Görüş Bildir
Haberler
Sadece Yaşayan Anlar! Muhtemelen Var Olduğunu Daha Öncesinde Bilmediğiniz Birbirinden İlginç Fobiler

Sadece Yaşayan Anlar! Muhtemelen Var Olduğunu Daha Öncesinde Bilmediğiniz Birbirinden İlginç Fobiler

Kumsal
24.12.2022 - 10:17

Kapalı bir alanda sıkışıp kalmayı düşünmek sizi rahatsız ediyor mu? Bazı nesne veya durumlara karşı mantıksız gelen kaygı veya korku yaşıyorsanız fobi sahibi olabilirsiniz. Fobiler, insanların hayat kalitesini ciddi anlamda düşüren korku halleridir. Yetişkinlerin en az yüzde yirmi beşinin bir fobiye sahip olduğu düşünülmektedir. Fobilerin çoğu bir travmadan kaynaklanır. Şimdiye kadar duyduğunuz fobiler arasında klostrofobi, akrofobi gibi bilinen fobiler olabilir. Peki, diğerleri hakkında ne biliyorsunuz? İçeriğimizde birbirinden ilginç, çok bilinmeyen fobilere yer verdik. Buyurun, sizi listemize alalım. 👇

Kaynak: https://list25.com/25-strange-phobias...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Dans etme korkusu, Korofobi

Birçok insan dans etmeyi sever. Kim sevmez ki? Korofobisi olan insanlar! Örneğin siz, cuma günü iş çıkışı kendinizi bir bara atıp dans etmek isteyebilirsiniz fakat korofobiye sahip insanlar bunun yerine  fazladan mesai yapmayı tercih edebilir. Dans etmenin günah olduğuna inanılan bazı toplumlarda, katı ebeveynlerin tutumuyla beraber birçok insanda bu fobi türü gözlemlenmektedir. Kendi düğününüzde dans edemediğinizi ve o anksiyeteyi düşünebiliyor musunuz?

2. Hayvan korkusu, Zoofobi

2. Hayvan korkusu, Zoofobi

Herhangi bir hayvan yanınıza yaklaştığında, kalbinizin gümbür gümbür attığını hiç hissettiniz mi? Ya da evcil hayvanı olan bir arkadaşınızın evine gitmemek için bahane uydurduğunuz oldu mu? Eğer bu tür durumlar yaşıyorsanız hayvanlardan korkma durumu olan zoofobiye sahip olabilirsiniz. Eğer zoofobiniz varsa yalnız değilsiniz, bu fobi türü en yaygın üç fobi türünden biri.

3. Saç korkusu, Chaetofobi

3. Saç korkusu, Chaetofobi

Chaetofobisi olan insanlar saçlara karşı güçlü bir tiksinti hissi duyarlar. Bu fobiye sahip bazı kişiler için dökülen saçlar korkutucuyken, bazıları içinse uzun ve gür saçlar korkutucudur. Saç fobisinin mikrop fobisiyle alakalı olduğu düşünülmekte. Böyle düşünülmesinin sebebi ise saçın yağlanmaya yatkın bir yapıda olması, bit ve mikrop riski taşıması.

4. Turşu korkusu

4. Turşu korkusu

Turşu fobisinin bilimsel bir adı henüz yok. Saçma olduğunu düşünebilirsiniz fakat bu fobiye sahip insanlar var. Maury Povich, yıllar önce bu fobiye sahip olan insanları programında konuk etmişti. Ekşi tatlardan korkma durumu olan aserofobiden kaynaklandığı düşünülen turşu fobisi, bazı insanlarda turşuyu düşününce bile büyük bir panik hissine sebep oluyor.

5. İdrar yapma korkusu, Ürofobi

5. İdrar yapma korkusu, Ürofobi

Ürofobinin de mikrop kaynaklı fobilerden biri olduğu düşünülmekte. Ürofobi sahibi, hem kendisinin hem de başkasının idrarından korkabilir. Tuvalete gitmeyi dahi işkenceye dönüştüren bu fobi, kişiye kedi ve köpek gibi evcil hayvan besleme olanağı da tanımaz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Kızarma korkusu, Eritrofobi

Utanma nedeniyle kızarmaktan korkma durumu olan bu fobi türü, sonsuz bir döngüye açık kapı bırakır. Utanınca kızaran birey, kızarmaktan korktuğu için daha fazla korkar ve panikler, sonu olmayan bir döngüymüş hissi veren bu fobi ilerleyen zamanlarda depresyon ve anksiyete bozukluklarına sebep olabilir. Neyse ki tedavisi mümkün.

7. Akıllı telefondan ayrı kalma korkusu, Nomofobi

7. Akıllı telefondan ayrı kalma korkusu, Nomofobi

Sıra, teknolojinin giderek yükseldiği bu dönemde ortaya çıkan bir fobiye geldi. Bu fobinin bilimsel ismi artık telefon yok fobisi, anlamına gelen şu ingilizce cümleden gelmektedir: no more phone phobia. Bu fobiye sebep olan unsurlardan biri yalnız kalma ve dışlanma korkusu. Diğer bir unsur ise telefon bağımlılığı. Bağımlılığın kaynağı ise zihinsel bir rahatsızlıktan çok telefona her baktığımızda veya bir fotoğraf beğendiğimizde beynimizin salgıladığı dopamin hormonudur. Aslında nomofobinin korkudan çok bir tür bağımlılığı temsil ettiğini söyleyebiliriz.

8. Uyuyakalma korkusu, Somnifobi

8. Uyuyakalma korkusu, Somnifobi

Somnifobi uyurken başınıza gelebileceklerden korkma durumudur. Dış etkenlerden ziyade gördüğünüz kabus, karabasan gibi şeyleri düşününce bile kaygı seviyeniz artıyorsa somnifobiniz olabilir.

9. Açık alan korkusu, Kenofobi

9. Açık alan korkusu, Kenofobi

Kalabalık ortamlarda bulunma fobisi olan agorafobinin aksine kenofobiye sahip olan insanlar açık alanlarda bulunmaktan korkarlar. Kendilerini açıkta bir hedef gibi hissederek tehlikede olduklarını düşünürler.

10. Kusurlu olma korkusu, Atelofobi

Atelofobi, bireyin en ufak bir hata yapmaktan korkması ve potansiyel durumlardan kaçışını tetikleyen bir korku türü. Bu fobiye sahip insanlar genellikle sürekli eleştirildikleri, hata yapma konusunda hiçbir esnekliğin sunulmadığı bir ortamda yetişmişlerdir. Eğer çocuğunuza bu tarz davranışlarda bulunuyorsanız dikkat etmenizde fayda var. Ona yarardan çok zarar veriyor olabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Kurgusal karakter korkusu

11. Kurgusal karakter korkusu

Fictofabriphobia olarak litaratüre geçen bu fobi türü, çocukluk döneminde şekillenir. Çocuklukta kurgusal karakterlerin gerçek sanılması durumunda bu fobi, bireyin ilerleyen yaşamında da kendini gösterebilir.

12. Para ve zengin olma korkusu, Plutofobi

12. Para ve zengin olma korkusu, Plutofobi

Para, zenginlik ve zengin insanlardan korkma durumu olan plutofobi kişiye paranın getirdiği sorumlulukları düşündürerek kaygıya sürükler.

13. Kahkaha korkusu, Geliofobi

13. Kahkaha korkusu, Geliofobi

Geliofobisi olanlar, kendilerini kahkaha duyabilecekleri her ortamdan uzak tutmaya çalışır.

14. Giyinme korkusu, Vestifobi

Giyinme korkusu olan vestifobinin de farklı çeşitleri vardır. Bazı fobi sahipleri tek bir kıyafetle kaygı yaşarken diğerleri bir kumaşa veya tüm kıyafetlere karşı bu korkuyu besliyor olabilir. Bu fobinin de travmatik olaylar sonucu oluşabileceği düşünülmekte. Mesela eski bir asker, travmatik olaylar yaşamışsa asker kıyafetlerine karşı vestifobi geliştirebilir.

15. Başkalarıyla yemek yeme korkusu, Deipnofobi

15. Başkalarıyla yemek yeme korkusu, Deipnofobi

Bu fobi yemek yerken sohbet edilmesinden duyulan kaygıdan da kaynaklanır. Altında yatan sebep sosyal fobiye kadar uzanabilir. Yemek yerken alay edilme, komik bulunma korkuları yaşanır. Bu fobiye sahip olan insanlar, tek başlarına yemek yeme eğilimindelerdir ve bir grupla yemek zorunda kalırlarsa konuşmamayı tercih ederler.

Peki sizin bu listede olmayıp ilginç bulduğunuz fobiler var mı? Yorumlarınızı merakla bekliyoruz!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın