Görüş Bildir
Haberler
Kriz Anını Yönetmek Elinizde: Anksiyete Belirtileri Ortaya Çıktığında Deneyebileceğiniz 10 Yol

Kriz Anını Yönetmek Elinizde: Anksiyete Belirtileri Ortaya Çıktığında Deneyebileceğiniz 10 Yol

Ma Belle
10.01.2023 - 19:01

Çağımızın psikolojik rahatsızlıklarından biri olan anksiyete bozukluğu oldukça yaygın. Anksiyete bozukluğu, günlük yaşantımızdaki olayların seyrini düşünürken endişelenmek ve çoğu zaman ne yapacağını bilememektir. Anksiyete belirtilerinden gergin ve huzursuz hissetme, kontrolü kaybetme korkusu, kötü bir şey olacakmış hissine kapılma ve sürekli geleceği düşünme olarak sıralanabilir. Bu tür durumlarda neler yapabileceğini öğrenmek ve anksiyetenin üstesinden gelmek istiyorsan doğru yerdesin. İçeriğimize hazırsan geçebiliriz!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Düşüncelerini yazıya dökebilirsin.

Gergin hissettiğinde, gelecek için kaygılandığında ya da gün içinde yaşadığın bir aksilik karşısında kendini kötü düşünceler içinde bulduğun zaman düşüncelerini yazıya dökmek sana iyi gelecektir. Çünkü kaygı esnasında aklımıza türlü düşünceler gelir ve nasıl hissettiğimizi bile bazen bilemeyiz. Bu yüzden hislerini, düşüncelerini ve nasıl bir durum içinde olduğunu yazıya dök. Yazın bittiğinde hepsini baştan sona oku. Böylelikle neyin mantıklı meyin mantık dışı olduğunu görebilirsin.

2. Mutlaka dışarı çık.

Olumsuz duygularla başa çıkmada bir diğer önemli etken, dışarı çıkmaktır. Hava nasıl olursa olsun, eğer evdeysen veya rahatsız olduğun bir ortamdaysan bulunduğun yerden fazla uzaklaşmadan hava alabileceğin bir yere gidebilirsin. Kaygı yaşamanın sebeplerinden biri bulunduğumuz ortam da olabilir. Dışarı çıkıp etrafında gördüğün şeyleri adlandır; araba sesi, sokak hayvanları, binalar, kaldırım taşları... Bunları yapmak seni düşüncelerinden az da olsa uzaklaştırıp gerçekliğe daha da yaklaştırır.

3. Düşüncelerine meydan oku.

Düşüncelerini sorgulamak, onlara meydan okuyup 'Acaba bu düşüncelerim gerçek dışı mı? Mantıklı birer açıklamaları var mı?' gibi sorularla onların üzerine gidebilirsin. Aklındaki çoğu sorunun cevabını aslında biliyorsun, sadece kaygılandığın için cevaplara ulaşmakta güçlük çekiyor olabilirsin.

4. Duygu durumunu yakın arkadaşınla paylaşabilirsin.

Güvendiğin ve sana yardımcı olabileceğini düşündüğün bir arkadaşınla konuşmak sana iyi gelebilir. Seni daha iyi tanıyan ve yaşadığın şeyleri bilip gören biriyle duygularını paylaşman, kaygılarını ifade edip çözüm yolu aramaya çalışman kaygılarını azaltabilir. Unutma, kaygıların sadece birer düşünceden ibaret.

5. Seni iyi hissettiren müzikler dinleyebilirsin.

Müziğin duygu durumumuzun üzerindeki etkisini herkes biliyordur. Seni harekete geçiren ve sana keyif veren müzikler dinleyerek anksiyetenin etkisini azaltabilirsin.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Hayvanların insan psikolojisindeki olumlu etkilerini biliyor musun?

Hayvanlarla ilgilenmek, onlara şefkatli bir şekilde yaklaşmak kişinin stres seviyesini azaltacağı gibi serotonin hormonunun salgılanmasına yardımcı olur. Evcil hayvanın yoksa bile bir sokak kedisine yaklaşıp onu sevmek stresini azaltacaktır.

7. Anksiyete ile başa çıkmada bir diğer etken ise uyku düzeni.

Her bireyin bir biyolojik saati vardır. Bu biyolojik saate göre uyuyup uyanmak stres seviyemizi azaltacağı gibi güne dinç bir şekilde başlamamızı sağlar ve vücudumuzun ihtiyaç duyduğu saatlerde uyumamıza ön ayak olur. Uykusuzluk veya fazla uyumak, bedenimizi ve zihnimizi yorar, bu sebeple kaygılarımızda bir artış görülebilir.

8. Sağlıklı yiyecekler tüketebilirsin.

Eğer kaygılı hissediyorsan favori atıştırmalığını tüketebilirsin. Veya en sevdiğin yemeği dışarıda yiyerek kendine bir ödül verebilirsin. Kaygıların senin yaptığın bir hata sonucu meydana gelen şeyler değildir, bunun için kendini suçlamak yerine kendini ödüllendirmeyi deneyebilirsin.

9. Yüzünü soğuk su ile yıkamayı deneyebilirsin.

Kendini olumsuz düşünceler içinde bulduğun an yüzünü soğuk su ile yıkamayı dene. Soğuk su sayesinde vücudun biraz kendine gelir ve daha sağlıklı düşünmeye başlayabilirsin.

10. Uzman kişilerden yardım almaktan çekinmemelisin.

Kendini kötü hissettiğinde, yaşadığın problemlerle başa çıkamadığında veya sadece düşüncelerini paylaşmak için etrafında birileri yoksa, bir uzmandan yardım almaktan çekinmemelisin. Bazen etrafımızdaki insanların bizi yargılayacaklarından veya bizi anlamayacaklarını düşünmek olağan bir durumdur. Bu tür durumlarda bir psikolog ile görüşmek sana çok iyi gelecektir. Özellikle de anksiyete anlarında hızlıca ulaşmak için online terapileri tercih edebilirsiniz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
32
10
5
3
3
3
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Cevahir

Uzman kişiler anamızın nikâhını istediklerinden dolayı onlara başvuramıyor olabilirmiyiz acaba? Mecburen ankisiyetemiz ile barışık yaşıyoruz.