Görüş Bildir
Haberler
Var Olduğuna İnanamayacağınız Gerçeküstü Plajlar

Var Olduğuna İnanamayacağınız Gerçeküstü Plajlar

Cosmic Latte
13.08.2014 - 17:42 Son Güncelleme: 12.05.2021 - 11:41

Beyaz kum sahilleri.

Beyaz kum sahilleri.

Bunları duymuşsunuzdur, hani meşhur Maldivlerde, Fiji de ya da Avustralya da falan olur, rüya gibidir bembeyaz kumlar? Ama bunların nasıl oluştuğunu biliyor muydunuz? Araştırmalara göre beyaz kumların büyük çoğunluğu minik zerrecikler ve çoğunlukla yosunla birlikte mercan içerirken aynı zamanda bölgedeki balıkların yeyip, sindiremediği şeylerden ibaret. Kuvartz taşını da unutmamak lazım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Pembe kum sahilleri.

Pembe kum sahilleri.

Aslında dünyada fazla pembe kum sahili yok sayılır, ilk kez görüyorsanız şaşırmanız çok normal. Pembe kumlar foraminifera denen özel bir tür kırmızı-pembe kabuklu hayvanların kalıntılarından oluşuyor, öldüklerinde bu kabuklar kalıyor ve rüzgar bunları ezip, taş ve diğer kalıntılarla birleştirerek bu şahane görüntüyü ortaya çıkarıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Deniz kabuğu sahilleri.

Deniz kabuğu sahilleri.

Küçükken ne de çok deniz kabuğu toplar, koleksiyon yapardık değil mi? İyi ki ebeveynlerimiz bizi bu sahile götürmemişler! Çünkü o zaman plajdaki bütün kabukları toplamak gibi bir işe girişecek, ve yorgunluktan ölecektik.Avustralya'daki Shell Beach ya da Güney Afrika'daki Jeffreys Bay, Florida'daki Sanibel Island, bütün sahil şeridi deniz kabuğu olan plajlardan ibaret! Denizde içleri başka canlılar tarafından yenen bu kabuklu canlılar, öldükten sonra kabuklarıyla savrularak, coğrafik konumlarından dolayı dünyanın belli bölgelerinde kıyıya vurarak orada kalıyor ve bu inanılmaz görüntü ortaya çıkıyor.

Kırmızı kum sahilleri.

Kırmızı kum sahilleri.

Volkanik kayalar ve geniş demir yatakları okyanusun kemirme gücüyle birleşince, kırmızı kum sahilleri doğuyor. Dünyada başlı başına 3 büyük kırmızı kum sahili var, Kokkini - Yunanistan, Kaihalulu - Hawai, ve Rabida - Galapagos Adaları.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Turuncu kum sahileri.

Turuncu kum sahileri.

Bulunması çok nadir olsa da, imkansız değil. Demir oranının yüksek olduğu, volkanik kayaların rengini bastırdığı yerlerde, yani Malta Adasının Ramla Körfezi'nde, bu parlak turuncu göz alıcı sahil ortaya çıkıyor.

Cam sahili.

Cam sahili.

Evet, inanılmaz değil mi? Bu, dünyada tek olan sahillerden biri. Fort Bragg, Kaliforniya'da bulunan bu inanılmaz sahil, yakındaki bir şehir merkezinin 'çöp yığını' olarak kullanılırken, 60'larda şehir merkezi, bu çöp alanını kapattı ve birkaç restorasyon projesi ve çevre temizleme programıyla parlak camlardan mükemmel bir plaj oluşturdular.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yeşil kum sahilleri.

Yeşil kum sahilleri.

Yine nadir bulunan kum renklerinden ; dünyada sadece 2 tane demek doğru olur. Hawai'deki Papakolea sahili ve Guam'daki Talofofo sahili. Bu sahiller sıradışı renklerini magnezyum ve demir içeren Olivin kristallerinden alıyor. Olivinler genelde denizaltı volkanlarının bazalt yatakları sayesinde oluşuyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Mavi kum sahilleri.

Mavi kum sahilleri.

Tamam doğrusunu itiraf etmek gerekirse, resimde parlayan şey kumlar değil, Maldivler boyunca uzanan yakamoz'un ta kendisidir. Suya asılı yaşayan deniz canlıları geceleri yakamozla birlikte parlayarak bu inanılmaz manzarayı karşımıza çıkarıyor.

Geometrik kaya sahilleri.

Geometrik kaya sahilleri.

Kim demiş sahil olması için kuma ihtiyaç var diye? Irlanda'da Giants Causeway' sahilinde bulunan bu koca kayalar, lavaların katılaşması sonucu oluşmuş, antik bazalt taşlarıyla karşımıza çıkıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Mor kum sahilleri.

Mor kum sahilleri.

Ne yazık ki her kum bu kadar renkli ve canlı olamıyor. Şu güzelliğe bir bakın! Kaliforniya'nın Pfeiffer Sahili'nde bulunan bu egzotik renkli mor kumlar manganez-lal taşı granüllerinden aşınarak tüm bölgeye yayılmış ve bu enfes görüntüyü bize sunuyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Siyah kum sahilleri.

Siyah kum sahilleri.

Mükemmel, sıradışı ve bir nedenden dolayı birazcık da ürkütücü. Aşınmış lavlar ve volkanik kayaların oluşturduğu bu siyah kumlar konsantre siyah renkleriyle, oldukça ilgi çekici ve dediğimiz gibi, birazcık -ürkütücü-.

Mağara sahilleri.

Mağara sahilleri.

Aşındırma gücünü ve varolan sonsuz zamanı arkasına alan doğa, bazı mağaralara, denizi sarıp sarmalama şansını vermiş. Mağaraları gezerken bir de bakıyorsunuz, içeride kocaman bir dünya, kocaman bir sahil... Ne kadar ilginç değil mi? The Secret Beach Cave - Meksika ve Algarve Cave Beach - Portekiz bunlara en iyi örneklerden.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
746
265
119
33
20
11
10
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın