Görüş Bildir
Haberler
Yeni Türbe Türkiye Sınırına 200 Metre Uzakta

Yeni Türbe Türkiye Sınırına 200 Metre Uzakta

Caner
22.02.2015 - 13:35 Son Güncelleme: 23.02.2015 - 10:16
İçeriğin Devamı Aşağıda

Süleyman Şah Türbesi, bir müdahalede tekrar taşınmaması için Türkiye'ye 200 metre uzaklıktaki köye getirildi. Yeni türbedeki inşaatın da 2 gün içerisinde bitirilmesi hedefleniyor. Türbede görev yapacak askerlerin ise önümüzdeki günlerde görevlendirilecek.

'Şah Fırat' operasyonuyla Süleymanşah Türbesi'ndeki askerler ve emanetler Türkiye'ye getirilirken Suruç'un 25 kilometre ilerisinde türbenin taşınacağı Suriye'nin Eşme köyünde de hazırlıklar başladı. 10 gün önce IŞİD'den YPG'nin denetimine geçen köyde, YPG'liler Türk askerlerinin çalışmalarını çatılardan izledi.

Türkiye'nin yeni Türbe ve Karakol olarak seçtiği alan ise kısa süre öncesine kadar IŞİD'in kontrolü altındaydı. Halen YPG kontrolündeki Eşme Köyü, Arap Kürtlerin yaşadığı bir bölge.

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre Süleymanşah Türbesi, Türkiye'ye uzaklığı 200 metre olan Eşme Köyü'ne taşınırken, yerin seçiminde olası bir müdahale halinde birkez daha risk altında kalmaması hedeflendi.

Yeni Türbenin İnşaatı 2 Gün İçerisinden Bitirilecek

Yeni Türbenin İnşaatı 2 Gün İçerisinden Bitirilecek

Süleyman Şah Saygı Karakolu'nun boşaltıldığı ve emanetlerin getirildiği sırada önceki gece saat 21.02 sıralarında eşzamanlı olarak Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinin 25 kilometre kadar ilerisinde Suriye'nin Eşme köyüne giren Türk askerleri türbenin taşınacağı yeni alana Türk bayrağı dikti. Sınırdan 200 metre ilerideki alan askerlerce kontrol altına alındı. İş makineleri türbenin taşınacağı yerde dün çalışmalara başladı. Alanda kazı yapıldı ve zemin düzeltildi. Süleymanşah Türbesi'nden getirilen emanetlerin nerede olduğu gizli tutulurken kemiklerin ve emanetlerin türbenin tamamlanmasının ardından törenle Eşme'ye götürülerek buraya nakledileceği belirtildi. Yeni türbedeki prefabrik inşaatın da 2 gün içerisinde bitirilmesi hedefleniyor. Türbede görev yapacak askerlerin ise önümüzdeki günlerde burada görevlendirileceği ifade edildi.

Türbenin taşınacağı yeni bölge sınırın hemen yakınında yer alıyor. [Fotoğraf: Faruk Yüce / Al Jazeera Turk]

EŞME KÖYÜ AYLAR ÖNCE BOŞALTILDI

Süleyman Şah Türbesi ve onu koruyacak birliğin yeni yerleşkesi olan Eşme köyü ise yaklaşık 5 ay boyunca IŞİD denetiminde kaldıktan sonra 10 gün önce YPG denetimine geçti. Türk askerinin bayrak dikerek türbe inşaatı için çalışma başlattığı bölgenin birkaç yüz metre ilerisinde PYD ve YPG bayrağı bulunan binalarda silahlı YPG'liler de inşaat çalışmalarını izledi.

Sınırın Türkiye tarafında da aynı isimle Eşme köyü bulunurken her iki köyde akraba olan aileler yaşıyor. Söz konusu köyde ağırlıklı olarak Kürtler barınıyor. Türkiye tarafındaki Eşme köyünde 10 kadar Suruçlu, 20 kadar da Kobanili aile bulunurken türbenin yapılacağı Suriye'nin Eşme köyü ise IŞİD tehdidi nedeniyle aylar önce boşaltılmıştı. Köyde şu anda sadece YPG'liler ve türbe hazırlıkları için giden Türk askerleri bulunuyor.

İNTERNET VE TELEFON YOK

Askerler, güvenlik önlemleri nedeniyle Eşme köyü yakınlarına gazetecilerin ve sivillerin geçişine izin vermiyor. Yaklaşık 1.5 kilometrelik alanda oluşturulan güvenlik çemberine hiç kimse yaklaştırılmıyor. Sinyal kesici jammer adı verilen araçlar nedeniyle internet ve telefon bağlantısı sağlanamıyor.

Sputniknews

Kaynak: http://tr.sputniknews.com/haberler/20...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0