Görüş Bildir
Haberler
Veli Saçılık'a Plastik Mermi Yağmuru TBMM Gündeminde

Veli Saçılık'a Plastik Mermi Yağmuru TBMM Gündeminde

FreiGeist
03.06.2017 - 16:21

Aslında onu pek çoğunuz tanıyorsunuz. Veli Saçılık, bundan 17 yıl önce, kamuoyunda 'Hayata Dönüş Operasyonu' olarak bilinen ve 5 Temmuz 2000'de  Burdur Cezaevi'nde mahkûmlara düzenlenen operasyonda, cezaevi duvarını yıkan dozerin kepçe darbesiyle bir kolunu kaybetti. Geçtiğimiz sene 677 Sayılı KHK ile görevinden ihraç edilen ve 'Öbür kolumu da kopardılar' diyen Saçılık, yaklaşık 7 aydır Ankara, Yüksel Caddesi’nde işine geri dönmek için sürdürdüğü eylemde polisin sıktığı plastik mermilerin hedefi oldu. 

Doğa ve İnsan Haklarından Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, Saçılık’a polisin plastik mermi ile yaptığı sert müdahaleyi TBMM gündemine taşıdı. Müdahaleyi 'ölümcül' olarak niteleyen Altıok 'Bu açık insan hakları ihlalini nasıl gerekçelendireceksiniz?' diye sordu. 

Önceki akşam vücuduna isabet eden plastik mermilerin şiddetiyle yere yığılan Veli Saçılık, amatör kameralara böyle yansımıştı.

Saçılık, plastik mermilerin yol açtığı izleri sosyal medya hesabı üzerinden paylaştı...

Ve Kemal Kılıçdaroğlu’nu etiketleyerek, “Üstüme yüzlerce plastik mermi boşalttı polis. Böyle bir şey olabilir mi ya” diye yazdı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya tek bir soru soran CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altok'un önergesi şöyle 👇

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya tek bir soru soran CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altok'un önergesi şöyle 👇

(...) Polis, Saçılık yerde ve hareketsiz haldeyken üzerine onlarca plastik mermi yağdırdı. Saçılık, yakın şekilde yüzüne gaz sıkılarak darp edildi. Onlarca polis Veli Saçılık’ın etrafını sararak müdahaleye devam etti. Saçılık’ın bu vicdanları kanatan görüntüsünü çeken vatandaşlar ve basın mensupları polis tarafından tartaklanarak uzaklaştırıldı. Saçılık, çevredeki vatandaşlar tarafından uzaklaştırıldığında zor nefes alıyor ve yarı baygın halde gözlerini açmaya çalışıyordu.

Veli Saçılık, görüntülerin bir kısmını daha sonra sosyal medya hesabından paylaştı. Görüntüler sadece ülkemizdeki değil tüm dünyadaki vicdanları ağır şekilde yaraladı.

Bu bağlamda;

1 – Tek kolu cezaevinde polis müdahalesiyle kopan Veli Saçılık’ın  yalnız başına silahsız ve herhangi bir tehdit oluşturmayacak şekilde otururken, orantısız bir polis kalabalığının ölümcül şekilde sayısız plastik mermi saldırısına uğraması ve darp edilmesi hangi güvenlik anlayışına hizmet eder? Bu açık insan hakları ihlalini nasıl gerekçelendireceksiniz?

Hürriyet'te yer alan 'Orantısız müdahale' başlıklı habere göre uzmanlar, plastik merminin, kısa mesafeden ve vücudun üst kısmına sıkılması durumunda öldürücü etkisi olabileceği uyarısında bulunuyor.

Saçılık, Burdur Cezaevi’nde 2000’de düzenlenen operasyonda dozer darbesiyle kolunu kaybetmişti.

Saçılık, Burdur Cezaevi’nde 2000’de düzenlenen operasyonda dozer darbesiyle kolunu kaybetmişti.

Kopan sağ kolunu saatlerce taşıyan Saçılık’ın kolu buz torbasına konulmadığı için getirildiği hastanede damar ezikliği nedeniyle yerine dikilememişti. Daha sonra Saçılık’ın atılan kolu bir köpeğin ağzında bulunmuştu.

Saçılık, İçişleri ve Adalet Bakanlığı'na açtığı davada 100 bin TL maddi, 50 bin TL manevi tazminat kazanmıştı. Ancak İçişleri tazminatı geri istedi, Maliye ise duvarın parasını...

Sonrasını 'Yüzleşme' başlıklı yazısında şöyle anlatıyor Gökçer Tahincioğlu:

'Kazandığı tazminatla ilgili dava bittiğinde bu kez haksız bulundu. 150 bin TL'yi 725 bin TL olarak geri ödemesi istendi faiziyle, çünkü 'isyan' etmişti.

Tam bu kararla sarsılmıştı ki yeni bir haber geldi.

Devletin duvarı yıkılmıştı ya onu da Veli ödemeliydi.

61 kişi hakkında yıllar önce açılmış 250 bin TL'lik alacak davası nedense aniden tebliğ edildi.

Ortadaki tek suçlu Veli'ydi.'

Üniversiteyi bitirdi, KPSS'ye girdi. Sosyolog oldu. Evlendi. Ve geçen yıl kasım ayında KHK ile ihraç edildi...

İçişleri Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde icra yoluya tazminatın geri ödenmesi talebini geri çekti.

İçişleri Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde icra yoluya tazminatın geri ödenmesi talebini geri çekti.
ilerihaber.org

İleri Haber'den Tuğba Özer'in verdiği bilgiye göre Jandarma Genel Komutanlığı, 14. İcra Mahkemesi'ne feragat sunarak tazminat talebinden vazgeçti. Yıkılan duvara ilişkin dava ise Yargıtay’da devam ediyor.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi , “Veli Saçılık’tan mahkeme masrafları dahil Türkiye Cumhuriyeti hiçbir şey geri isteyemez. Eğer istemeye devam ederse aynı miktardaki meblağ tarafımızdan tazminat olarak takdir edilir” şeklinde bir karar vermişti.

Polisin sert müdahalesine tepkiler, mesajlar...

Polisin sert müdahalesine tepkiler, mesajlar...

Öte yandan Saçılık'ın olaya ilişkin mizahi yaklaşımlara kayıtsız kalmadığı ve retweet ettiği görülüyor👇

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
186
122
46
19
18
18
15
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
görüncek adam

Polisin ahlakı ve tasması satılmış.tek kolu olmayan yalnızca bir kişi olan kişiye yapılan işkence. Bazıları sağda solda polisleri kötü göstermeyin diye ciyak... Devamını Gör

görüncek adam

Vicdanım el vermiyor sessiz kalmaya. İki yüzlü insanlardan ve toplumdan nefret ediyorum. Askerin , polisin için ağlamıyorsun diyenler bu adama yapılanlara se... Devamını Gör

Berçem Keleş

Polis, resmen hükümetin köpeği olmuş durumda. Yargı da gece bekçisi... Ama sular kaynıyorrrrrrrrrrrrr. O yüzden bu kadar sert ve anlayışsızsınız. Yakındır ya... Devamını Gör

Belphegor

Polisliğin omurgası olan halkı koruma görevi artık yitirilmiş,üzerine halka saldırma görevi getirilmiştir.Fakat burada sıkıntının tamamı poliste değil,halkın... Devamını Gör