Görüş Bildir
Haberler
Üniversitelerin yüksek lisans programları ve ücretleri

Üniversitelerin yüksek lisans programları ve ücretleri

Raif Terzioğlu
28.08.2014 - 02:57 Son Güncelleme: 28.08.2014 - 10:41

Üniversitelerin yüksek lisans programları ve ücretleri

Yükksek lisans programlarına başvurular başladı. İşe alımlarda diğer adaylardan öne çıkmak isteyen yeni mezunlarla kişisel gelişimine katkı sağlamak amacıyla bu programlara katılmak isteyen profesyoneller üniversitelerin kapısını çalıyor. Peki hangi üniversitede hangi bölümler var, ücret aralıkları ne? Bu ve buna benzer tüm sorularınızın yanıtları aşağıda sizi bekliyor.

Üniversiteden mezun olan pek çok kişi kendilerini diğer adaylardan farklılaştırmak için yüksek lisans yapıyor. Yenibiriş’in 280 insan kaynakları yöneticisiyle yaptığı bir araştırma da gösteriyor ki, özellikle yeni mezun veya az deneyimlilerin işe alımlarında yüksek lisans yapmış olmak adayı öne çıkartan unsurların başında geliyor.

Yüksek lisans yapmış olmak terfi kararlarında da etkili oluyor. Ayrıca yüksek lisans artık profesyonel ve kişisel gelişime katkı sağlayacak bir yatırım olarak da görülüyor. Bu nedenle giderek artan sayıda profesyonel, beş yıl ve üstü deneyim sonrasında üniversiteye dönüp yüksek lisans yapıyor.

FARKLI BÖLÜMLER GELİYOR

Lisansüstü eğitim öncelikle mezun olunan lisans eğitiminin üzerine yapılan bir üst eğitim özelliğini taşıyor. Tabii bunun dışında multidisipliner özellik taşıyan programlarda farklı alanlardan mezun olan lisans mezunları da eğitim alabiliyor.

Bugün üniversiteler de pek çok farklı alanda yüksek lisans programı sunuyor. Bu sebeple işletme eğitimi almış biri muhasebe yönetimi ya da uluslararası raporlama konusunda bu programlara devam ederek uzmanlaşabiliyor.

Üniversiteler, iş hayatının gerçeklerini göz önüne alarak her yıl farklı yüksek lisans programları açıyor. Oyun tasarımından STK yönetimine, kentsel dönüşümden patlayıcı mühendisliğine kadar pek çok yeni bölüm adayları bekliyor.

Ancak program seçimlerinde adayların daha çok piyasa koşullarına baktığı, piyasa geçerliliği yüksek, kendilerine iş bulma ve yükselme gibi konularda bir getirisi olacak alanları ve konuları seçtikleri görülüyor. Uzmanlar, özellikle yüksek lisans yapılacak okul kadar bölüm tercihinin de önemine vurgu yapıyor.

FİYATLAR DEĞİŞİYOR

Üniversitelerde yüksek lisans programları tezli ve tezsiz olmak üzere ikiye ayrılıyor. Tezli programların genellikle daha derinlemesine yapılan araştırmalar için ve özellikle akademik kariyer düşünen öğrenciler tarafından tercih edildiği gözleniyor. Tezsiz adı verilen program seçeneğinde öğrenci daha fazla ders alıyor, ancak tez yerine daha az kapsamlı bir proje çalışması yürütüyor. Hatta özel şirketlerde çalışanlar proje dersini sektör analizi gibi çalışmalar yapmak için bir fırsat olarak da görüyor.

Her üniversitede pek çok yüksek lisans programı seçeneği var. Ancak üniversitelerden aldığımız bilgiler gösteriyor ki en çok başvuruyu alan yüksek lisans programı hala MBA. Onu uzaktan MBA takip ediyor. Pazarlama ve marka konusundaki yüksek lisans programlarının yanında farklı mühendislik alanlarına da ilgi gösteriyor.

Talebe paralel olarak pek çok okulda her yıl yeni lisans programları da ekleniyor. Yüksek lisans program ücretleri ise bölüm ve üniversitelere göre değişiklik gösteriyor. 10 bin TL olan program da var, 59 bin TL olan da.

Kaynak: http://haber24saat.net/universiteleri...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0