Görüş Bildir
Haberler
Yapılan Araştırmalara Göre Biriyle Arkadaş Olmadan Önce Bilmeniz Gereken Gerçekler Neler?

Yapılan Araştırmalara Göre Biriyle Arkadaş Olmadan Önce Bilmeniz Gereken Gerçekler Neler?

Kumsal
14.01.2023 - 11:26

Araştırmalar, arkadaşlığın kalp hastalığından soğuk algınlığına kadar birçok şeye karşı koruyan, hatta daha uzun yaşamamıza yardımcı olan yararları olduğunu gösteriyor. Peki, birey olarak neden arkadaş edinmeye ihtiyaç duyarız? Kaç yakın arkadaşımızın olması yararlı olur? Arkadaş edinmek için neler yapabiliriz? Tüm bu soruların cevabını merak ediyorsanız sizi içeriğimize alalım! 👇

Kaynak: https://psychcentral.com/relationship...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Bir bireyin 'gerçek' arkadaş sayısı çok değişkendir, yaşamı boyunca bu sayı değişir durur. Bazı insanların diğerlerinden daha yüksek sosyal ihtiyaçları vardır, bu da daha fazla sayıda arkadaşa sahip olmak istemelerine neden olabilir.

Yalnız vakit geçirmeyi seven bireyler daha az arkadaşa ihtiyaç duyabilir, bu da gayet normal bir durum. 2021'de yapılan bir araştırmanın verilerine göre, Amerika'daki bir kişinin ortalama üç ila beş yakın arkadaşı var. Araştırmaya katılanlardan %49'u üç veya daha az yakın arkadaşı olduğunu belirtirken, %36'sı dört ila dokuz yakın arkadaşı olduğunu belirtmekte. %13'ü on veya daha fazla yakın arkadaşı olduğunu söylerken %12'si ise yakın arkadaşı olmadığını söylüyor.

Arkadaş sayınız, aşağıdakiler dahil birçok faktöre bağlı olabilir:

Arkadaş sayınız, aşağıdakiler dahil birçok faktöre bağlı olabilir:
  • Yaş 

  • Medeni hal 

  • Meslek 

  • Kültürel miras 

  • Cinsiyet 

  • Konum

Bu faktörlere bağlı olarak araştırma, genç yetişkinlerin %76'sının, yaşlıların ise %60'ının çocukluktan beri tanıdığı bir arkadaşı olduğunu ortaya çıkardı.

Bu faktörlere bağlı olarak araştırma, genç yetişkinlerin %76'sının, yaşlıların ise %60'ının  çocukluktan beri tanıdığı bir arkadaşı olduğunu ortaya çıkardı.

Ayrıca genç kadınların, arkadaşlıklara  duygusal bağlamda genç erkeklerden daha fazla güvendikleri de saptandı. Sayıları bir kenara bırakırsak, sahip olunan arkadaşlıkların türü ve arkadaşlık ilişkilerinin kalitesi en çok hayatın ilerleyen dönemlerinde önem kazanır.

Florida'da bir klinik yöneticisi olan Colleen Wenner, yaşlanan bir kişi için arkadaşlıkların kalitesi, sahip oldukları arkadaş sayısından daha önemli olduğunu vurguladı.

Florida'da bir klinik yöneticisi olan Colleen Wenner,  yaşlanan bir kişi için arkadaşlıkların kalitesi, sahip oldukları arkadaş sayısından daha önemli olduğunu vurguladı.

İnsanlar, doğaları gereği sosyal varlıklardır ve arkadaşlıklar bize birçok fayda sağlar: neşe ve mutluluk, azalan yalnızlık hissi, özgüveninizi yükseltmek, stresle başa çıkmak.

2020'de, 31 ila 77 yaşındaki 422 kadın katılımcıyla yapılan bir çalışmaya göre, birisinin en iyi arkadaşı olmanın yaşam memnuniyet oranını arttırdığını ortaya çıkardı. Kendinizi bir gruba ait hissetmek yaşam doyum düzeyini de artırmakta.

Aynı çalışma, arkadaşlarla daha sık iletişimde bulunmanın ve arkadaş sayısından ne kadar memnun olunduğunun da yaşam doyumu düzeyinin önemli nedenleri olduğunu keşfetti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Arkadaşlar neden hayatımızı daha iyi hale getirir? Psikolojik danışman Kara Nassour'a göre bunun nedeni, yine insanların doğal olarak çok sosyal bir tür olmasına dayanmakta.

Arkadaşlar neden hayatımızı daha iyi hale getirir? Psikolojik danışman Kara Nassour'a göre bunun nedeni, yine insanların doğal olarak çok sosyal bir tür olmasına dayanmakta.

'Yakın arkadaş ve aile grupları içinde hayatta kalmak için evrimleştik. Arkadaş eksikliği kaygı, depresyon, travma ve diğer akıl hastalıkları riskimizi artırıyor.'

Peki daha çok arkadaş edinmek için neler yapabiliriz? Öncelikle kendiniz olun. Diğer insanlarla arkadaş olmaya çalışırken kendinizi onların ilgi alanlarıyla şekillendirmeye çalışmayın. Bu şekilde gerçek arkadaşlar edinemezsiniz.

  • Anda kalın.

  • İlgi alanlarınızı bilin. 

  • Güven ve samimiyet oluşana kadar sabredin. 

  • Sosyal olun.

Wenner'ın da şu sözü aklınızdan çıkarmayın. 

 'Başkalarıyla bağ kurmanın en iyi yolu kendiniz olmaktır. Mükemmel olmak zorunda değilsiniz ama gerçek olmalısınız.'

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın