağıda

İki komutan Ege Denizi’nde kaçak mülteci göçünü önlemek, botları batan mültecileri kurtarmak ve Ege’de iki ülkenin karasuları politikasına uygun ortak çalışmanın yollarını bulmak için birlikte neler yapılabileceği üzerine fikir alışverişinde bulundu. 

Görüşme sırasında Tümamiral Üstem, Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın botları batan mültecileri kurtarma operasyonlarında yaşadığı sıkıntıları anlatırken, konuyu bir süre önce içinde çok sayıda kaçağın olduğu bir lastik botun Yunanistan Sahil Güvenlik’i tarafından batırılışına getirdi.

'Ekibinize bu tür davranışlardan kaçınmaları emrini verirseniz memnun kalırız'

'Ekibinize bu tür davranışlardan kaçınmaları emrini verirseniz memnun kalırız'

Türk komutan, Yunan mevkidaşına Türk Sahil Güvenlik botu tarafından çekilmiş, içinde kaçakların bulunduğu lastik botun, Yunanistan’a ait sahil güvenlik botu tarafından şişlenerek batırılışını gösteren bir video izletti. 

Ege’de Türk Sahil Güvenlik’in kurtardığı çok sayıda kaçağın, “Bizi Yunanistan’a ait askeri gemiler batırdı” açıklamalarını hatırlatan Tümamiral Üstem, Yunanlı komutana, “Ekibinize bu tür davranışlardan kaçınmaları emrini verirseniz çok memnun kalırız” ricasında bulundu. Gördükleri karşısında şoke olan Athanasios Athanasopulos, gerekenin yapılacağı mesajını verdi.

Türk tarafı, konuk komutana Yunan Sahil Güvenlik’inin, Yunanistan adaları etrafında botları batan kaçakları kurtarmaya giden Türk Sahil Güvenlik’ine ait botların “Karasularımızı ihlal ediyorsunuz” gerekçesiyle engellendiğini ve bu yüzden çok sayıda insanın boğularak öldüğünü de hatırlatarak, bu konuda esnek davranılması gerektiğini vurguladı.

DHA ve Hürriyet

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
40
19
9
6
4
2
0