Görüş Bildir
Haberler
Yargıya Taşınmıştı: Periscope'a Erişim Engelleme Kararı

Yargıya Taşınmıştı: Periscope'a Erişim Engelleme Kararı

Emre Ordu
12.06.2018 - 20:25 Son Güncelleme: 13.06.2018 - 11:37

Türkiye'de faaliyet gösteren Periscope İletişim adlı şirketin, uluslararası canlı video uygulaması Periscope TV aleyhine 'marka hakkına tecavüzün tespiti ve durdurulması' için açtığı davada mahkeme kararını verdi. 'Periscope' teriminin Türkiye'deki reklam ve tanıtım faaliyetlerinde kullanılmasının durdurulmasına karar veren mahkeme, durdurma mümkün olmadığı taktirde şirketin mobil uygulama ve internet sitelerine Türkiye'den erişiminin engellenmesine yönelik hüküm kurdu. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

İstanbul 2. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'ndeki duruşmada davacı Periscope İletişim ve Prodüksiyon Hizmetleri Ltd. Şti'yi ve davalı taraflar Twitter, Apple Inc. ve Google Inc'i temsilen avukatlar hazır bulundu.

Periscope İletişim Şirketi: "Tecavüz halinin sonlandırılmasını talep ediyoruz"

Periscope İletişim Şirketi: "Tecavüz halinin sonlandırılmasını talep ediyoruz"

Davacı Periscope şirketinin avukatı Mustafa Ocak, 'Dosyada tecavüz hali nettir. Davalılar, tescilli bir markaları olmadan müvekkil şirket markasına sistematik olarak tecavüz halini devam ettirmektedir. Bu durum, bilirkişi raporuyla tespit edilmiştir. Davalıların sorumluları açıktır. Mevcut tecavüz halini sonlandıracak nitelikte karar alınmasını talep ediyoruz' dedi.

"ABD'de faaliyet gösteren şirketin, Türkiye'deki markayı bilme yükümlülüğü yok"

"ABD'de faaliyet gösteren şirketin, Türkiye'deki markayı bilme yükümlülüğü yok"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Davalı Twitter Inc. avukatı Ceyda Karaoğlan ise, Twitter'in dünya çapında faaliyet gösteren ve milyonlarca kullanıcısı olan bir platform olduğunu ifade ederek 'Üçüncü kişilerin marka haklarına oldukça itina gösteren bir firmadır. ABD'de faaliyet gösteren firmanın Türkiye'deki markanın varlığından haberdar olması yönünde kanuni bir yükümlülüğü yoktur. Ayrıca şirketlerin faaliyetleri birbirlerinden tamamen farklıdır' diye konuştu. 

Marka ihlali olmadığını da savunan avukat Karaoğlan, 'Periscope ibaresinin arama motorunda çıkmasını sonlandırmak teknik olarak ve fiilen mümkün değildir. Bu nedenle davanın reddini talep ediyoruz' dedi.

Davalı Google Inc.ve Appe Inc. şirketlerinin avukatları da davanın reddini talep etti.

Mahkeme Periscope İletişim'i haklı buldu

Mahkeme Periscope İletişim'i haklı buldu

Mahkeme, davacı Periscope İletişim ve Prodüksiyon Hizmetleri Ltd. Şti. tarafından davalı şirketler aleyhine açılan davayı kabul etti. Mahkeme, Türkiye Patent Enstitüsü (TPE) nezdinde tescilli Periscope ibareli marka hakkına tecavüzün tespiti ile davalıların Türkiye sınırları içerisinde tecavüz oluşturan Periscope adı altındaki her türlü reklam, tanıtım faaliyetleri ile Periscope ibaresinin, tanıtım sayfalarında içerikte adres bağlantılarında kullanımının durdurulmasına hükmetti. Durdurma mümkün olmadığı taktirde davalıların tecavüz suçunu oluşturacaklarını belirten mahkeme, davalıların mobil Periscope uygulaması @periscopeco isimli Twitter hesabı ve www.periscope.tv isimli internet sitesinin Türkiye'den erişiminin engellenmesine karar verdi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
129
82
38
16
6
6
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın