Görüş Bildir
Haberler
Yararları Saymakla Bitmeyen ve Çok Az Kişinin Bildiği Sağlıklı Bir Lezzet: Romanesco Sebzesi

Yararları Saymakla Bitmeyen ve Çok Az Kişinin Bildiği Sağlıklı Bir Lezzet: Romanesco Sebzesi

Nurseda Gerek
24.05.2021 - 07:45

Sağlıklı beslenme konusu söz konusu olduğunda farklı meyve ve sebzeler tüketmek oldukça önemli. Hal böyle olunca mutfaklarımızın demirbaşı sebzelerin yararlarını ise saymakla bitiremeyiz. Peki az bilinen ama besin değeri açısından zengin romanesco sebzesini daha önce denediniz mi? Hala denemediyseniz, oldukça yararlı bu besini mutlaka buzdolabınızda bulundurmanızı gerektirecek bilgiler için buyurun içeriğimize! 👇🤗

İlk kez İtalya'da ortaya çıktı.

İlk kez İtalya'da ortaya çıktı.

Romanesco ya da bir diğer ismi ile piramit lahana, ilk kez İtalya'da ortaya çıktı. 16. yüzyılda ortaya çıkan bu sebze, ilk olarak görüntüsüyle dikkatleri üzerine çekti. Akla gelen yuvarlak lahanalara çok benzemeyen, piramit görüntüsüyle şaşırtan romanesco sebzesi, brokoli ve lahana ailesinden gelmekte. Besin değeri açısından zengin bu sebzenin genetiğiyle oynanmamış olduğu ve doğadaki ilginç sebzeler arasında yer aldığı bilinmekte.

Karnabahar yemeğine göre daha tatlı olduğu düşünülüyor.

Karnabahar yemeğine göre daha tatlı olduğu düşünülüyor.

Herkesin zevki kesinlikle kendine fakat romanesco sebzesi hakkında belirtilen çoğu görüş, karnabahardan ve brokoliden daha lezzetli olduğu! İlginç görüntüsü ile dikkat çeken bu sebze, besin değerleri haricinde farklı pişirme teknikleriyle de tüketen insanlar tarafından baş tacı edilmekte. Özellikle tatlı ve hafif bir lezzet olan romanesco sebzesi, sağlığımıza hizmet eden birçok yararı da içeriğinde bulunduruyor.

Romanesco nasıl seçilir?

Romanesco nasıl seçilir?

Peki bu kadar yararlı bir sebzeyi nasıl seçeceksiniz? Aslında çok kolay. Parlak ve yeşil görüntüsünden emin olduğunuz romanescoyu mutlaka yaprakları hala bağlı iken satın almanız gerekiyor. Solgun bir romanesco sebzesi çok da lezzetli bir yemek olmayacaktır. Bu yüzden sağlam ve canlı bir renge sahipse satın almanız gerekiyor. Satın aldıktan sonra yıkanmış bir halde bir hafta kadar buzdolabında saklayabileceğinizi de unutmayın!

Saymakla bitmeyen yararları!

Saymakla bitmeyen yararları!
  • A,C ve K vitaminleri aynı zamanda demir ve kalsiyum açısından zengin olduğu için bu vitamin ve minerallerin vücutta kolay sindirilmesini sağlar.

  • İçeriğindeki yüksek C vitamini ve beta- karoten sayesinde bağışıklık sistemini ve metabolizmayı güçlendirir.

  • İçeriğindeki A vitamini sayesinde göz sağlığına olumlu etkiler sunar. 

  • Kanser riskini en aza indirir.

  • Omega-3 açısından zengin olduğu için kalp rahatsızlıklarına iyi gelir. Aynı zamanda şeker, tansiyon ve  kolesterol seviyelerini düzenler.

  • Bağırsak florası için oldukça yararlıdır.

Düşük kalorili oluşu ile kilo vermek isteyenlerin favori sebzesi.

Düşük kalorili oluşu ile kilo vermek isteyenlerin favori sebzesi.

Besin değeri bakımından oldukça faydalı romanesco sebzesi, kilo vermek isteyenlerin de tercihi! 100 gram romanesco sebzesi sadece 25 kalori, hem düşük kalorili oluşu hem de yüksek mineral ve vitamin deposu oluşuyla kilo vermek isteyen kişiler tarafından çokça tüketilen besinler arasında yer alıyor.

Dikkat edilmesi gerekenler!

Dikkat edilmesi gerekenler!
  • Mutlaka alınacak ürün taze seçilmeli. 

  • Alındıktan sonra içeriğindeki vitamin ve minerallerden yararlanmak için en az bir hafta içinde tüketilmesi önerilir. 

  • Besin kaybı yaşanmaması için fırınlama, soteleme ya da buharda pişirme işlemleri en sağlıklı seçenekler arasında yer alır. 

  • Salatalarda ya da garnitürlerde kullanılabilir, her ne şekilde tüketilirse tüketilsin az ısıya maruz bırakılması en doğrusudur.

Vegan beslenmenin vazgeçilmez sebzesi.

Vegan beslenmenin vazgeçilmez sebzesi.

Romanesco içeriğindeki tüm vitamin ve mineraller sayesinde birçok beslenme tarzın uyum sağlayabilir. Özellikle vegan beslenme şeklini benimseyen kişiler tarafından besleyici özelliğiyle dikkat çeken romanesco sebzesi, oldukça önemlidir. Birbirinden farklı tarif seçeneği ile kendi damak tadınıza uygun bir şekilde kullanabilir, binbir çeşit faydasından yararlanabilirsiniz.

Piramit karnabahar (romanesco) salatası nasıl yapılır?

Piramit karnabahar (romanesco) salatası nasıl yapılır?

Malzemeler: 1 adet romanesco sebzesi, tuz 

Sosu için: 2 adet portakal, yarım limon, 1 çay kaşığı toz şeker

Hazırlanışı: Romanesco sebzesi tuzlu suda kaynatılır ardından 8 dakika haşlamaya bırakılır. Sos için portakal ve limon suyu sıkılır ve üzerine şeker ilave edilir. Son olarak haşlanan romanesco sebzesinin üzerine sos dökülür ve yemeğe servis edilir. 

Tarif Yemek Mutfak'tan alınmıştır.

Bu içerikler de ilgini çekebilir:

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
5
2
2
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın