Görüş Bildir
Haberler
Yerli Kliplerde Görmekten Usandığımız Olmazsa Olmaz 13 Büyük Klişe

etiket Yerli Kliplerde Görmekten Usandığımız Olmazsa Olmaz 13 Büyük Klişe

Türk klip tarihimizi incelemelere doyamıyoruz. Bu sefer de kliplerde sık sık görmüş olduğumuz, görmediğimiz zaman gözlerimizin aradığı klişeler var. Bir dönem hemen hemen bütün klip senaryolarının birbirine benzemesini sağlayan bu klişeleri sizler için derleyip topladık!

1. 1,5 litrelik pet şişeden su içip yarısını üste ve başa dökmece

Havanın gölgede en az 38 derecede seyrettiğini bu hararet giderici eylemden anlayabiliyoruz. Burada biraz da sanatçımızın istediği zaman ne kadar serseri ve kural tanımaz olduğunu anlamak mümkün. İnsan ünlü de olsa, suyu şişeden içmeye bayılıyor işte...

2. Şarkının ortasında aniden utanma gelmesi ve yüzün yarısını el ile kapatmaca

Bu pozisyonu sabit bir şekilde yakalarsanız albüm kapağında da kullanmak mümkün. Sanatçımız 'zaman zaman hınzır bir bireyim :)' ya da 'ayyy ağzımdan kaçtı :)' gibi bir ifade ile yapıyor bu hareketi.

3. Şarkıyı söylerken aniden susmaca, beklenmeyen bir anda kalınan yerden devam etmece

Bu da ne kadar üzüldüğünü ya da sinirlendiğini belli etmek için yapılan bir hareket. Mesela bu örneğimizde Sibel Can'ın ağlamaktan içi çıkıyor, ciğerleri yerlerde halı oluyor. Sonra bir anda toparlanıp 'Ağlamiyciiiim' diyor ve şarkıya devam ediyor.

4. Bomboş bir odada, tekli koltukla birlikte muazzam acı çekmece

Burada da sanatçımızın ne kadar yalnız olduğunu, koltukların dili olsa kim bilir neler anlatacağını düşünüyoruz. Belli ki sevgili evden gitmiş, gittiği gibi de gardrop, ütü masası, çamaşırlık ne varsa götürmüş.

5. Sahilde köpekle oynarken deli kovalıyormuş gibi koşmaca

Yıllardır kullanılan bu klişenin ekmeği, senaryo sıkıntısı çeken birçok sanatçı tarafından güzel yenildi. Köpekcağız sahilde kendisiyle oynanıyor diye seviniyor ama ne klipten bir haberi var, ne de prodüksiyon kendisine bir oyunculuk ödemesi yapıyor.

6. Ortam kalabalık görünsün diye yabancı oyuncu hakkını kullanmaca

Bilhassa erkek şarkıcıların klibinde, normal hayatta belki de hiç karşılaşamayacağı güzel kızları oynattığına hepimiz şahit olmuşuzdur. Bu dansçıların arasında bir tane yabancı olması, klibin arabeskten çıkıp hip hop türüne bürünmesini sağlıyor.

7. Biz normalde de böyleyiz dercesine arkadaşlarla eğlenmece

Aslında pek şüphemiz yok. Eminiz ki Sıla ve arkadaş grubu, evde otururken de hep böyle eğleniyordur. Klip esnasında 'Haberimiz yokmuş gibi çek panpa' durumunu kullanmışlar.

8. Albüm kayıt ederken haberi yokmuş gibi klip çekmece

Sanatçımız zaten orada bir performans gerçekleştiriyor. Hazır şarkısını söylerken bir yandan da kamera geliyor, yönetmen geliyor ve klip çekimi başlıyor. Bir taşla iki kuş!

9. Bateri zilinin üstüne su dökmece

Özellikle rock gruplarının klibinde görmeye alışkın olduğumuz haşin bir davranış. Üstelik sadece bizde değil, dünyada da bir sürü örneği var.

10. Hiçbir şeyden haberi olmayan minnoş bir çocuğu, senaryo yokluğundan klibe dahil etmece

Çünkü sevimli bir çocuğu gördüğümüz zaman o klibi seyretmeme şansımız yok. Bunu bilen uyanık yönetmenler 'Fazla maliyetli olmasın ama seyirci de klibi seyretsin' dediği için böyle şeyler oluyor.

11. Arkadaşlarla hamamda delirmece

Bir dönem kadın pop şarkıcılar, soluğu Cağaloğlu Hamamı'nda alıyorlar, üstüne bir de kese köpük yaptırıyorlardı. Güzel ve hijyenik günlerdi...

12. Aşırı hoşlanılan kişiyi röntgenlemece

Hangi kafayla yapıldı, ilk kimin aklına geldi belli değil. Şu yapılanın resmen hukukta yeri var ama tabii biz orada anlatılmak isteneni anlıyoruz. Yine de çok ayıp!

13. Arabayı çorak araziye çekip kankalarla dans etmece

Bir değil en az 21 tane vardır bu klipten. Açıkçası insanın içinden araba kullanırken böyle şeyler yapmak geliyor ama böyle şeyler sadece kliplerde oluyor arkadaşlar.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
439
138
37
18
9
8
6
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
YB Yavuz

Terk edilmiş fabrikada klip çekmek

Pasif Kullanıcı

o baterinin üzerine su dökme değil de bence ağzından su püskürtüyo orda

Berke Aydoğan

Tersaneyi de unutmayalım.